Woensdag 20/01/2021

België biedt Frankrijk hulp in Mali

België zal logistieke steun bieden aan het Franse offensief tegen jihadisten in Noord-Mali. Daartoe heeft het kernkabinet het groene licht gegeven. Terwijl president Hollande het aantal Franse manschappen fors optrekt, groeit de vrees voor een humanitaire crisis.

Na afloop van het kernkabinet zei minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) dat ons land, zoals eerder aangekondigd, twee C130-transportvliegtuigen en twee helikopters voor medische evacuatie naar Mali stuurt. Voor het Belgische aandeel in operatie Serval (naar de tijgerachtige servalkat) worden ook 75 manschappen vrijgemaakt. Hoe lang de Belgische miltairen in het West-Afrikaanse land zullen blijven, hangt af van de ontwikkeling op het terrein. "Rond 1 maart" hoopt De Crem een eerste evaluatie op te maken.

Maar zoveel is duidelijk: net zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Spanje, Italië en Canada, die allemaal logistieke steun beloven of overwegen, staat ons land niet te popelen om zich actief in de strijd te gooien. Op logistieke bijstand kan Parijs rekenen, op hulp in de vechtende voorhoede veel minder.

Zelf kondigt het de versterking van de eigen troepenmacht aan. De 750 militairen die nu bij de Malinese operatie betrokken zijn, krijgen eerstuursassistentie van 1.750 collega's, goed voor een totaal van 2.500 soldaten. De extra troepen komen onder andere van Franse bases in Ivoorkust en Tsjaad.

Aan de uitgebreide machtsontplooiing heeft Parijs pantservoertuigen toegevoegd voor het geval het tot een grondoffensief komt. Dat alles moet de landen van West-Afrika de tijd geven hun eigen langverwachte troepen inzetbaar te maken. De Ecowas-landen (behalve leider Nigeria ook Niger, Burkina Faso, Togo, Benin, Guinée en Ghana) kunnen pas over een week 3.300 militairen aanleveren, zo bleek uit overleg gisteren in de Ghanese hoofdstad Accra.

Op de marinebasis in Abu Dhabi, in de Arabische Emiraten, houdt Frankrijk zelf intussen een reeks Rafale-jachttoestellen klaar. In Abu Dhabi was het ook dat Frans president François Hollande zijn troepen gisteren schouwde. Aan de pers zei Hollande dat de luchtbombardementen van de jongste uren "hun doelwit bereikt" hebben. Hollande ontkende ook dat jihadisten maandag het stadje Diabali hadden ingenomen. Veeleer zijn ze volgens de president het oord in gevlucht, "op zoek naar een schuilplaats".

Een woordvoerder van Ansar Dine, islamistische Toearegs die nauw bij Al Qaida aanleunen, gaf gisteren toe dat zijn strijders "zich tactisch teruggetrokken" hadden. In Diabali, zo'n 400 kilometer ten noordoosten van Bamako, doodde de Franse luchtmacht in de nacht van maandag op dinsdag meerdere strijders, aldus getuigen.

Hoe dan ook bleef het gisteren moeilijk om nauwkeurig zicht te krijgen op de situatie. Volgens de regering in Bamako sneuvelden sinds het begin van operatie Serval, zes dagen geleden, al elf Malinese militairen. Aan Franse zijde viel één helikopterpiloot. Aan de zijde van de jihadisten en rebellen zijn zondag alleen al, bij raids op de stad Gao, zestig doden gevallen, aldus getuigen. Inmiddels zou dat aantal al een stuk hoger liggen.

Al Qaida en Toearegs

In Mali staat veel op het spel. De zich op Al Qaida beroepende groepen Ansar Dine en Al Qaida in de Maghreb (AQMI) eisen op het hele grondgebied de installatie van de sharia. Met amputaties, geselingen en stenigingen voerden ze de jongste maanden de terreur op tegen burgers. Een andere groep, het MNLA, komt dan weer voor een soevereine Toearegstaat op (Azawad) en sloot een gelegenheidsverbond met de islamisten.

Op 22 maart vorig jaar, terwijl het rebellenoffensief volop bezig was, pleegden militairen in Bamako een coup. Dat deden ze uit onvrede over hun geringe middelen om de rebellie te bestrijden.

Het geweld dreigt intussen in een humanitaire crisis uit te monden. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR staken al 150.000 burgers de grens over naar Mauritanië, Niger, Burkina Faso en Algerije. Liefst 250.000 Malinezen gingen in eigen land op de vlucht. Hulp- en mensenrechtenorganisaties houden hun hart vast.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234