Woensdag 12/05/2021

Update

Belgacom dient klacht in na mogelijke spionage door NSA

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Alles wijst erop dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA al zeker sinds 2011 Belgacom hackt. Dat kwam aan het licht bij een veiligheidsonderzoek van de firma. Belgacom heeft klacht ingediend tegen onbekenden. Dat heeft het bedrijf vandaag voorbeurs bekendgemaakt en wordt bevestigd door het federaal parket, dat een strafonderzoek is gestart. "Er is tot dusver geen enkele aanwijzing van impact op de klanten of hun gegevens", benadrukt het telecombedrijf.

Het parket bevestigt dat Belgacom op 19 juli een klacht indiende wegens het ongeoorloofd toegang verschaffen tot het interne informaticasysteem van het telecombedrijf. Uit het onderzoek is gebleken dat meerdere servers en werkstations werden geïnfecteerd. Gezien de technische complexiteit van de hacking en de schaal waarop dit is gebeurd, wijst dit in de richting van internationale 'state-sponsored' cyberspionage, meldt het federaal parket.

Na de recente onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionageactiviteiten van de Verenigde Staten liet Belgacom een uitgebreid onderzoek uitvoeren door een Nederlandse firma, schrijft De Standaard. De firma ontdekte uiterst gesofisticeerde malware op de communicatie-infrastructuur van Belgacom.

Clean-up-operatie
Belgacom zelf zegt dit weekend succesvol een operatie te hebben uitgevoerd die de veiligheid van de klanten en hun data moet beschermen en de continuïteit van de dienstverlening verzekert. Er werden maatregelen genomen om de integriteit van het computersysteem te beveiligen. "Er is tot dusver geen enkele aanwijzing van impact op de klanten of hun gegevens. De dienstverlening kwam op geen enkel moment in het gedrang", aldus nog het bedrijf.

Op basis van de informatie waarover het federaal parket nu beschikt, lijkt het doel van de hacking veeleer gericht te zijn op het verzamelen van strategische informatie en niet op sabotage of het aanrichten van economische of andere schade.

Wereldwijd telefoonverkeer
Volgens de krant, die zich baseert op niet nader genoemde bronnen, waren de hackers vooral geïnteresseerd in Bics, het dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd telefoonverkeer regelt. Vooral conversaties in landen als Jemen, Syrië en andere, door de Amerikanen als 'schurkenstaten' beschouwde landen zouden geregistreerd staan.

De Standaard schrijft voorts dat er in kringen van veiligheidsdiensten weinig twijfel over bestaat dat de NSA of een dienst die ermee samenwerkt achter de spionage zit, maar helemaal zeker is dat nog niet. Door de aard van de informatie waarin de hackers geïnteresseerd waren, lijkt het wel zeer waarschijnlijk.

Het opsporingsonderzoek wegens hacking ten nadele van Belgacom NV wordt gevoerd door de FGP Brussel (Regionale Computer Crime Unit) met ondersteuning van de FCCU (Federal Computer Crime Unit) en de gespecialiseerde technische bijstand van Defensie (ADIV - Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van de krijgsmacht).

Onderzoek privacycommissie
Ook de privacycommissie start met een eigen onderzoek naar de hacking, meldt Eva Wiertz, woordvoerster van de Privacycommissie.

"Voorzitter Willem Debeuckelaere werd vorige zaterdag op de hoogte gebracht van de hacking bij Belgacom", zegt Eva Wiertz. "De voorzitter heeft dan beslist om, in samenwerking met Belgacom en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), een onderzoek in te stellen naar wat er precies is gebeurd."

Voor het overige wenst de Pivacycommissie geen commentaar te geven op het incident bij Belgacom. "Het onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre er een inbreuk is gepleegd op de privacy van Belgacomklanten", zegt Wiertz.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234