Dinsdag 07/07/2020

België gooit begrotingseisen van Europa overboord

Premier Charles Michel houdt niet langer vast aan de begrotingseisen van Europa.Beeld belga

De regering-Michel houdt niet langer vast aan de minimale eisen die Europa voor de begroting oplegt. Dat hebben goed geplaatste bronnen aan De Tijd bevestigd.

Het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de Belgische begroting opvolgt, berekende in juli dat de regering-Michel volgend jaar 4,3 miljard euro moet besparen om de begroting op koers te houden. De regering vond dat echter te ambitieus en verklaarde dat ze "zou doen wat Europa vraagt".

Maar in de realiteit heeft de regering-Michel in juli bij de onderhandelingen over het Zomerakkoord de lat nog lager gelegd. Europa eist van ons land dat het zijn overheidsfinanciën elk jaar met 0,6 procent, of 2,6 miljard euro, gezonder maakt. Dat betekent dat jaarlijks 2,6 miljard euro structurele maatregelen moeten worden gezocht. Dat zijn ingrepen die jaar na jaar geld opleveren, geen eenmalige maatregelen, toevallige meevallers of technische correcties.

Verwachte groei
Maar uit de begrotingstabellen van de regering-Michel blijkt dat ze de minimale Europese regels niet respecteert. Ze schrijft voor 2,6 miljard euro aan maatregelen in, maar die zijn niet allemaal structureel van aard. Meer dan de helft van de inspanning gebeurt via technische correcties en meevallers en vaak zijn dat geen structurele maatregelen. Zo schrijft de regering 368 miljoen euro in als "conjuncturele meevaller" omdat ze ervan uitgaat dat de economie meer zal groeien dan verwacht.

"Een koerswijziging", zegt een bron. "Dat is een duidelijke en bewuste politieke keuze omdat we de economische relance absoluut willen bespoedigen en niet afremmen", reageert het kabinet van de premier.

"Zoveelste gebroken belofte"

"De zoveelste gebroken belofte van de regering", zo bestempelt opppositiepartij sp.a het bericht dat de regering-Michel niet langer vasthoudt aan de minimale eisen die Europa voor de begroting oplegt.

"Dit is de zoveelste gebroken belofte van de regering", zeggen sp.a-Kamerleden Meryame Kitir en Karin Temmerman. "Bij aanvang van deze legislatuur beloofde de regering begrotingsevenwicht tegen 2018. De facturen zijn inderdaad verhoogd, mensen krijgen een lager loon en moeten langer werken voor minder pensioen. Maar de begroting geraakt maar niet op orde."

De Vlaamse socialisten wijzen vooral minister van Financiën Johan Van Overtveldt met de vinger. Ze verwijten hem "geknoei". "Zeven fiscale maatregelen hebben vorig jaar geen 2,1 miljard opgebracht zoals de minister had ingeschreven in de begroting, maar 180 miljoen euro gekost. Zelfs de minimale beslissingen om de grote vermogens extra te laten bijdragen, rijdt hij eigenhandig in de prak. De rest van de regering staat erbij en kijkt ernaar. Wie zal daar de dupe van zijn? Juist. Opnieuw dezelfde mensen die dat gaan voelen in facturen, lonen en pensioenen. Mensen zijn de dupe van het slordige rekenwerk van deze regering", besluiten Kitir en Temmerman.

Van Overtveldt over kritiek: "Onzin"

Minister Van Overtveldt countert de kritiek. "Ik heb nog nooit zoveel onzin bij elkaar gezien", reageert de N-VA-minister bij VRT NWS. "De inkomsten voor 2016 zijn bijna exact van wat vooropgesteld is. Er zijn uiteraard altijd afwijkingen in de onderliggende bedragen. Het gaat hier om een totaal van 115 miljard euro dat onderverdeeld is in verschillende categorieën. Zeggen dat er vandaag een probleem is met de inkomsten is lachwekkend."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234