Zondag 18/08/2019

Eiercrisis

België en Nederland blijven elkaar met de vinger wijzen in eierschandaal

Premier Charles Michel en de Nederlandse minister-president Mark Rutte. De twee plannen overleg over de zaak, mogelijk vandaag. Beeld BELGAIMAGE

België en Nederland blijven welles-nietessen over wie nu eigenlijk wie sneller had moeten informeren over de problemen met fipronil. De Nederlandse regering ontkent in een nieuwe brief met klem de beschuldigingen van België dat Nederland in november vorig jaar al op de hoogte was. Premier Michel en minister-president Mark Rutte gaan overleg plegen om de zaak uit te klaren. 

Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24), de zaakvoerders van Chickfriend, dat meer dan honderd stallen behandeld heeft met een product dat was aangelengd met fipronil, zijn gisteren opgepakt in Nederland. Tegelijkertijd werden er ook bij ons elf huiszoekingen gehouden. Het Antwerpse gerecht heeft nu zesentwintig verdachten in het vizier, het resultaat van een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

Tot zover de goede samenwerking, want de Nederlandse regering apprecieert niet dat minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) dinsdag in de Kamer verkondigde dat Nederland al in november 2016 weet had van het mogelijke gebruik van de bloedluizenverdelger fipronil. In een brief die de Nederlandse minister van Volksgezondheid en staatssecretaris van Economische Zaken gisteren overmaakten aan de Tweede Kamer, wordt met klem ontkend dat het Nederlandse voedselagentschap dan al een vermoeden had dat er eieren besmet konden zijn. 

Strafonderzoek

Het vreemde is dat de tip wél zwaarwichtig genoeg bevonden werd om begin dit jaar een gerechtelijk onderzoek op te starten. Volgens de woordvoerder van staatssecretaris voor Economische Zaken Martijn van Dam komt dat omdat er op twee sporen gewerkt is: volksgezondheid enerzijds en fraude anderzijds. "Wij kregen een tip dat er een stof werd gebruikt voor het schoonmaken van stallen die niet mag worden gebruikt. Ik ben geen woordvoerder voor het Openbaar Ministerie, maar ik heb begrepen dat dit de aanleiding was voor een strafrechtelijk onderzoek." 

"Tegelijkertijd is gekeken of er een risico bestond voor de volksgezondheid", zegt Van Dams woordvoerder. "Destijds, met de kennis die ze toen hadden, was de afweging dat er geen volksgezondheidsrisico speelde, omdat er geen aanwijzing was dat de stof ook in dieren of eieren kon terechtkomen." Pas op 19 juli, na de verwittigingen vanuit ons land, werden in Nederland de eerste fipronileieren aangetroffen. Toch erkent het Nederlandse Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering dat er, op basis van wat nu geweten is, meer hadden moeten gebeuren dan enkel een strafrechtelijk onderzoek opstarten. 

"Flauwe excuses", luidt het binnen de Belgische regering die de vingerwijzingen van de buurlanden en Europa beu is. "Het is toch wel straf dat wij de schuld krijgen voor de hele crisis, terwijl het probleem eerst in Nederland is opgedoken." Op een persconferentie kondigde premier Charles Michel (MR) aan dat hij contact zal opnemen met de Nederlandse minister-president Mark Rutte. Ducarme had gisteren alvast contact met Van Dam. “Beiden uitten ze weliswaar hun ongenoegen, maar vooral willen ze constructief zijn”, klinkt het in een mededeling. Zo wordt er overwogen om verbindingsofficieren aan te duiden voor contacten tussen de twee voedselagentschappen.

Taskforce

De regering richtte gisteren ook een taskforce op die moet onderzoeken welke steunmaatregelen de gedupeerde sector kunnen helpen. Sowieso zullen bedrijven die getroffen zijn door de crisis deze maand tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kunnen inroepen. Op voorwaarde dat ze te goeder trouw handelden, kunnen de bedrijven ook uitstel van betaling van hun sociale lasten vragen. Er zullen eveneens extra labo's erkend worden die de aanwezigheid van fipronil kunnen opsporen, zodat het onderzoek een versnelling hoger kan worden geschakeld. Premier Michel wil daarnaast ook onderzoeken of het Europees crisisfonds kan worden aangewend om de gedupeerde bedrijven bij te staan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden