Vrijdag 02/12/2022

Belgen helpen Noord-Pakistan vanonder puin

Zes maanden na de aardbeving is Noord-Pakistan nog bedolven onder het puin. De Belgische Confederatie Bouw wil haar expertise verlenen om die afvalberg te verminderen en te recycleren. Ze zijn net terug van een missie. 'Dat puin vormt de littekens van de stad', zegt ingenieur Johan Van Dessel.

door Nathalie Carpentier

Brussel l Ook al is de dreiging van de winter weggevallen, de inwoners van Kasjmir kunnen nog steeds niet verder met hun leven. Daarvoor zijn de sporen van de aardbeving die op 8 oktober hele steden en dorpen van de kaart veegde nog te tastbaar aanwezig.

De enorme hoeveelheid puin herinnert niet alleen aan de mensen die er de dood onder vonden, het staat ook de heropbouw in de weg.

De Belgische Confederatie Bouw trok erheen om te kijken waar hun kennis van pas kan komen. "Er ligt zes miljoen kubieke meter puin, dat is enorm. Dat komt overeen met de jaarproductie in België", zegt Johan Van Dessel, van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf. "Die ravage herinnert niet alleen aan het trauma. Het is voor de lokale bevolking ook een drempel om hun economische activiteit weer op te starten en om te beginnen met de reconstructie van hun huizen."

Het ruimen van het afvalmateriaal komt stilaan op gang. "Het materiaal dat ze kunnen recupereren uit de ravage, halen de Pakistani er zelf al uit. Deuren, stukken cement die nog goed zijn, keien uit rivieren waar ze hun huizen mee bouwen. Het storten van het overige puin blijft een groot probleem. Nu gaat dat vooral naar stortplaatsen, iets wat de overheid wil vermijden."

De Belgische knowhow inzake recyclage van puinmateriaal kan daarbij van pas komen. Van Dessel: "Met onze recyclagetechnologie kunnen we de afvalhoop substantieel verminderen. Bijkomend voordeel is dat heel wat puin ook verwerkt kan worden tot materiaal voor de wegenbouw, of het kan worden gebruikt om de onderste zones van hellingen of rivierbeddingen te verstevigen."

Dat laatste is vooral bedoeld om landverschuivingen te voorkomen. Volgens de laatste berichten zullen meer dan 30.000 vluchtelingen mogelijk geconfronteerd worden met landverschuivingen tijdens de moessonregens in juli. Een reëel risico, beaamt een Brits expert die onlangs naar Noord-Pakistan trok om poolshoogte te gaan nemen.

De grond in Kasjmir is nog steeds onstabiel na de ramp die meer dan 75.000 mensen het leven kostte. Volgens Dave Petley, hoofd van het Landslide Centrum aan de universiteit van Durham, zijn de "condities ideaal voor landverschuivingen wat mensen in Kasjmir in groot gevaar brengt voor overstromingen en debris".

Volgens Van Dessel is er ook nood aan trainingen in bouwcodes. "Ter plaatse wordt veel gewerkt met heel zware constructies. Bij een aardbeving zet zo'n zware massa zich meteen in beweging en bedelft het wat zich daaronder bevindt. Enkele richtlijnen kunnen daar helpen." Na de eerste prospectie hoopt de Confederatie nu subsidies te vinden om een project op te starten.

De plaatselijke bevolking rust alvast niet op haar lauweren. Van Dessel kon zien hoe Balakot, een van de zwaarst getroffen gebieden, weer lichtjes opveert. "Omdat daar geen enkel huis meer overeind staat, wil de overheid de stad op een andere plaats herbouwen, maar intussen heeft het leven zich er al weer op gang getrokken. Er is veel economische activiteit, er zijn winkeltjes in tentjes. Het lijkt bijna business as usual. Wat kunnen die mensen anders doen?"

'Belgische knowhow inzake puinrecyclage komt uitstekend van pas in Kasjmir'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234