Ontdekking

Belgen ontrafelen oorzaak van chronische peesontsteking

Belgische wetenschappers hebben ontdekt hoe chronische peesontstekingen ontstaan. Belangrijk, aangezien die mee aan de basis liggen van ontstekingsreuma, een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit.

Professor Dirk Elewaut (VIB-UGent/UZGent) en professor Geert Van Loo (VIB-UGent) ontdekten dat macrofagen, een bepaald type van witte bloedcellen, een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van chronische peesontstekingen.

Share

Macrofagen, een bepaald type van witte bloedcellen, spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van chronische peesontstekingen

Macrofagen, letterlijk eigenlijk 'veelvraten', zijn witte bloedcellen die lichaamsvreemde microben en schadelijke stoffen in ons lichaam aanvallen.

Een essentieel onderdeel van ons immuunsysteem dus, al zag het Belgische onderzoeksteam dat als die macrofagen een bepaald eiwit missen, ze tot peesontstekingen kunnen leiden. Gelukkig bestaat er ook meteen een behandeling, een zogenaamde JAK-inhibitor, waarmee de artsen de ontsteking kunnen aanpakken.

"Onze bevindingen onderstrepen het belang van macrofagen in het ontstaan van peesontstekingen en de mogelijkheid om ze te behandelen met JAK-inhibitors", zegt Elewaut.

"Zulke inhibitors zijn momenteel in bepaalde landen beschikbaar voor de behandeling van reumatoïde artritis."

Betere behandeling

De wetenschappers maken zich sterk dat de nieuwe bevindingen op termijn de behandeling van de ziekte kunnen vooruithelpen. Niet alleen bij reumatoïde artritis, maar ook bij andere vormen van ontstekingsreuma.

1 © Ugent

nieuws

cult

zine