Donderdag 20/02/2020

Belg wordt rechter bij Wereldhandelsorganisatie

De Belgische professor Peter Van den Bossche zal vanaf 12 december 2009 deel uitmaken van het beroepsorgaan (Appellate Body) van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), zo meldt de Universiteit Maastricht vrijdag. Het Appellate Body is het hoogste rechterlijk orgaan voor internationale handelsgeschillen van de WTO.

Hoogleraar Internationaal Economisch Recht
Professor Peter Van den Bossche (geboren in 1959) is hoogleraar Internationaal Economisch Recht aan de Universiteit Maastricht. Hij werd door het selectiecomité van de WTO voorgedragen voor een eerste termijn van vier jaar als rechter.

Doctorstitel in Firenze
Van den Bossche studeerde in 1982 cum laude af aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Antwerpen. In 1990 behaalde hij een doctorstitel aan het Europees Universitair Instituut in Firenze. Van 1990 tot 1992 werkte hij aan het Europees Hof van Justitie te Luxemburg als referendaris. In 1992 vervoegde hij zich bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht waar hij in 1993 werd aangesteld tot universitair hoofddocent.

Juridisch hoofdadviseur
Van 1997 tot 2001 werkte Van den Bossche als juridisch hoofdadviseur al bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie. In 2001 was hij plaatsvervangend directeur van het Secretariaat van het Appellate Body. Sinds 2002 trad hij op als onafhankelijk adviseur voor onder meer de Europese Commissie en verschillende Nederlandse ministeries.

Actief internationaal hof
Het Appellate Body heeft sinds zijn oprichting in 1995 uitspraak gedaan in meer dan negentig geschillen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Het is het meest actieve van alle internationale hoven die geschillen tussen staten beslechten. (belga/vsv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234