Dinsdag 26/10/2021

Belgen snakken naar het ijs van Sotsji

Over 99 dagen worden de Winterspelen 2014 op gang geschoten. Voor de editie in Sotsji bestaat de kans dat voor het eerst sinds het brons van Bart Veldkamp in 1998 nog eens een Belgische medaille uit de bus valt, met schaatser Bart Swings als eerste gegadigde. Samen met hem trekken mogelijk acht andere landgenoten naar Rusland: de ruimste delegatie sinds de Winterspelen van 1952 in Oslo. Hoe ver staan ze en wat zijn hun ambities?

Bart Swings

22 jaar - snelschaatsen

"Ik ben nog nooit zo sterk uit de zomer gekomen als nu. Fysiek ben ik helemaal in orde. De eerste vier weken op het ijs zijn ook goed gegaan. Op de 1.000m heb ik al meteen een nieuw Belgisch record gereden. Ik zit al op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar technisch kan het nog beter. Daar ga ik de komende weken dan ook de focus op leggen. Heel mijn seizoen is afgestemd op Sotsji. In januari schaats ik het EK allround en dat dient als de generale repetitie voor de Spelen, daarna is het de batterijen opladen tot Sotsji.

"Realistisch genomen moet een top acht haalbaar zijn. De Spelen zijn één dag en ik doe er ook pas voor de eerste keer aan mee. Als ik wel een kans maak op een medaille, dan is het op de 1.500m. Op de 5.000 en 10.000m schaats ik meestal wel top tien, maar daar is het podium nog ver weg. Daarvoor komen de Spelen van 2014 te vroeg."

Seppe Smits

22 jaar - snowboard (slopestyle)

"Fysiek voel ik me volledig in orde. In april brak ik mijn arm op vijf plaatsen, maar de operatie is perfect verlopen. Voor Sotsji moet ik nog een paar zaken uitproberen. Er zijn wel enkele 'tricks' die ik al eens gedaan heb, maar die ik nog moet perfectioneren. Ik moet er ook nog een paar bijleren. In de jumps sta ik voorlopig redelijk goed maar op de 'rails' kan ik nog progressie maken. Het is zeker niet mijn favoriete onderdeel van slopestyle, maar het hoort erbij.

"Ik concentreer me nu op wat ik kan bijleren. Als ik dat kan overbrengen tijdens de Spelen, maak ik meer kans op een medaille. Maar het is niet zo dat een olympische medaille mijn doel is. Ik wil gewoon zolang mogelijk plezier hebben in snowboard en dat zo lang mogelijk blijven beoefenen. Een medaille zou mooi staan op mijn palmares, maar de fun blijft het voornaamste."

Elfje Willemsen/Hanna Mariën

28/31 jaar - bobslee

"We hebben net een eerste stage achter de rug in Letland, waar we voor het eerst in acht maanden nog eens konden afdalen met de bob. Het was een test met het nieuwe karretje. Het is gemaakt uit een ander materiaal dan het vorige, er staan ook andere remmen onder, het was toch weer even wennen. We deden twaalf dagen na mekaar drie afdalingen per dag om er ons zo vertrouwd mogelijk mee te maken. Fysiek staan we sterker dan ooit. Ik voel me beter en zelfverzekerder dan voor de Winterspelen Vancouver.

"Onder elkaar durven we al eens grote woorden in de mond te nemen maar officieel gaan we voor een top twaalf. We hopen op top tien en dromen van top acht."

Jorik Hendrickx

21 jaar - kunstschaatsen

"Vorig seizoen heb ik een enkelfractuur opgelopen en dat zorgde toch voor een kleine vertraging in mijn opbouw. Dat maakt dat ik nu nog geen viervoudige sprongen kan doen, wat tegenwoordig toch een vereiste is als je een goede score wilt halen. Sprongen zijn nog niet mijn sterkste punt, ik moet het meer hebben van mijn schaatsvaardigheid en mijn pirouettes. Ik heb wel feeling op het ijs. In januari staat het EK op het programma: dat is mijn laatste kans om me te kwalificeren voor Sotsji.

"De Spelen van 2014 moeten voor mij een leerschool worden, want ik hoop te kunnen pieken op de Winterspelen van 2018. Dan moet ik er staan, nu is het vooral een kwestie van ervaring opdoen. Als ik de 19de plek van het WK kan evenaren, zal ik tevreden zijn."

Katrien Aerts

37 jaar - freestyle ski (halfpipe)

"Fysiek zit ik goed, ik heb geen last van lichamelijke kwaaltjes of zo. Op vlak van kwalificatie heb ik al voldaan aan de BOIC-norm, alleen voor de internationale norm moet ik zien dat ik in de top 24 blijf staan, wat geen probleem mag zijn, want ik sta nu achtste. Ik ken alle tricks die ik moet kennen, de komende maanden ga ik me vooral toeleggen op de afwerking. Het komt er nu op aan om bij mijn tricks een zo'n groot mogelijke hoogte te halen en alles zo mooi mogelijk af te werken.

"Mijn ambities? Zo goed mogelijk doen en daar versta ik top acht onder, goed voor een olympisch diploma. Ik besef dat het niet makkelijk zal zijn, maar op een goede dag is het wel mogelijk."

Aude Aguilaniu

25 jaar - freestyle ski (ski cross)

"Het gaat goed met me. Mijn blessure (gescheurde kruisbanden van de rechterknie, red.) is helemaal verleden tijd. Ik voel geen enkele pijn meer en ik kan alle bewegingen ongehinderd uitvoeren. Ik werd tweede in twee wereldbekers, wat voldoende was volgens de BOIC-criteria, als ik me tot midden januari in de top dertig kan handhaven, is mijn olympisch ticket binnen.

"Waar ik in Sotsji zal eindigen, is moeilijk in te schatten door mijn blessure. Ik stel me top acht als doel en als ik mijn beste niveau haal, acht ik dat haalbaar."

jelena Peeters

27 jaar - snelschaatsen

"Met een twaalfde plek op de 5.000m op het WK en een dertiende plek op de 3.000m heb ik de Belgische criteria gehaald, om me internationaal te kwalificeren, moet ik eigenlijk gewoon op mijn niveau schaatsen. De kans is volgens mij groot dat ik Sotsji haal. Fysiek moet ik gewoon mijn conditie op peil houden, verder zal de klemtoon de komende weken voornamelijk op techniek liggen.

"Ik schaats nog niet zo lang, net als Bart Swings heb ik pas drie jaar terug de overstap van het skeeleren gemaakt. Ik hoop in Sotsji mezelf te verrassen. In principe is de kans het grootst dat ik op de 5.000m wat kan laten zien, eerder dan op de 3.000m."

Sebbe De Buck

18 jaar - snowboard (slopestyle en halfpipe)

"Zowel in slopestyle als halfpipe wordt het kantje boord voor me. Aan slopestyle doen 30 atleten mee, ik hang nu rond die 30ste plek. In halfpipe val ik net buiten de top 45, terwijl alleen de 40 besten naar Sotsji gaan. Het is wel een haalbare kaart voor me. Ik heb een drie- à viertal races om mijn klassement te verbeteren.

"Het zou al een hele prestatie zijn als ik me kwalificeer. Ik ga het beste van mezelf geven, ik zie dan wel waar ik eindig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234