Vrijdag 09/12/2022

"België gaf informatie over radicalisering Abdeslam niet door aan Frankrijk"

null Beeld kos
Beeld kos

De Belgische inlichtingendiensten, die op de hoogte waren van het feit dat Salah Abdeslam geradicaliseerd was, hadden die informatie niet ingegeven in de Schengen-databank die de Franse gendarmes geconsulteerd hebben enkele uren na de aanslagen van 13 november in Parijs. Dat heeft de rapporteur van de Franse parlementaire onderzoekscommissie over de aanslagen gemeld.

Salah Abdeslam is het enige nog levende lid van de terreurcel die achter de aanslagen van vrijdag 13 november 2015 in Parijs zat. Bij de zwaarste aanslagen uit de Franse geschiedenis vielen 129 doden. Abdeslam slaagde erin om na de aanslagen met de wagen weer naar België te rijden.

Schengen-informatiesysteem
Hij werd zaterdag 14 november om 09.10 uur in Cambrai, vlakbij de Belgische grens, gecontroleerd door gendarmes. Hij toonde hen identiteitsdocumenten met zijn eigen naam. Hij werd tegengehouden omdat zijn naam door de Belgische autoriteiten was ingegeven in het Europese Schengen-informatiesysteem (SIS II), maar na een halfuur mocht de wagen met Abdeslam en twee andere inzittenden toch vertrekken.

"De Franse gendarmes hebben de normale procedure gevolgd. Ze hebben zelfs een extra inspanning gedaan door hem, enkele uren na de aanslagen, langer dan normaal tegen te houden", aldus de socialist Sébastien Pietrasanta. "Maar de Belgische inlichtingendiensten waren op de hoogte dat hij deel uitmaakte van een jihadistische beweging. Waarom hebben ze die informatie niet in de databank ingegeven?", vraagt hij zich af.

Molenbeek
Uiteindelijk brachten Belgische autoriteiten Frankrijk meer dan een uur nadat de agenten Abdeslam hadden laten gaan op de hoogte van zijn betrokkenheid bij een jihadistische groep. Het is pas op dat moment dat de gendarmes het bevel kregen om hem te arresteren. Het heeft uiteindelijk geduurd tot 18 maart vooraleer de Belgische autoriteiten Abdeslam konden arresteren in Molenbeek.

De Franse parlementaire commissie publiceert morgen haar eindrapport over de aanslagen.

Staatsveiligheid pareert
De Belgische Staatsveiligheid (VSSE) beschikte slechts over summiere informatie over de radicalisering van Salah Abdeslam. Dat zegt de VSSE in een reactie op het nieuws als zouden de Belgische inlichtingendiensten informatie over de radicalisering van Abdeslam niet doorgegeven hebben aan Frankrijk.

De Staatsveiligheid pareert: "Abdeslam was voor de aanslagen in Parijs bij de politiediensten vooral bekend voor zijn criminele activiteiten. Wat betreft zijn radicalisering beschikte de VSSE slechts over summiere informatie."

"Salah Abdeslam werd in maart 2015 opgenomen in de geconsolideerde lijst van Syriëstrijders, gecoördineerd door het OCAD. Hij werd in deze lijst ondergebracht onder categorie 5 - 'kandidaat-Syriëstrijders'. De opname in de geconsolideerde lijst leidt, conform de procedures verbonden aan opname in deze lijst, automatisch ook tot seining van zijn naam in het SIS."

De Staatsveiligheid wijst er ook op dat "moet onderlijnd worden dat het SIS vooral bedoeld is voor het seinen van individuen die bij de politiediensten bekend zijn voor criminele feiten, en bijgevolg vooral gevoed en geconsulteerd wordt door politiediensten. Inlichtingendiensten hanteren andere informatiekanalen voor de internationale uitwisseling van inlichtingen rond radicale of geradicaliseerde individuen."

Belgische onderzoekscommissie laat zich niet opjagen
De onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel en Zaventem is alvast niet van plan om zich te laten opjagen door het resultaat van de Franse onderzoekscommissie naar de aanslagen in Parijs. Dat rapport wordt dus morgen pas gepubliceerd, maar er lekten Belgische elementen uit, zoals het "niet doorgeven van info over Salah Abdeslam in het SIS".

Binnen de Belgische onderzoekscommissie spreekt voorlopig niemand zich uit over de kwestie. Dat luik van het onderzoek zal immers pas na de zomer gevoerd worden. En de Belgen zijn niet van plan om hun agenda te laten dicteren door het Franse rapport of eventuele andere elementen die uitlekken in de pers, luidt het nu bij verschillende leden.

De Belgen zullen het rapport in elk geval wel krijgen. Dat spraken ze twee weken geleden af in Parijs, toen ze bij hun collega's op bezoek gingen. En het mag duidelijk zijn dat alle Belgische elementen in het Franse rapport wel degelijk zullen worden uitgespit.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234