Zaterdag 15/08/2020

Voeding

Belg lust dan toch geen insecten

Deze schnitzel is niet langer te koop in Delhaize.Beeld © damhert

'Het voedsel van de toekomst', zo heetten insectenburgers en aanverwanten amper anderhalf jaar geleden. Vandaag stopt Delhaize met de verkoop van insectenproducten, en ook elders lijkt de interesse zoek. 'Het is een niche met een zeer kleine rotatie.'

Delhaize stopt met het aanbieden van insectenproducten. De verkoop van spreads op basis van meelwormen viel zwaar tegen. "Een niche van een niche", zo omschreef grote baas Denis Knoops het vorig jaar nog. Toen was er nog geen sprake van om de insectenproducten uit het gamma te schrappen, nu wel. Bij de lancering klonk het nochtans dat het assortiment aan producten op basis van insecten stap per stap uitgebreid zou worden.

Opvallend is ook dat Delhaize heel laagdrempelige producten verkocht: de spread met wortel had 4 procent meelwormen, die met tomaat 6 procent. De wormen werden bovendien zeer fijn gemixt, waardoor je ze niet kon zien zitten.

Intussen is de stopzetting niet het enige signaal dat Belgen geen pap lusten van insectenvoedsel. Zo bestaat het Brusselse bedrijf Bugs' Food, dat in 2013 met steile ambitie begon en in zee ging met chef Kobe Desramaults, intussen niet meer. "Een van de redenen was dat er te weinig potentieel was om een bedrijf op te baseren", zegt Brecht Vanhecke. "Kobe heeft toen wel een aantal keer geëxperimenteerd met insecten, maar daar is het bij gebleven." Ook Cook&Roll, het Oostendse hamburgerrestaurant dat als eerste een insectenburger op de kaart zette, merkt dat het enthousiasme is weggeëbd. "In 2013 en 2014 was de interesse nog groot, maar nu merken we toch dat het teruggevallen is", zegt Jochen Verbeeke. "Volgens mij heeft het veel te maken met de prijs. Die is op dit moment nog te hoog."

In Gent sloot het allereerste insectenrestaurant in Europa, Bugs And Lunch, vorig jaar in augustus al de deuren. Niet wegens een gebrek aan succes, bezweert Liesbet Minne, die het restaurant samen met haar man en chef David Creëlle uitbaatte. Wel omdat ze zich wilden toespitsen op de productie van voedsel op basis van insecten. Onder meer de krekelkroket van Creëlle is vandaag bij Bio-Planet te vinden. "We geven wel veel lezingen over insecten als toekomst van ons voedsel en daarvoor is er heel veel interesse", zo zegt Liesbet Minne. "We onderhandelen ook met verschillende partijen die interesse hebben in onze producten."

Heeft tijd nodig

Bij supermarkt Spar noemen ze insectenproducten "een niche met een zeer kleine rotatie". Ook bij Carrefour is insectenvoedsel hooguit een niche, zegt woordvoerder Baptiste Van Outryve. "Het heeft tijd nodig om ingang te vinden bij het publiek. Je moet mensen daar ook in trainen, dat is niet eenvoudig. Maar we blijven erin geloven: insectenvoedsel komt eraan." Bij Bio-Planet liggen de insectenproducten, die gefrituurd moeten worden, nog maar sinds eind november in de rekken. "We hebben een marktonderzoek gedaan bij onze klanten. Daaruit bleek dat er zeker interesse is", zegt Dieter Ceuleers, divisiemanager bij de biosupermarkt. "Er is geen bio-certificaat voor, maar omwille van de duurzaamheid kiezen we er wel voor." Greet Remen, CEO van Damhert, het Limburgse bedrijf dat het merk Insecta op de markt heeft, geeft toe dat de verkoop in België niet goed loopt. "We leveren aan twee Nederlandse retailers. Zonder hen zouden we het echt moeilijk hebben. Maar we blijven er desondanks rotsvast in geloven."

Believers

Daar zijn nog wel meer mensen van overtuigd. Volgens voorstanders zijn er nog altijd redenen genoeg om in insectenvoedsel te blijven geloven. "De toekomst zal ons dwingen om anders naar conventionele vleesproductie te kijken. De huidige vleesindustrie is niet duurzaam. Insecten vragen véél minder", zegt Pieter Ceuleers van Bio-Planet. Ook Bart Mertens van productiebedrijf BenSbugS is die mening toegedaan. "Er is op deze aarde maar een beperkte hoeveelheid vlees. Steeds meer mensen beginnen massaal vlees te consumeren. Dat moet van ergens komen. Als je bedenkt dat je drie keer minder meelwormen nodig hebt dan kip om dezelfde voedingswaarde te krijgen, dan weet je het wel. Insecten zullen het nieuwe vlees worden." Of de Vlaming daar ooit zo zal over denken, is zeer de vraag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234