Donderdag 29/10/2020

België bij snelle interventiemacht van NAVO in 2016

Beeld KOS

Het Belgisch leger zal in 2016 een belangrijke bijdrage leveren aan de snelle interventiemacht van de NAVO, de 'NATO Response Force' (NRF). Dat heeft persagentschap Belga vandaag vernomen uit militaire bron. Vrijdag beslisten de lidstaten van de NAVO tijdens de top in het Welshe Newport om het reactievermogen van de NRF te versterken.

De NRF telt meerdere duizenden soldaten, die ter beschikking gesteld worden door de lidstaten aan de hand van een systeem van jaarlijkse rotatie. De interventiemacht kan op korte termijn overal ter wereld ingezet worden, op voorwaarde dat de 28 lidstaten van de NAVO het eens zijn over de inzet - hetgeen nog nooit gebeurd is voor de volledige interventiemacht sinds de oprichting in 2002.

Maar om een antwoord te bieden op de ongerustheid in Oost-Europa door de Russische interventie in Oekraïne beslisten de staats- en regeringsleiders van de lidstaten vrijdag om het reactievermogen van de interventiemacht te versterken, met een nieuwe task force.

Deze "Very High Readiness Joint Task Force" zou 3.000 tot 5.000 manschappen tellen wanneer ze operationeel zal zijn en moet binnen twee tot drie dagen inzetbaar zijn.

In afwachting van deze elite-eenheid heeft België zich geëngageerd om in 2016 aan de NRF een licht infanteriebataljon ter beschikking te stellen, opgebouwd rond het 2de commandobataljon van Flawinne (930 militairen), het bataljon Istar (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) van Heverlee (220 militairen), een eenheid van speciale troepen, zes F-16 jachtbommenwerpers en twee van de nieuwe NH90 helikopters, bediend door meer dan 200 mensen. Op zee zal de Belgische deelname bestaan uit een mijnenveger met een 40-tal bemanningsleden over de hele periode, aldus een welingelichte bron.

In 2015 zal de Belgische deelname aan de NRF bescheidener zijn, althans toch in aantal. Ze bestaat dan uit het artilleriebataljon van Brasschaat, het 18de logistieke bataljon van Leopoldsburg, de 4de groep communicatie- en informatiesystemen (CIS) van Marche-en-Famenne en het 2de element medische interventie (EMI) van Leopoldsburg (zowat 214 militairen). De luchtcomponent houdt zes F-16 toestellen (en 160 militairen) ter beschikking, aldus dezelfde bron.

De marine zal in het eerste semester een mijnenveger ter beschikking stellen en tijdens de tweede helft van het jaar het commando- en logistieke steun-schip 'Godetia'.

Voor het artilleriebataljon zijn de voorbereidingen voor de NRF-15 reeds gestart. De eenheid neemt van 3 tot 30 september deel aan de internationale NAVO-oefening 'Noble Ledger' in Rena (Noorwegen).

Volgens Defensie zal België aan 'Noble Ledger' deelnemen met 213 militairen, van wie 154 artilleristen van Brasschaat. Ze zullen de steun krijgen van 29 militairen van het 18de logistieke bataljon, van 10 transmissiespecialisten van de 4de groep CIS en van 10 mensen van het 2de EMI. Vier Belgen zullen deel uitmaken van de generale staf van de NRF.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234