Drugsland
België blijft drugsland: 120 nieuwe soorten ontdekt
De federale politie en de Belgische douanediensten hebben het afgelopen jaar meer dan 50 ton drugs in beslag genomen. Cocaïne is de koploper, gevolgd door cannabis. Ook blijkt ons land een belangrijke producent van nieuwe synthetische drugs.
Uit de cijfers over in beslag genomen drugs die de Franstalige krant La Dernière Heure opvroeg bij de federale politie en de douanediensten blijkt nog maar eens dat België een draaischijf is binnen de Europese drugshandel. Zowel de federale politie als de douane onderschepten vorig jaar grote hoeveelheden cocaïne die zowel over land, als via de havens en de luchthavens ons land werden binnengesmokkeld.
"Maar je mag er zeker niet van uitgaan dat al die cocaïne alleen voor de Belgische markt is bestemd", zegt Michel Bruneau van de antidrugseenheid van de federale politie. "De drugs die in de haven van Antwerpen of op Zaventem worden onderschept, hebben vaak Nederland als eindbestemming. Daar worden de grote hoeveelheden opnieuw verdeeld via 'kleinere' afnemers, die op hun beurt de dealers in België bevoorraden."
Maar naast een doorvoerland voor de 'klassieke' drugs - uitgezonderd het minder bekende khat - blijkt ons land ook een belangrijke producent van nieuwe illegale synthetische drugs. Vorig jaar alleen al werden in ons land 120 nieuwe soorten ontdekt. "Deze synthetische drugs imiteren de effecten van de klassieke drugs", zegt Peter Blanckaert van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. "Het is geweten dat deze varianten ontzettend sterk, zeer toxisch en extreem verslavend zijn", stelt Blanckaert. "Synthetische cannabis is soms tot vijftig keer sterker dan de gewone variant. Dat spul is even verslavend als heroïne."
Illegale molecules
De synthetische varianten bevinden zich voorlopig nog in een wettelijke grijze zone, net omdat ze lichtjes afwijken van de klassieke drugs. Tegen eind deze zomer moet er een nieuwe wet zijn die niet alleen drugs met bepaalde individuele molecules verbiedt, maar alle afgeleiden van een bepaalde molecule illegaal maakt. "Op die manier worden heel wat synthetische drugs - ook diegene die nog moeten worden 'uitgevonden' - verboden", zegt Bruneau.
De bestanddelen voor de synthetische labs worden vaak geïmporteerd vanuit China. "Maar het aanmaken gebeurt hier, in illegale labs die vaak in de buurt van de Belgisch-Nederlandse grens worden ingericht", klinkt het. "Die werken op industriële schaal, wat betekent dat er in enkele dagen tijd makkelijk vele tienduizenden verbruikershoeveelheden kunnen worden aangemaakt."
Toch zijn de synthetische drugs nog niet volledig doorgebroken. "Dat komt vooral omdat je nog altijd gemakkelijk aan gewone cannabis geraakt", klinkt het bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
undefined