Zondag 21/07/2019

Voetbal

België beslist over toekomst videoref

Het lot van de videoref ligt in Belgische handen. Professor Werner Helsen mag het systeem samen met zijn team van de KU Leuven twee jaar uitvoerig testen en beoordelen, om dan zijn conclusies te rapporteren aan de International Football Association Board (IFAB). Die beslist over de regels van het voetbal.

Johannes Holzmüller, hoofd van de technologische innovaties bij FIFA, legt het systeem van videorefs uit tijdens Italië-Duitsland. Beeld BELGAIMAGE

In maart schreef de International Football Association Board (IFAB) een tender uit. Tal van universitaire instellingen aasden op het project. Onder de kandidaten ook de KU Leuven, die met professor Werner Helsen heel wat expertise in huis heeft. Zo ontwikkelden ze, tot grote tevredenheid van de Europese voetbalbond UEFA, in het verleden al een webapplicatie die scheidsrechters bij hun opleiding helpt om de juiste keuzes te maken: ze loggen in, moeten spelfases beoordelen en krijgen de correcte feedback. De refs die de applicatie raadpleegden, verbeterden volgens Helsen hun prestatie in de Champions League met 25 tot 30 procent. Mogelijk, zo meent Helsen, pleitte dat in hun voordeel.

Nu de IFAB het licht op groen heeft gezet om te experimenteren, is het aan Helsen en zijn collega's om na te gaan hoe zinvol een videoref kan zijn. Ze krijgen twee jaar de tijd om het nut van het technologische systeem te testen. "De videoref zal alleen fases beoordelen met een directe impact op het resultaat en spelverloop: doelpunten waar een fout of buitenspel aan voorafgegaan zijn, penaltyfases, rode kaarten en het uitsluiten van de verkeerde speler", legt Helsen uit. "Denk vooral niet dat alle discussies met een videoref de wereld uit zullen zijn. Het initiatief om een spelfase te laten herbekijken, zal overigens uitgaan van de scheidsrechter zelf."

Juiste communicatie is essentieel

Vanaf 1 januari 2017 zullen Helsen en zijn team informatie uit een twintigtal landen binnen krijgen - in Europa zijn dat Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Portugal. In België is de Pro League ook druk bezig om het systeem te introduceren. CEO Ludwig Sneyers hoopte dat de eerste livetesten tijdens play-off II mogelijk zouden zijn, maar dat lijkt Helsen wat optimistisch. "Er komt veel meer bij kijken dan dat je op het eerste gezicht zou denken. De training van de videoref is om te beginnen al een essentieel onderdeel van de opleiding. Het vraagt tijd om te leren hoe hij juist moet communiceren." Ook naar het publiek toe. Helsen: "Uit de lichaamstaal van de scheids moet duidelijk blijken dat hij een bepaalde beslissing heeft herzien."

De informatie moet hen helpen om een beeld te schetsen van de impact die de videoref op het spel heeft. Helsen: "Hoe vaak wordt de videoref geconsulteerd? In welke mate vertraagt hij het spel? In hoeveel procent van de fases wordt de beslissing van de ref herzien? In welke mate verstoort hij de spelbeleving?" Ook moeten ze beoordelen of het verstandig is om beelden in slow motion te bekijken. "De ernst van een overtreding lijkt bij vertraagde beelden steeds groter dan wanneer je die in realtime bekijkt. Als je die fases in slow motion beoordeelt, riskeer je meer rode kaarten te geven en dat is toch ook niet de bedoeling."

Een complex gegeven dus en het zal aan Helsen en de KUL zijn om er finaal een oordeel over te geven. Zij moeten een rapport opstellen met aanbevelingen en advies waar de IFAB zich uiteindelijk op zal baseren om de videoref al dan niet definitief in het voetbal te introduceren. "Een hele verantwoordelijkheid, ja. Wij zijn een onafhankelijke instelling en we gaan een objectief rapport indienen. Het is aan de IFAB om het te implementeren. FIFA-voorzitter Infantino had gehoopt dat het mogelijk zou zijn voor het WK van 2018, maar dat lijkt me kort dag. Nu, na een half seizoen zullen we wel al over heel wat waardevolle informatie beschikken. Het is in elk geval een geweldige uitdaging."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden