Maandag 24/01/2022

Belgen pessimistisch over aandelenmarkt

Slechts een derde ziet koersen stijgen

Belgische aandelenbeleggers zien de nabije toekomst nog zwarter in dan hun collega's uit Nederland, Duitsland of Groot-Brittannië.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Het Belgisch pessimisme blijkt uit een enquête van de Britse fondsbeheerder Threadneedle, een onderdeel van de Zwitserse financiële dienstengroep Zürich Financial. Threadneedle liet in juni en juli van dit jaar 756 Belgische beleggers ondervragen over hun beursvooruitzichten. Eerder deed het dat ook met beleggers in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, de drie overige markten waar Threadneedle zijn fondsen verdeelt.

De ondervraging leert dat 'slechts' 35 procent van de Belgische beleggers denkt dat de aandelenkoersen in de loop van de volgende twaalf maanden zullen stijgen. Dat percentage ligt net iets hoger dan het aantal believers in Groot-Brittannië (32 procent), maar aanzienlijk onder dat van Duitse (48 procent) of Nederlandse (51 procent) beleggers.

Bovendien houden de Belgische gelovers in een beursstijging het voorzichtig, zegt Threadneedle. De schaarse Belgische beleggers die overtuigd zijn van een wederopstanding, denken dat de gemiddelde stijging van 'de markt' niet meer dan 5,4 procent zal bedragen. De Britse gelovers voorspellen gemiddeld een stijging van 9,6 procent. In Nederland komt een cijfer van 10 procent uit de bus, in Duitsland van 12,4 procent.

"Van alle beleggers in de vier landen die we onderzochten zijn de Belgen het voorzichtigst", zegt Richard Eats, de directeur communicatie van Threadneedle. Nederlanders zijn het meest optimistisch over een herleving.

Het pessimisme van de Belgische beleggers wordt ook geïllustreerd door het geringe aantal onder hen dat de volgende twaalf maanden een groter stuk van zijn vermogen denkt te beleggen. In België is dat voor slechts 15 procent van de beleggers het geval, een percentage dat Threadneedle "beduidend lager" noemt dan in andere landen.

Ook op langere termijn lopen de Belgen niet over van enthousiasme over de aandelenmarkten. Meer dan de helft (56 procent) verwacht wel dat de beurzen over drie jaar hoger zullen staan dan vandaag, maar die stijging zou beperkt blijven tot 5,7 procent. Ook in de drie overige landen van de enquête verwacht een kleine meerderheid hogere beurskoersen over drie jaar, maar daar gaan beleggers uit van een veel hoger potentieel. Zo verwachten Duitse beleggers dat de Europese aandelenbeurzen over drie jaar 25,1 procent hoger noteren dan vandaag.

Threadneedle zegt dat het zijn enquête niet alleen gebruikt om reclame voor zichzelf te maken. De beheerder gebruikt de ondervraging ook als een leidraad om zijn fondsenaanbod per land aan te passen. Zo heeft Threadneedle gemerkt dat obligatiefondsen en fondsen met kapitaalgarantie hier goed verkopen, zegt Eats, een vaststelling die overeenkomt met de voorzichtige aard van de Belgische belegger.

Threadneedle commercialiseert in België zo'n vijfentwintig fondsen, onder meer via Citibank en Delta Lloyd. De fondsbeheerder biedt geen fondsen met kapitaalgarantie aan. De voorbije maanden heeft Threadneedle wel meer fondsen op de markt gebracht die belegd zijn in bedrijfsobligaties.

Cijfers van de Belgische Vereniging van de Instellingen voor Collectieve Belegging (BVICB, de vereniging van beleggingsfondsen) bevestigen dat de malaise op de aandelenmarkten beleggers deed wegvluchten naar veiliger oorden.

Eind vorig jaar waren beleggers zelfs zo opgeschrikt dat ze ook geen fondsen meer kochten. Tijdens het laatste kwartaal van 2000 nam het beheerd vermogen van Belgische beleggingsfondsen voor het eerst sinds 1994 af. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar zette die daling zich door.

Sinds april worden weer meer fondsen gekocht, maar omdat het vertrouwen in herstel dus nog erg broos is, verkiezen Belgen 'veilige' fondsen, zoals obligatiefondsen of beveks met kapitaalgarantie. Vooral klikfondsen (de fondsen die minstens de begininvestering terugbetalen en de tijdens hun looptijd verworven winsten vastklikken) zijn opnieuw erg populair. Die fondsen kenden tussen 1996 en 1999 een enorme populariteit. Naarmate de beurs steeg, leek het beleggers weer aantrekkelijker de maximale beursstijging trachten mee te pikken.

Nu zitten we dus weer in de omgekeerde wereld. KBC, de leider op de fondsenmarkt in België, bevestigt dat "de meeste" van de zes tot tien nieuwe fondsen die het maandelijks lanceert, beveks met kapitaalgarantie zijn. In De Financieel-Economische Tijd zei Fortis Investment Management, de vermogensdochter van Fortis, dat het in maart, april, mei en juni 50 procent meer klikfondsen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook Cordius, de vermogensdochter van Artesia (nu Dexia), profiteert van de honger naar kapitaalgarantie. Toen Cordius vorige maand zijn kapitaalbeschermingsfonds Europe Target 12,5 lanceerde, was dat al na één dag volstort. Cordius haalde toen 25 miljoen euro of ruim 1 miljard frank op. Volgende week maandag probeert Cordius die stunt nog eens over te doen, met de lancering van twee nieuwe fondsen met kapitaalbescherming, Cordius Capital Distrirange en Cordius Minimax Eurostoxx 50.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234