Maandag 21/06/2021

'België dreigt medeplichtig te worden aan plutoniumopbouw'

Een fabeltje. Zo noemt Greenpeace de uitleg als zou de Amerikaanse vraag aan België om plutonium uit ontmantelde kernwapens om te zetten in mox-brandstof, een bijdrage zijn aan ontwapening. Volgens de milieuorganisatie dreigt net het omgekeerde. Het punt werd te elfder ure van de agenda voor vandaag van het kernkabinet geweerd.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

De VS hebben België gevraagd 150 kilo ontmanteld wapenplutonium om te zetten in mox (mixed oxyde), dat als brandstof kan worden gebruikt in kerncentrales. Dat is een kolfje naar de hand van Belgonucléaire in Dessel, dat om contracten verlegen zit. De vraag is ook gesteld aan Frankrijk, het enige andere land dat mox kan maken.

De vraag past in de Amerikaans-Russische afspraken over de ontmanteling van kernwapens. Althans, zo wordt het voorgesteld. De milieuorganisatie Greenpeace noemt dat een fabeltje. Bij het gebruik van mox wordt er immers nieuw plutonium geproduceerd. Mox bevat slechts 8 procent plutonium. De rest is uranium, waaruit bij bestraling plutonium ontstaat.

Indien het echt om ontwapening zou gaan, dan kan men volgens Greenpeace niet anders dan kiezen voor de verglazing van het plutonium. Dat is goedkoper, veiliger en er komt geen plutonium bij. Het argument dat er bij de recyclage van het wapenplutonium energie wordt opgewekt, houdt naar verluidt economisch dan weer geen steek.

De milieuorganisatie vermoedt dat de Bush-administratie een verborgen agenda heeft: plutonium verzamelen in functie van toekomstige kernwapenproductie. De omzetting tot mox is in die optiek een dekmantel.

De VS hebben zelf plannen om een mox-fabriek te bouwen, maar het duurt nog vier jaar voor die er staat. Premier Verhofstadt argumenteerde dat ons land het ontwapeningsproces dus vier jaar zou vervroegen. Maar volgens Greenpeace, wordt de regering "eenzijdig ingelicht", en zou ons land medeplichtig worden aan de opbouw en verspreiding van plutonium. Bovendien zou de verscheping van het Amerikaanse plutonium, in augustus volgend jaar, grote veiligheidsrisico's met zich brengen.

Ook Rusland trekt volop de kaart om het wapenplutonium te recycleren tot brandstof en er dus bij te maken. Gezien de gebrekkige veiligheid van nucleaire stocks in Rusland ziet Greenpeace een reëel gevaar voor een toenemende verspreiding van nucleair materiaal in de wereld. De organisatie eist daarom ook meer openheid over het nucleair samenwerkingsakkoord dat België vorig jaar met de Russen afsloot.

Het protest tegen de heikele Amerikaanse vraag werd deze week door de groene federale ministers op gang getrokken. De kwestie stond vandaag op de agenda van het kernkabinet, maar werd weer afgevoerd. De premier liet weten dat hij de Amerikanen om meer informatie heeft gevraagd over de mate waarin dit project "kan bijdragen tot een versnelling van de nucleaire ontwapening".

Greenpeace noemt het ook "verontrustend" dat over zo'n belangrijke kwestie geen publiek en parlementair debat wordt georganiseerd, en (een deel van de regering) in het geheim lijkt te willen beslissen.

'Het is verontrustend dat hierover geen publiek debat wordt georganiseerd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234