Gezondheidszorg
Belgen blijven gemiddeld zes dagen in het ziekenhuis
6,4 dagen: zo lang blijven Belgen meestal in het ziekenhuis. Ons land zit daarmee in de Europese middenmoot, blijkt uit cijfers van Eurostat.
Tussen de Europese landen is er een groot verschil in hoelang patiënten in het ziekenhuis liggen. Nederlanders zijn meteen weer buiten – na gemiddeld zo’n 4,5 dagen –, Duitsers verblijven negen dagen, Tsjechen zelfs 9,6 dagen in het ziekenhuis. Dat tonen Europese cijfers, waarover de Nederlandse krant Algemeen Dagblad bericht.
Door de korte opnames kunnen onze noorderburen kosten besparen en worden ook de risico’s van een opname beperkt, klinkt het daar. “Het ziekenhuis is, ondanks strikte hygiëneprotocollen, een gevaarlijke plek, waar je een grote kans hebt om een infectie op te lopen”, zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). “Je zet toch allemaal zieke mensen bij elkaar.’’
België zit in de middengroep qua opnames, al zijn niet alle psychiatrische opnames of langdurige verblijven voor ons land in de cijfers opgenomen. Twee jaar geleden maakte het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg bekend dat de opnames in ons land tegen 2025 zouden dalen tot 5,94 dagen. Tussen 2003 en 2014 daalde de gemiddelde duur van een opname al: van gemiddeld 8,26 naar 6,99 dagen.