NieuwsReligie
België erkent boeddhisme als achtste levensbeschouwing: ‘Gemeenschap levert positieve bijdrage aan samenleving’
Het boeddhisme wordt vrijdag door de ministerraad officieel erkend als levensbeschouwing. Naar schatting telt de gemeenschap in België zo’n 150.000 aanhangers.
De federale ministerraad zal vrijdag normaal het wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) omtrent de erkenning op groen zetten. Het boeddhisme is zo de achtste niet-confessionele levensbeschouwing in België, naast onder meer de katholieke, islamitische en vrijzinnige levensbeschouwing.
“De voorbije decennia heeft deze gemeenschap bewezen dat ze zich kan structureren en een positieve bijdrage levert aan onze samenleving”, stelt Van Quickenborne. In ons land zouden zo'n 150.000 mensen het boeddhisme als levensbeschouwing aanhangen, verdeeld over ruim dertig verenigingen en centra.
De aanvraag van de Boeddhistische Unie van België (BUB), die het merendeel van de boeddhistische organisaties verenigt, loopt al sinds 2006. Sindsdien krijgt de koepel al een jaarlijkse subsidie om zich verder te structureren, door de erkenning komt er nu verdere financiële ondersteuning.
Zo zullen boeddhistische centra recht hebben op een betaalde morele consulent en op consulenten die als aalmoezenier naar de gevangenis of het ziekenhuis gaan. Daarnaast krijgt de BUB, die als officiële gesprekspartner van de Belgische overheid geldt, een secretariaat-generaal met een tiental stafleden. De organisatie zou interesse tonen in het Chinese Paviljoen in Laken als vestiging.
Vanuit de boeddhistische gemeenschap klinken ook kritische signalen. Voormalig BUB-voorzitter Edel Maex liet eerder al optekenen dat de erkenning “het ergste is wat [het boeddhisme] zou kunnen overkomen” omdat de interne diversiteit nu in één overkoepelende structuur wordt gegoten. Volgens Maex leidt zo’n financiering af van engagement en authenticiteit.