Maandag 22/07/2019

Salarisenquête

Belg verdient netto gemiddeld 2.068 euro

Beeld DM

Om de twee jaar voeren de KU Leuven en Vacature een Salarisenquête uit. Dit grootscheepse onderzoek biedt een actueel, gedetailleerd en wetenschappelijk onderbouwd beeld van het loon van de Belgische werknemers. Zo'n 33.000 Belgische werknemers namen deel aan de enquête. Dit zijn de meest opmerkelijke bevindingen.

1. Studeren loont, een loopbaan lang
Een werknemer met een universitair diploma kan bijna de helft meer verdienen dan iemand zonder diploma of met enkel een diploma lager onderwijs.

Beeld THINKSTOCK

2. Een starter verdient gemiddeld 2.088 euro bruto
Gemiddeld mogen startende werknemers een eerste maandloon van 2.088 euro bruto verwachten, dat komt overeen met ongeveer 1.465 euro netto.

3. Ingenieurs en medici krijgen de hoogste startlonen

Wie een diploma heeft in een van de STEM-richtingen (STEM = science, technology, engineering en mathematics) verdient als starter het meest. Helemaal bovenaan de lijst staan de artsen en farmaceuten. Industrieel ingenieur is zoals gewoonlijk het enige niet-universitaire diploma in de top 10 van startlonen naar afstudeerrichting.

Chemie en farmaceutische industrie zijn de bestverdienende sectoren. Ook bij de bank & verzekeringen, andere industriële sectoren, energie & milieu en Telecom, ICT & internet ligt het loon hoger dan gemiddeld. In de best betalende sectoren kan je ruim 30 procent meer verdienen dan in de slechtst betalende.

4. Jobtevredenheid en loon gaan niet hand in hand
65 procent van de Belgische werknemers is tevreden met zijn job en 46 procent is tevreden met zijn loon.

5. Langer pendelen voor hoger loon
De gemiddelde werknemer pendelt dagelijks 67 minuten. Het gaat hier om de gemiddelde reistijd, heen en terug. Bijna de helft van de werknemers is niet bereid om langer te pendelen.

Beeld BELGA

6. Eén op de vijf Belgen zoekt actief naar een andere job
Van de ruim één op vijf werknemers die aangeeft actief te zoeken naar een andere job doet de grote meerderheid (bijna 90%) dit vrijwillig, terwijl slechts een kleine groep eigenlijk niet van job wil veranderen, maar noodgedwongen toch uitkijkt naar iets anders.

7. Vergoeding woon-werkverkeer is populairste extralegaal voordeel
Een vergoeding voor woon-werkverkeer, maaltijdcheques en de hospitalisatieverzekering zijn de meest populaire voordelen. Zes op de tien werknemers geven aan dat ze van deze voordelen kunnen genieten.

8. De Belg verdient gemiddeld 3.261 euro bruto
De gemiddelde Belg verdient 3.261 euro bruto per maand, dat komt overeen met 2.068 euro netto. 62 procent van de Belgische werknemers verdient minder dan dit gemiddelde. Eén op de tien werknemers moet het stellen met een brutomaandloon van 1.900 euro of minder.

9. Een derde van de werknemers zag zijn loon stijgen door anciënniteit
De lonen evolueren behoorlijk constant. In 2010 bedroeg het gemiddelde brutoloon 3.004 euro; in 2012 was dat 3.133 euro. De helft van de werknemers (50,4%) zag zijn loon het voorbije jaar stijgen. Daarvoor haalden ze verschillende redenen aan. Twee derde van de werknemers met een loonstijging kon rekenen op een indexaanpassing, ruim een derde kende een anciënniteittoeslag of baremaverhoging en voor een vijfde lag opslag mee aan de basis van de loonstijging.

"De arbeidsmarkt zit op slot"

Minder dan de helft van de werknemers is tevreden over zijn loon, maar toch is amper een vijfde actief op zoek naar een andere job. "De arbeidsmarkt zit op slot", zo besluit Fabrice Dekerf van Vacature uit de Salarisenquête van het jobmagazine en de KU Leuven.

Naar aanleiding van de enquête wordt het "Salariskompas" gelanceerd, waarbij je jouw salaris kan vergelijken met dat van mensen met een gelijkaardige baan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden