NieuwsHuisdieren
Belgen besteden jaarlijks nu 3,5 miljard euro aan huisdieren, ook meer vraag naar was- en trimsalons
Huisdieren zijn big business. Alle Belgen samen geven nu jaarlijks al 3,5 miljard euro uit aan dierenvoeding, speeltjes, verzorging en medicatie. Dat is nog 1 miljard euro méér dan voor de coronacrisis.
Het aantal huisdieren ging al enkele jaren in stijgende lijn, maar de pandemie en de lockdowns zorgden voor een ware beestenboel in onze huizen en tuinen. Ten opzichte van 2018 - voor de coronacrisis - ging het aantal baasjes met 10 procent omhoog. Ondertussen bezit ook al meer dan één op de twee Belgen (53 procent) een hond, kat of ander huisdier dat als ‘volwaardig lid van het gezin’ gezien wordt. Bijgevolg: ook de markt van dierenvoeding en aanverwante producten explodeert.
“In België wordt de totale omzet van voeding voor huisdieren en aanverwanten - denk aan accessoires, speelgoed, dierenverzorging, voedingssupplementen en medicijnen - nu geschat op zo’n 3,5 miljard euro per jaar”, zegt Wim Van Edom, chief economist bij handelsfederatie Comeos, die hierover een studie liet uitvoeren. “Deze markt groeide de afgelopen vier jaar met bijna 11 procent per jaar.”
Dat betekent een toename van 250 miljoen euro per jaar. We spenderen nu met z’n allen jaarlijks zowat 1 miljard euro meer aan onze troeteldieren dan vier jaar geleden.
Mijn huisdier, mijn kind
Een belangrijk deel van de eigenaars beschouwt het huisdier als een volwaardig gezinslid en verkiest hoogwaardige voeding, producten en diensten, zo luidt de verklaring volgens de studie bij bijna 2.500 Belgen. Verse huisdierenvoeding is dan ook een niche die aan verkoop wint. Ruim vier op de tien baasjes kopen weleens verse voeding en dat is een duidelijke stijging ten opzichte van vier jaar geleden.
“Zij kopen niet alleen gezond en lekker voedsel, maar investeren eveneens in comfort voor hun dieren: van kattenbakvulling die van kleur verandert afhankelijk van de pH-waarde van de urine van de kat tot luxueuze dierenverblijven en tandpasta voor dieren.”
Samen met de forse toename van vooral het aantal honden - er zijn er nu naar schatting al zo’n 1,6 miljoen in ons land, verdeeld over zo’n 1,3 miljoen baasjes - nam ook de verkoop van hondenvoeding toe. “De omzet aan hondenvoeding bedraagt 731 miljoen euro”, weet Van Edom. “Naar schatting leverde de extra hondenpopulatie alleen al jaarlijks zo’n extra 62 miljoen euro op. Iedere hondenbezitter geeft per jaar gemiddeld 549 euro uit aan hondenvoeding, of 448 euro per hond.”
En dan zijn vooral kleinere hondenrassen als de maltezer, shih tzu en - met stip op nummer één - de chihuahua zeer populair, toch niet bepaald veelvraten. Een kat kost het baasje gemiddeld 286 euro per jaar aan voedsel. Er zijn in ons land zowat 2,3 miljoen katten.
Druk in het trimsalon en dierenpension
Niet alleen aan dierenvoeding, maar ook aan verzorging (598 miljoen euro), medicatie (428 miljoen euro), speeltjes (354 miljoen euro) en accessoires (347 miljoen euro) wordt jaarlijks erg veel geld gespendeerd. Servicediensten voor huisdieren kennen een enorme opwaartse trend.
Zo weten was- en trimsalons niet waar eerst te wassen en knippen: één op de twee honden (48,5 procent) mag zich van tijd tot tijd in een gespecialiseerd was- of trimsalon laten verwennen. Opvallend: ook één op de vier katten wordt daar onder handen genomen - twee keer zoveel als vier jaar geleden.
Van Edom: “Dierenverzorging, maar ook diensten zoals dierenoppas, het uitlaten van huisdieren, dierenpension en zelfs dierentraining zijn een grote opportuniteit voor de sector.”
Zo is het aantal honden dat tijdens de vakantie van het baasje op hotel gaat, ruimschoots verdubbeld (van 14,4 naar 30,8 procent). Het aantal poezen dat mag gaan logeren in een professioneel pension steeg van 11,4 naar 25 procent, wel één op de vier dus. Het is druk in het honden- en kattenpension.
Maar ook extra services als de wandeldienst en dogsitting zijn de voorbije jaren werkelijk commerciële activiteiten geworden. Eén op de zes hondenbaasjes (16,4 procent) doet wel eens een beroep op een dogwalkingdienst, zo blijkt.
“Het aantal klanten voor deze diensten steeg exponentieel na het einde van de lockdown, toen de actieve beroepsbevolking opnieuw minder van thuis uit ging werken”, aldus Van Edom.