Vrijdag 24/05/2019

Voetbal

België betaalt voetballers beter dan Nederland

Wedstrijd Sporting Lokeren en KAA Gent. Beeld BELGA

Voetballers in de Belgische competitie verdienen gemiddeld bijna 70.000 euro meer dan spelers in de Nederlandse eredivisie. Dit staat in een rapport van de Britste denktank Sporting Intelligence.

Uit de Britse cijfers blijkt dat de salarissen in zestien andere voetbalcompetities hoger liggen dan in Nederland. Tot die groep behoren alle grote competities, maar ook Portugal, Zwitserland, Saudi-Arabië, Amerika, Mexico, Argentinië, Brazilië.

Van de 67 onderzochte landen wordt in San Marino het slechtst betaald: het gemiddelde spelerssalaris bedraagt 2.500 euro per jaar. Het grote geld is in de Britse Premier League te verdienen. Uit het onderzoek blijkt dat spelers daar een ruime 3 miljoen euro per jaar verdienen.

Volgens Louis Everard van spelersvakbond VVCS heeft de Nederlandse achterstand op sommige landen te maken met de grootte van de competities. De eredivisie bestaat uit achttien teams, terwijl de Belgische Pro League en de Portugese Primeira Liga zestien teams bevatten. Aan de Zwitserse competitie doen tien teams mee.

Everard: "Dat is een belangrijke nuancering, omdat er bij de Nederlandse competitie twee teams extra worden meegerekend die relatief weinig betalen. Deze clubs halen het gemiddelde omlaag, terwijl de topclubs het gemiddelde omhoog brengen. Ik denk bijvoorbeeld niet dat Anderlecht meer betaalt dan Ajax."

Jacco Swart, directeur van Eredivisie CV, zegt dat er talloze redenen te bedenken zijn die het verschil tussen de Belgische en Nederlandse salarissen kunnen verklaren, zoals de andere manier van belasting heffen in België. Ook kan de eigendomsstructuur een rol spelen.

"In Nederland komen clubs niet zomaar in handen van één bepaalde groep of eigenaar. Als dit wel kan, dan leidt dat ook tot andere geldstromen. Ik geloof niet dat ze in België meer geld ophalen uit kaartjes en sponsoring."

Verschil niet zo groot

Serge Rossmeisl, directeur van de Nederlandse werkgeversorganisatie FBO, vraagt zich af waar de Britse denktank de getallen vandaan haalt. "Aan het eind van het seizoen leveren clubs de gegevens over de salarissen in. Daaruit blijkt dat het gemiddelde jaarsalaris 281.000 euro is, op basis van vorig seizoen. Ik denk niet dat de verschillen tussen de competities zo groot zijn als wordt beweerd in het onderzoek."

Volgens Rossmeisl zal het gemiddelde salaris in de eredivisie de komende jaren wel toenemen doordat grote clubs als Ajax en PSV meer gaan betalen.

De spelers die in Nederland actief zijn, hebben het volgens Everard van de spelersvakbond niet slechter getroffen dan hun collega's in België, ook al is het salaris mogelijk lager.

"De rechtspositie voor een speler is in Nederland een stuk beter. In België is het maar zeer de vraag of je wordt doorbetaald bij ziekte of als je een ongeval krijgt. Ik vraag mij af of sommige spelers met een Belgisch contract een hypotheek kunnen krijgen in Nederland."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.