Zaterdag 24/08/2019

'Belga sport' is terug, maar nog niet voor iedereen

Na een pauze van dik drie jaar is Belga sport terug met een aflevering over het mislukte WK voetbal van de Rode Duivels in 1998. Voorlopig is de reeks wel alleen te zien voor Telenet Play Sports-abonnees. Canvas volgt pas eind volgend jaar.

Mislukte WK's en EK's zijn heus geen alleenrecht van de huidige gouden generatie Rode Duivels. De eerste aflevering van Belga sport toont mooi hoe het WK 1998 in Frankrijk voor de Duivels met een sisser afliep. Na een hoopvol gelijkspel tegen Nederland, met Lorenzo Staelens die Patrick Kluivert een rode kaart aansmeerde, was het miserie troef in de volgende twee wedstrijden, tegen Mexico en Zuid-Korea.

Met dank aan bondscoach Georges Leekens, die toen al de ergernis van vele fans en journalisten opwekte, en een sluimerende vete tussen Enzo Scifo, Franky Van der Elst en diezelfde Leekens. En dan is er nog Gert Verheyen, de pineut van het verhaal, die zijn rode kaart van achttien jaar geleden nog steeds niet heeft verteerd.

Meer dan een jukebox

Toen Telenet in de zomer aankondigde Belga sportweer tot leven te wekken, was er wat vrees of de nieuwe reeks hetzelfde niveau zou halen als de oude afleveringen op Canvas. Belga sport staat of valt niet alleen met de onderwerpen, maar ook met de tijd die de makers erin kunnen investeren. Tijd om te researchen en de archieven te doorploegen op zoek naar de juiste beelden, tijd ook om de juiste mensen te overtuigen om deel te nemen.

Onterechte vrees, zo blijkt na het zien van de eerste afleveringen. Niet alleen verlenen alle hoofdrolspelers hun medewerking - Guus Hiddink, toenmalig bondscoach van Nederland, gingen de makers opzoeken in een luxueus golfresort in het zuiden van Frankrijk -, ook de manier van verhalen vertellen blijft intact. En dan is er nog de bijna 80-jarige Carlos De Veene, de ex-VRT-sportjournalist die met zijn typerende stem onlosmakelijk met Belga sportverbonden is.

"Ik was aanwezig bij de eerste inleessessie van Carlos", vertelt Tom Gemoets, hoofdredacteur van Play Sports. "Ik had op voorhand bewust zo weinig mogelijk naar de beelden gekeken, maar toen ik ze daar zag en er de stem van Carlos bij hoorde, had ik echt het gevoel dat Belga sport terug is."

Het idee om nieuwe afleveringen te maken, ontstond eind vorig jaar al bij Telenet. Met hun sportzender willen ze meer zijn dan alleen een jukebox van (voetbal)wedstrijden, en daarom investeren ze in omkadering en alternatieve sportprogramma's. Gemoets: "Op een bepaald moment was er de vraag hoe we nog meer kwaliteit konden brengen. We wilden meer iconische zaken, en Belga sport is zo'n iconisch programma. Toen zijn we met Woestijnvis gaan samenzitten en was het vrij snel beklonken."

De handen in elkaar

Woestijnvis produceert de acht afleveringen, maar Play Sports levert flink wat mensen die de afleveringen maken. De eerste bijvoorbeeld is van de hand van Bram Lambert, presentator en commentator bij Play Sports. "Belga sport is een mix van mensen die voor ons werken, van Woestijnvissers en van freelancers, een mix ook van mensen die er vroeger al aan meegewerkt hebben en van nieuwkomers", zegt Gemoets, die zelf ooit het allereerste seizoen van de reeks heeft geproduceerd.

Telenet en Woestijnvis werkten samen, maar ook de VRT werd erbij betrokken. Nadat eerst al deals werden gesloten rond de uitzendrechten van het veldrijden en het laten bijklussen van de halve sportdienst op Play Sports, sloegen beide partijen nu ook de handen in elkaar voor Belga sport. Een financiële noodzaak, stelt Gemoets. "Dit is geen goedkope productie. De sterkte van de VRT is zijn archief. Wij hebben onze mensen. Door die samen te brengen, is het voor alle partijen budgettair haalbaar. Dit als zender alleen maken, zou veel moeilijker zijn." Door de samenwerking mag Canvas ook de nieuwe reeks uitzenden. Wellicht gebeurt dat volgend najaar.

Afhankelijk van het succes van deze reeks wordt beslist of er een vervolg komt op de acht nieuwe afleveringen. Aan de onderwerpen zal het alvast niet liggen, weet Gemoets. "Na de eerste brainstorms in december hadden we al snel een reeks onderwerpen die naast de rest kunnen staan. Als we nu nog de verhalen kunnen brengen van Eric Gerets, Thierry Boutsen en het WK 1998, weet je dat er aanbod genoeg is."

Belga sport, vanavond om 22.35 uur op Play Sports 1 of via on demand

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden