Donderdag 17/10/2019

Belg legt zijn lot liever in handen van een zanger dan van een politicus

Eerste minister Jean-Luc Dehaene, koning Albert, Helmut Lotti en Adamo zijn de bekendste personen van België. Het blijft een raadsel waarom het laatste duo zich nog niet geëngageerd heeft op politiek vlak, want zowel Lotti als Adamo worden door hun gouwgenoten als de meest bekende en meest bekwame personen genoemd. Dat blijkt uit de personaliteitenbarometer van het enquêtebureau Sopres Sobemap.

Brussel.

eigen berichtgeving

Het bureau vroeg 571 Nederlandstalige en 424 Franstalige respondenten naar de bekendste, de sympathiekste, de bekwaamste en de meest vertrouwenswekkende figuur van ons land. De cijfers hebben betrekking op het laatste trimester van 1998.

Op federaal niveau geniet Jean-Luc Dehaene de meeste bekendheid (97 pct.), op de voet gevolgd door koning Albert (95 pct.). Daarna volgen Helmut Lotti, Adamo en Axelle Red. SP'er Louis Tobback is goed voor 90 pct., en van alle ministers is Elio Di Rupo veruit de bekendste. Hoewel ze in de politieke realiteit niet altijd op dezelfde golflengte zitten, kennen acht op tien Belgen de VLD'ers Verwilghen en Verhofstadt. Sabine Appelmans en Enzo Scifo zijn 's lands bekendste sportfiguren. De zaak van de verdwenen kinderen blijkt vooralsnog de zaak van Gino Russo te zijn. Hij geniet 75 pct. bekendheid, Jean-Denis Lejeune moet zich met 53 pct. tevreden stellen. Drie jaar na het Spaghetti-arrest weet 60 pct. van de Belgen nog wie procureur Bourlet is.

Hoewel premier Dehaene de grootste bekendheid is, geniet hij minder vertrouwen van de Belgen. Zowat 60 pct. verklaart de eerste minister te vertrouwen. Koning Albert (84 pct.) voert de topdrie aan, gevolgd door Adamo (83 pct.), Sabine Appelmans (81 pct.) en Helmut Lotti (80 pct.). Van alle Belgen verkiest 60 tot 70 pct. sporters als Deburghgraeve, Saive en Monami te vertrouwen. Alleen Marc Verwilghen vormt daar een uitzondering op. Hoewel getekend door het Agusta-schandaal, verklaart 16 pct. van de bevolking nog vertrouwen te hebben in de handel en wandel van Guy Spitaels en Guy Coeme. Slechts drie op tien Belgen vertrouwt Luc Van den Brande en Laurette Onkelinx.

Opvallend veel sport- en entertainmentfiguren dragen de sympathie van de Belg weg. Appelmans en Adamo scheren de hoogste toppen, eerste politicus is Marc Verwilghen met 70 pct. meelevende Belgen achter zich. Premier Dehaene is net niet gezakt: amper vijf op tien Belgen vindt hem sympathiek. Ook weer opvallend in elkaars buurt: Luc Van den Brande en Laurette Onkelinx met beiden 27 procent. José Happart kan bij 18 pct. van de Belgen op sympathie rekenen. Wallonië blijft voor verbazing zorgen. Coeme en Spitaels worden door respectievelijk 16 en 11 pct. van de Belgen sympathiek bevonden.

Wat bekwaamheid betreft voert het duo Lotti en Adamo het lijstje aan. Nadien volgen koning Albert en Sabine Appelmans. Zes op tien Belgen menen dat Jean-Luc Dehaene een bekwaam persoon is, vijf op tien Belgen zeggen hetzelfde over Tobback.

Wanneer de Nederlandstalige van de Franstalige respondenten gescheiden worden, dient zich een kleine trendbreuk aan. Van alle Vlamingen kent 99 pct. Lotti en Dehaene, derde is Margriet Hermans met 98 procent. Nadien volgen Louis Tobback, koning Albert, Paul Marchal en Bert Anciaux. Adamo en José Happart zijn de bekendste Walen in Vlaanderen. Ook Rob Van Oudenhoven, Steve Stevaert en Dirk Sterckx doen het goed. Negen op tien Vlamingen vertrouwen en sympathiseren met Appelmans en Deburghgraeve. Sympathiekste politici zijn Anciaux, Verwilghen en Stevaert. Deburghgraeve, Lotti en Appelmans worden ook enorm bekwaam bevonden. De bekwaamheid van onze koning vergelijkt de Vlaming met die van Franky Vanderelst en Margriet Hermans. SP-voorzitter Fred Erdman scoort op alle vlakken zeer laag. Van den Brande is bekend bij 87 pct. van de Vlamingen, slechts de helft vindt hem sympathiek.

Aan Franstalige zijde genieten Adamo, koning Albert en Annie Cordy de grootste bekendheid. Men vindt ze overigens allemaal even sympa. Helmut Lotti is de bekendste en bekwaamste Vlaming, Appelmans de sympathiekste. Adamo vindt men de bekwaamste gouwgenoot, gevolgd door Annie Cordy en de koning. Nauwelijks de helft van de Franstaligen vindt premier Dehaene een bekwaam figuur, in Vlaanderen is dat 77 procent.

(SS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234