Donderdag 22/04/2021

Belgen laten tot 450 miljoen euro intrest liggen op hun zichtrekeningen

Ook bij een lage rente blijft het lonend om je geld niet zomaar te laten slapen op een zichtrekening. Beeld Shutterstock
Ook bij een lage rente blijft het lonend om je geld niet zomaar te laten slapen op een zichtrekening.Beeld Shutterstock

De Belgen laten een recordbedrag op hun zichtrekening staan. Overschrijven naar hun spaarrekening brengt toch niets op, redeneren ze. Toch kost die gelatenheid hen een pak geld. De collectieve rekening van het niets doen, loopt op tot 450 miljoen euro.

Europabank biedt nog vergoeding

Liefst 74,8 miljard euro staat er geparkeerd op de zichtrekeningen van alle Belgische gezinnen samen. Dat is een absoluut record. Opbrengen doet dat bedrag echter niet.

Zowat alle banken geven 0% rente op hun zichtrekeningen. Alleen Europabank wijkt af, blijkt uit een overzicht van de vergoedingen op zichtrekeningen dat Spaargids.be maakte. Zij biedt 0,10% bruto. Na afhouding van roerende voorheffing blijft daarvan nog 0,073% over. De intresten worden er maandelijks uitbetaald als ze het minimum van 0,27 euro overtreffen. Voor jongeren is de bank nog gul. Zij krijgen tot en met het kalenderjaar waarin ze 25 jaar worden 0,50% intrest op hun zichtrekening. Let wel: net als de basisrente op een spaarrekening kan de rente op een zichtrekening dagelijks worden aangepast.

Lage spaarrente maakt consument loom

Dat er desondanks zoveel op de zichtrekeningen blijft staan, is het gevolg van de lage rente op spaarrekeningen. Overschrijven naar 'het boekje' brengt dan ook weinig op, luidt de redenering. Bij het gros van de spaarrekeningen is de rente immers gezakt tot het wettelijke minimum van 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. De basisrente wordt gegeven voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat, de getrouwheidspremie komt daar bovenop voor gelden die minstens een jaar behouden blijven. Wie 0,11% wil verdienen, moet zijn geld dus al minstens twaalf maanden laten staan, anders krijgt hij in dit geval maar 0,01% rente.

Mocht het bedrag van 74,8 miljard euro integraal worden overgeboekt naar een spaarrekening met de wettelijke minimumrente, dan zou dit nog 82,28 miljoen euro hebben opgebracht voor alle gezinnen samen.

Uiteraard is dit utopie. Geld op een zichtrekening dient om dagelijkse betalingen te doen. Het volledige bedrag van de zichtrekeningen een jaar op een spaarboekje plaatsen, kan dus niet. Bovendien is de intrest op spaarboekjes maar vrijgesteld van belastingen tot 1.880 euro per persoon en per jaar.

Maar mochten ze nog maar 35 miljard euro overplaatsen - en we laten de belastingen even buiten beschouwing - dan zou dit nog 38,5 miljoen euro opleveren.

Uitgeslapen spaarders vinden nog opbrengst

Hier vergelijken we dan wel met het wettelijke minimumtarief op het spaarboekje. We kunnen ook de oefening maken met het meest renderende spaarproduct van het moment: de ME3-rekening van MeDirect. Het gaat hier dan wel om een rekening waarbij u terugtrekkingen minstens drie maanden vooraf moet aankondigen. Daardoor komt ze ook niet in aanmerking voor een vrijstelling van roerende voorheffing. Er is overigens ook alleen een basisrente en geen getrouwheidspremie. De rekening biedt een opbrengst van 1,37% bruto of 1,00% netto. Een bedrag van 35 miljard euro hier een jaar laten staan zou nog 350 miljoen euro opleveren. Verhogen we het bedrag tot 45 miljard euro, dan halen we hier 450 miljoen euro aan intresten. Netto zelfs.

Wil u naar een boekje waar u geen drie maanden op voorhand een opzeg moet geven, dan komt Saver-rekening van Izola Bank in het vizier. Zij geeft een basisrente van 1% bruto. Omdat er geen getrouwheidspremie is, moet u daarvan nog belastingen aftrekken zodat er netto 0,73% wordt geboden. Voor een bedrag van 35 miljard euro geeft dat 255,5 miljoen euro. Hoewel het hier gaan om een bank die in handen is van de Vlaamse familie Van Marcke, werkt ze met een Maltese licentie. Bij een eventuele faling van de bank zou u dus onder de depositogarantie van Malta vallen.

Onder de Belgische paraplu

Wil u direct aan uw geld kunnen en toch bij een bank met een Belgische banklicentie, dan is de Express-rekening van MeDirect een optie. Deze geeft een basisrente van 0,89% bruto. Ook hier is er geen getrouwheidspremie zodat er netto 0,65% netto overblijft. Bij een bedrag van 35 miljard euro levert dat op jaarbasis 227,5 miljoen euro op.

Ondanks de lage rente is het laten staan van geld op een zichtrekening dan ook geen goed idee. Een overzicht van de spaarrekeningen met de hoogste rente vindt u in een overzicht op Spaargids.be.

Lees op Spaargids.be ook:

- Zichtrekening werd goedkoper voor wie zijn betaalgedrag aanpaste
- Aantal gevallen van fraude met internetbankieren stijgt weer
- Kris Peeters wil maximumtarieven voor bankdiensten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234