Dinsdag 30/11/2021

Belgacom mag geen Poolse landdag worden

CEO versus raad, dat wordt Liverpool-Standard,

Paul Huybrechts noemt de demarches van Didier Bellens adembenemend doortrapt

@5 INFO Opinie:Paul Huybrechts is publicist en voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers. Deze opiniebijdrage schrijft hij in eigen naam.

@4 DROP 2 OPINIE:Ik ga er maar even van uit dat Didier Bellens nog zes jaar CEO van Belgacom blijft. Zeker weet ik het niet en mensen die het zouden moeten weten, aarzelen in hun antwoord. Voor ik iets zeg over de toekomst wil ik mijn fascinatie niet verbergen voor de persoonlijkheid waarmee we hier te maken hebben. De diabolische manier waarop Bellens het wettelijk voorziene en degelijk onderbouwde advies over zijn eventuele herbenoeming in Trends reduceerde tot een bekrompen afrekening door een topman (Ivan De Witte) van de Belgische voetbalbond, vond ik adembenemend doortrapt. Zo'n intoxicatie verwacht je alleen in de internationale politiek. Voor wie het allemaal niet op de voet heeft gevolgd: in dat advies spraken tien of twaalf van de vijftien leden (zonder Bellens) van de raad zich na een vertrouwelijk tête-à-tête met voorzitter Theo Dilissen uit tegen een hernieuwing van Bellens' mandaat. Betrokkene maakte dit advies in Trends met de grond gelijk, bulldozergewijs.

Maar ter zake, Bellens leidt nu weer Belgacom. Het weze zo. Ik zie nu drie problemen. Een eerste probleem heeft precies te maken met zijn persoonlijkheid en zijn integriteit. Men kan geïntrigeerd zijn door een CEO die zijn raad van bestuur vakkundig onderuithaalt, maar ik wens geen enkel bedrijf ter wereld zo'n situatie toe. De manier waarop Bellens zopas ook nog met de voeten speelde van minister Inge Vervotte door tegen middernacht en nadien tegen 16 uur een dubbelzinnig antwoord op haar à prendre ou à laisser-vraag te formuleren, was ook sterke koffie. Hiërarchie is niet meteen mijn eerste bekommernis, maar soms is gezag onontbeerlijk. Wie dat absoluut niet wil verstaan, moet tegen een vuist lopen. Heeft Vervotte een vuist? Kan Dilissen er nog een maken?

Het tweede probleem heeft te maken met de bestuurbaarheid van Belgacom. De regering moet wettelijk inderdaad geen rekening houden met het advies van de raad van bestuur. Zij kan Bellens, tegen het advies in, herbenoemen. Maar hoe moet dat straks werken? CEO versus raad, dat wordt Liverpool-Standard, ook tot er een doelpunt valt. Bijvoorbeeld, alsnog het ontslag van Bellens. Dat kan voortaan met een acceptabele ontslagvergoeding, zo lijkt te zijn bedongen.

Een tweede aspect van de bestuurbaarheid betreft de manier waarop Bellens stroomafwaarts leiding geeft. De raad wil daar zeggenschap over. Deze krant had het vorige week over de benoeming van mevrouw Concetta Fagard tot een van de drie vicepresidenten. Haar voornaamste kwaliteit lijkt te zijn dat ze goed ligt bij de CEO. Maar Fagard beheert wel het grootste sponsoringbudget van België. In De Tijd van gisteren werd erop gewezen dat Bellens in zijn eigen bedrijf weinig steun geniet: "Zijn herbenoeming zal dan ook een schok geven." Ook in het advies van de raad werd gewezen op Bellens' harde, weinig communicatieve en demotiverende stijl van leiding geven. The fools have taken over the asylum, nee toch?

De relatie tussen CEO en raad van bestuur belooft dus verder stormachtig te blijven. Belgacom dreigt een Poolse landdag te worden en bestuurders met eergevoel kunnen de raad vaarwel zeggen. Sommige mensen kennen grenzen. Dat biedt kansen op nieuwe benoemingen, maar wie is er diep genoeg gevallen om een klus van machteloos bestuurder te aanvaarden?

Maar het bedrijf moet nu met Bellens verder. Het komt er voor Belgacom, zijn medewerkers, klanten en aandeelhouders op aan daar het beste van te maken. De bladzijde van de benoeming moet worden omgedraaid. De Belgacomtop moet de komende zes maanden - dus tot maart 2009, als er bestuursmandaten moeten worden hernieuwd - alsnog proberen om een werkbare relatie uit te bouwen tussen de CEO, voorzitter Dilissen en zijn bestuurders. Wonden genezen gelukkig.

Zo komen we bij het derde probleem: de strategie. Bellens heeft zijn herbenoeming te danken aan een strategische notitie waarvoor hij van een deel van zijn raad van bestuur (het strategisch comité) nul op het rekest kreeg. De strategische notitie én het antwoord van het strategisch comité zullen hun weg naar de media eerstdaags nog wel vinden en dan kunnen Jan en klein Pierke er hun licht op laten schijnen. Maar strategie is een aangelegenheid die besproken en bepaald wordt in de beslotenheid van een raad van bestuur. Van de strategie kan een publieke versie naar buiten, in de mate de concurrenten daar niet wijzer van worden.

Achter de gecapitonneerde deuren van de bestuurskamer moet Bellens nu in dialoog met zijn voorzitter en zijn raad een strategie ontwerpen die wel de instemming van de bestuurders wegdraagt. Iedereen weet in grote lijnen waarover het gaat. Moet er in België versneld worden geïnvesteerd in een nieuw netwerk waarmee Belgacom de concurrentie van Telenet en de kabel in Wallonië (20 megabit versus 100 megabit snelheid in 2012) aankan? En beschikt Belgacom echt niet over knowhow en ingenieurs waarop de wereld zit te wachten? Valt er echt nergens ter wereld inkomen te rapen voor Belgacom? Zelfs de NMBS bouwt stations van Jamaica tot Moskou. Is Belgacom zoals het vandaag bestaat, opgewassen tegen de Europese en internationele ontwikkelingen die men kan verwachten? Als voorzitter Dilissen en CEO Bellens van Belgacom over die vragen geen doordacht en voldoende eensgezind standpunt naar buiten kunnen brengen tegen maart volgend jaar, luiden the bells voor Bellens.

tot er een doelpunt valt. Alsnog het ontslag van Bellens, bijvoorbeeld

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234