Zondag 11/04/2021

België blijft droombestemming voor Turk

Ondanks een slabakkende economie en een hoog aantal mislukte huwelijken blijft België een droombestemming voor sommige jonge Turken uit Emirdag. 'Europa is beter voor mensen die niet werken.'

Na de Marokkanen zijn de Turken de grootste groep die via een huwelijk naar België komt. Jaarlijks vinden zo'n 3.000 Turken via deze weg naar ons land. Onderzoek in de Turkse gemeenschap in Gent wees uit dat het aantal huwelijken met mensen uit Turkije sinds 2001 spectaculair gedaald is, van bijna driekwart naar minder dan de helft. Cijfers uit het huwelijksregister van Emirdag wijzen op een stabiele tendens.

De prijs die hiervoor betaald wordt, is nochtans hoog. Naar schatting de helft van deze huwelijken spat uit elkaar. Op vlak van onderwijs en tewerkstelling doen migranten het veel minder goed dan Belgen. Dat ons land in een economische crisis is beland, weten ze ook in Emirdag, een Turkse stad waar naar schatting nog twintig procent van de oorspronkelijke bevolking woont. De rest heeft zijn heil in Europa gezocht, of in andere grote Turkse steden. Turkije beleeft economisch gouden tijden, de bloeiende handel en productie zorgen voor stevige groeicijfers.

En toch, zo zegt Chris Timmerman van Cemis, een onderzoekscentrum van de Universiteit Antwerpen, blijft België een droombestemming. Op vraag van de Koning Boudewijnstichting en de Franse Gemeenschapscommissie Cocof peilde haar team naar verwachtingen van toekomstige huwelijksmigranten en jongeren uit Emirdag. "Europa is beter voor de mensen die niet werken", klinkt de boude stelling van een informant in het rapport. "Intelligente mensen hebben hier werk en verdienen meer geld dan de anderen die in Europa werken." Turkije is een land van ondernemers, zegt Timmermans. "Wie een beetje geld heeft en een diploma, kan door hard werken veel geld verdienen. Wie dat niet heeft, droomt van een buitenlandse partner. De idee blijft hardnekkig dat een buitenlands huwelijk een garantie is op een betere toekomst."

En het zijn zeker niet alleen economische factoren die van België een droombestemming maken. "Jonge Turken uit deze streek denken dat ze hier veel betere kansen kunnen krijgen op vlak van onderwijs. En zowel mannen als vrouwen geven aan dat ze België zien als een land waar mensen kansen krijgen, met democratische waarden en meer gelijkheid tussen man en vrouw."

Jonge Belgische Turken en Turken uit Emirdag idealiseren elkaar, zegt Nuran Gilekciler, een Belgisch-Turkse psychologe in het 'Centre de planning familiale' in Schaarbeek. "Ze zijn zich bewust van de risico's, maar ze zijn er van overtuigd dat het hen niet zal overkomen. Daarom is het ook zo moeilijk om aan preventie te doen. Al die rationele argumenten worden overgoten met een sausje van romantische liefde." De gevolgen ziet ze in haar praktijk. "Er zijn natuurlijk succesverhalen, maar vaak zit de machtsbalans in deze huwelijken scheef. De nieuwe partner is afhankelijk van de Belgische, en dat zorgt voor spanningen. Meisjes worden vaak gecontroleerd door hun schoonfamilie, tot aan anticonceptie en hun kinderwens toe. De schoonmoeder gaat mee op doktersconsultatie. Mannen hebben het dan weer moeilijk met vrouwen die hier hun eigen gangetje gaan. Het omkeren van genderrollen kan tot geweldddadige situaties leiden."

Nieuwkomers weten vooral niet wat hen te wachten staat, en komen vaak van een kale kermis thuis. Daarom lanceert de vzw Ella een viertalige website die antwoorden geeft op heel praktische vragen over taal, inburgering, werk, administratie en gezondheid. De Koning Boudewijnstichting wil dan weer in Emirdag een jongerencentrum oprichten waar mensen met vragen terechtkunnen. Huwelijksmigratie kan niet gestopt worden, concludeert de KBS, dus kunnen we migranten beter goed ondersteunen.

www.huwelijksmigratie.be

Nilufer Agagseven poseert met haar man Ersin Ozturk en hun kinderen in de buurtsupermarkt die ze samen uitbaten in Gent. Agagseven is in België geboren, haar 'importbruidegom' in Turkije. Ze staan op scheiden, iets wat met een op de twee van zulke stellen gebeurt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234