Vrijdag 13/12/2019

Turkije

Belgen bedreigd vanuit Turkse ambassade

De Turkse ambassade in Brussel. Daar klinkt het dat ze niet op de hoogte zijn van klachten of van het onderzoek. Beeld Photo News

Verschillende Belgen en inwoners van ons land zijn in juli en september 2016 bedreigd vanuit de Turkse ambassade. Dat blijkt uit politieonderzoek. De slachtoffers - allemaal journalisten - reageren verbaasd. 'Komt een buitenlandse overheid daar in België zomaar mee weg?'

Hoe ver wagen de Turkse overheid en haar diplomaten zich om de Turkse gemeenschap in ons land te controleren? Dat is de vraag na de resultaten van een politieonderzoek naar bedreigingen op sociale media in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije. Belgen van Turkse afkomst en een Nederlander die al jaren in België woont, dienden in juli en september 2016 klachten in tegen mensen die hen bedreigd en geïntimideerd hebben.

Uit onderzoek van de politie blijkt nu dat minstens één van de personen die de bedreigingen verstuurde, dat deed vanop een computer die in de Turkse ambassade stond. Een andere persoon was in dienst van de ambassade. Die laatste, Veysel F., schreef dat alle landverraders hetzelfde lot te wachten stond als de coupplegers. "Dat stuurde de man rechtstreeks naar mij", zegt Mete Özturk, oud-hoofdredacteur van de krant Zaman Vandaag.

Grotten

Een collega-journalist, R.D., kreeg dan weer dit bericht: "We zijn bezig om jullie grotten te achterhalen!" Bovendien bleek de man niet zomaar iemand. Veysel F. was op dat moment in dienst als persverantwoordelijke bij de Turkse ambassade.

Enkele weken later kregen R.D. en Özturk nóg een dreigement. Samen met drie andere collega's werden ze door Selim G. publiekelijk 'geïdentificeerd' als leden van een Belgische tak van de organisatie die verantwoordelijk zou zijn voor de mislukte staatsgreep. "Door mij en mijn collega's op die manier te brandmerken, werden we in de Turkse gemeenschap een doelwit", zegt D. Hij diende onmiddellijk klacht in, maar hoorde maanden niks meer. Tot hij enkele weken geleden werd uitgenodigd door de politie van Zaventem voor een nieuw verhoor. "Daar werd mij verteld dat het IP-adres waarvan Selim G. de bedreiging had verstuurd gelinkt is aan de Turkse ambassade in Brussel."

Zowel parket als politie namen de bedreigingen alleszins ernstig. "De politie vertelde mij dat ze zes maanden lang op regelmatige basis agenten in burger langs mijn huis hebben gestuurd", zegt Dogan. Ook de familie van Özturk is in Turkije onder druk gezet. "Ze waren bij een huiszoeking bij mijn ouders op zoek naar mij."

De voorbije maanden vorderde het onderzoek van het parket uiterst traag. Veel heeft te maken met de grote politieke en diplomatieke gevoeligheid van het dossier. De oud-persverantwoordelijke van de ambassade blijkt een diplomatieke status te hebben. "Die zaak hebben we moeten seponeren."

In de zaak tegen Selim G. probeert de onderzoeksrechter verder te speuren. Bronnen dicht bij het onderzoek melden dat het ook in dat dossier bijzonder lastig wordt. De identiteit van Selim G. blijkt immers moeilijk te achterhalen. Navraag door Het Laatste Nieuws bij de ambassade bracht niks op. "Er werkt hier niemand met die naam", klinkt het in een schriftelijk antwoord. "En ook in 2016 werkte er niemand met die naam." Hoe ze dan verklaren dat het digitale spoor naar een computer van de ambassade leidt? "Dat moet u aan de politie vragen. Wij zijn niet op de hoogte van de klachten of van het onderzoek." Eigen research toont alvast aan dat Selim G. iemand is die zich in diplomatieke kringen begeeft.

Overheid moet burgers beschermen

De slachtoffers stellen nog maar weinig hoop in een gerechtelijke vervolging. "De diplomatieke bescherming reikt ver", weten ze. Dogan kijkt eerder in de richting van de Belgische regering. "De Belgische overheid moet haar burgers en inwoners beschermen. De Turkse overheid kan hier toch niet zomaar mee wegkomen? Hopelijk kan Buitenlandse Zaken een duidelijk signaal geven."

R.D. en Özturk moeten nog altijd over hun schouder kijken. "Een kennis is vorige week in Irak ontvoerd door de Turkse geheime dienst", zegt D.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234