Zaterdag 25/06/2022

Gezondheid

Belgen zijn gelukkiger dan Duitsers. Maar wat moeten we daarmee?

Archieffoto.  Beeld Thinkstock
Archieffoto.Beeld Thinkstock

Bent u gelukkig? Deze vraag wordt voor sociale wetenschappers, economen en politici steeds belangrijker. Maar hoe betrouwbaar is dit geluksonderzoek? En wat kunnen we er eigenlijk mee doen?

Yannick Verberckmoes

Onlangs heeft Our World in Data, een onderzoeksproject van de Universiteit van Oxford, een grote update uitgevoerd over zijn research naar het geluksgevoel in de wereld. Behalve nationale resultaten peilt het rapport, dat zijn gegevens verzamelt uit onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Commissie en het Pew Research Center, ook naar individuele geluksbeleving.

België doet het met een nationaal gelukscijfer van 6.95 op tien zeker niet slecht. We zijn zelfs gelukkiger dan de Duitsers of de Fransen. De Nederlanders (7.54), de Scandinaviërs en Zwitsers (7,46) doen het dan weer iets beter.

Wat het persoonlijke betreft, toont Our World in Data ook een paar interessante resultaten. Blijkbaar heeft een ontslag of een scheiding wel een effect heeft op ons geluksgevoel op de korte termijn, maar singles zijn op de lange termijn niet per se ongelukkiger dan wie getrouwd is.

Schaal van een tot tien

De hamvraag blijf echter: hoe meet je geluk dan? Our World in Data schrijft dat de geraadpleegde onderzoeken verschillende methoden gebruiken, waarvan één erop neerkomt dat de onderzoekers op de man af vragen: "Hoe gelukkig bent u op een schaal van één tot tien?" Dat komt toch niet bepaald over als een erg wetenschappelijk manier van peilen?

"Die bevraging is inderdaad te individueel", zegt Bruno Delepierre van het platform Happonomy. "Als je slecht geslapen hebt, of net ruzie hebt gehad met je partner, kan dat ook je antwoord bepalen."

Delepierre, die met zijn platform ondermeer het verband onderzoekt tussen economische omstandigheden en geluk, pleit er dan ook voor om meer onderzoek te doen naar levenskwaliteit. "Om dat te doen kan je vragen naar een aantal factoren die je geluk bevorderen. Zorgt je job bijvoorbeeld voor financiële zekerheid en kan je je erin genoeg ontplooien? Heb je een goede relatie met je partner of vrienden?"

Flower power

Omdat er een duidelijk verband is tussen economische omstandigheden en geluk - in het onderzoek lezen we dat lange periodes van economische groei ook het geluksgevoel bevorderen - denken politici steeds vaker na over hoe deze onderzoeken gebruikt kunnen worden om de politieke besluitvorming te verbeteren.

"Deze tak van de wetenschap is al lang geen flower power meer", zegt Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) die er vorig jaar Economie zoekt geluk over publiceerde. "Maar politiek wordt er nog veel te weinig mee gedaan"

In zijn boek doet Van Rompuy dan ook een aantal voorstellen om onze welvaart, en tegelijk ons geluk te verbeteren. Hoe worden we rijker, welvarender en ouder zonder kapot te gaan aan stress? "Ik denk daarvoor aan een verlenging van het ouderschapsverlof", zegt Van Rompuy. "Omdat we zien dat burn-outs het vaakst voorkomen bij jonge ouders tussen de 35 en de 45 jaar."

Hermes Sanctorum (onafhankelijk Vlaams parlementslid) is momenteel ook een boek aan het afwerken over dit onderwerp. Naast werkbaar werk is dit onderzoek volgens Sanctorum ook verrijkend voor een politiek debat over de gezondheidszorg. "We zien dat die nog erg is toegespitst op onze fysieke gezondheid", zegt Sanctorum. "Maar het mentale welbevinden wordt nog te vaak verwaarloosd. Mijn boek is een pleidooi om geluksonderzoek, net als mentale gezondheid in het geheel, uit de taboesfeer te halen. Want geluk, daar draait het toch allemaal om?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234