Woensdag 22/09/2021

Belgen gaan massaal gebukt onder lage rugpijn

Enquête toont aan dat vier op de tien landgenoten geregeld rugklachten hebben

Brussel / Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Ruim vier op de tien landgenoten hadden de voorbije zes maanden te kampen met lage rugpijn. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Dimarso in opdracht van de Belgian Pain Society. Gemiddeld blijft een ruglijder achttien dagen per jaar thuis van het werk. Een aanduiding dat lage rugpijn niet alleen een dramatische impact heeft op het sociale leven van de patiënten zelf maar ook een enorme economische verliespost betekent. Cijfers uit Nederland tonen aan dat de maatschappelijke kosten door rugklachten oplopen tot bijna 14.400 frank (366 euro) per inwoner.

De Belgian Pain Society (BPS) heeft als belangrijkste ambitie de wijze waarop lage rugpijn vandaag in België wordt aangepakt, te veranderen. "Er wordt nog steeds veel te veel op basis van het klassieke biomedische model gewerkt", zegt fysisch geneesheer, dokter Etienne Masquelier. "Dit model waarbij lage rugpijn gezien wordt als een ziekte die gediagnosticeerd moet worden en vervolgens aangepakt, schiet in de praktijk tekort. Het biopsychosociaal model leent zich veel beter tot de aanpak van lage rugklachten. In die benadering is het niet langer de rug maar de patiënt zelf die centraal staat. De pijn beïnvloedt immers de houding en de opvattingen van de patiënt. Hij raakt psychologisch ontredderd, wat zich weerspiegelt in zijn gedrag en zijn volledig sociaal milieu aantast. Om dat geheel van problemen aan te pakken, is het van het grootste belang om lage rugpijn multidisciplinair te benaderen. Artsen, zowel huisartsen als specialisten, maar ook verpleegkundigen, fysiotherapeuten, sociaal werkers, psychologen en andere paramedici moeten hun steentje bijdragen."

Dat een dergelijke benadering bittere noodzaak is, blijkt uit de cijfers van de Dimarso-enquête. "Van de 1.624 bevraagde mannen en vrouwen meldde 42 procent in de zes maanden vóór de enquête rugpijn", zegt Geert Crombez, professor gezondheidspsychologie aan de Gentse Universiteit. "Bijna alle ondervraagden gaven aan dat hun rugpijn langer dan één dag duurde. Bij de helft van hen duurde de pijn zelfs meer dan twintig dagen. Uiteindelijk konden we zes categorieën onderscheiden. Van alle personen met rugpijn valt 46 procent binnen de drie ernstigste categorieën: mensen met voortdurend ernstige pijn, mensen met voortdurend lichte tot matige pijn en mensen met terugkerende ernstige pijn. Vooral binnen deze groepen zitten heel wat mensen bij wie de pijn hun sociaal en professioneel leven ernstig verstoort. Gemiddeld blijven ruglijders achttien dagen per jaar thuis van het werk vanwege de pijn, wat een aanzienlijke economische verliespost betekent."

De enquête peilde ook naar de houding van de bevolking tegenover lage rugpijn. Uit de resultaten blijkt dat er nog heel wat misverstanden bestaan over de aandoening. "De meerderheid van de ondervraagden denkt nog steeds dat een hernia onherroepelijk geopereerd moet worden en dat rugpijn voortdurende aandacht en advies van een arts veronderstelt", zegt Geert Crombez. "Men gaat er ook van uit dat er steevast röntgenfoto's moeten worden genomen en dat bedrust met voorsprong de belangrijkste behandeling uitmaakt. Verkeerde opvattingen die aantonen dat er dringend werk gemaakt moet worden van een goede voorlichting."

De BPS beroept zich op de recentste wetenschappelijke studies om te stellen dat patiënten zelf het voortouw moeten nemen in de aanpak van hun klachten en zich niet langer willoos moeten overgeven aan de medische wereld. Een aangepaste levenswijze in plaats van bedrust, oefeningen in plaats van een korset dragen. "Ruglijders moeten actief met de eigen problemen leren omgaan", zegt Etienne Masquelier. "Het is een illusie om te denken dat we op die manier alle lage rugklachten zullen oplossen, maar mensen zullen er wel beter mee leren omgaan en de economische gevolgen voor de maatschappij zullen beperkter blijven."

lichaam

'De gemiddelde ruglijder is achttien dagen per jaar arbeidsongeschikt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234