Zaterdag 25/03/2023

Gezondheid

Belg drinkt en rookt meer sinds de lockdown

De ondervraagden geven aan dat ze meer drinken, onder meer uit verveling en isolement. Beeld Getty Images/iStockphoto
De ondervraagden geven aan dat ze meer drinken, onder meer uit verveling en isolement.Beeld Getty Images/iStockphoto

De Belgen zijn meer beginnen drinken en roken meer sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. Dat blijkt uit een enquête van de VUB bij de brede bevolking. Vooral jonge ouders en tijdelijk werklozen verhoogden hun consumptie. Zeker op middellange termijn bestaat er gevaar op verslaving.

Roel Wauters

Een glaasje alcohol na een stresserende dag, waar je tegelijk moest werken en de kinderen in het oog houden? Of net wat vroeger aperitieven omdat je weinig om handen hebt? De Belg is meer gaan drinken sinds de lockdown, zo blijkt uit een bevraging van de VUB en UZBrussel bij zo’n 3.600 landgenoten tijdens de maand april. Ook is de Belg gemiddeld meer gaan roken.

De trend is het meest zichtbaar bij ouders met jonge kinderen en tijdelijk werklozen, zo blijkt uit een eerste analyse. “Mensen zoeken een uitweg na de drukte en stress”, zegt psychiater Frieda Matthys die het onderzoek mee uitvoerde. “Anderen missen de structuur in hun dag, de contacten met andere mensen.” Mensen die in de zorg werken zijn minder geneigd hun alcoholgebruik op te drijven.

Als voornaamste reden van het extra alcohol- en tabakgebruik geven de ondervraagden aan dat verveling en isolement een rol spelen. Anderen willen zichzelf belonen na een moeilijke dag. Een glas drinken doet de Belg ook om het gezellig te maken in zijn kot, zo geeft hij zelf aan.

Wat opvalt: van de mensen die voordien heel weinig of niet dronken, drinkt 15 procent nu wel een glas. Daartegenover staat dat net iets meer mensen sinds de lockdown gestopt zijn alcohol te gebruiken. “Zij dronken meestal op sociale gelegenheden, zoals de sportclub of een vereniging. Dat is nu weggevallen.” Hetzelfde geldt voor rokers. Het aantal mensen dat gestopt is, houdt het aantal dat (weer) begonnen is min of meer in evenwicht.

Stijgend aantal verslavingen

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om problematische drinkers, de bevraging vond plaats bij het brede publiek. Toch heeft Matthys een belangrijke waarschuwing. “Bij de uitbraak van het SARS-virus in 2003 en 2004 in Canada en China was er twee à drie jaar later een sterke toename van het aantal verslavingen”, zegt ze.

Het gevaar bestaat dat heel wat mensen een nieuw gedragspatroon gaan ontwikkelen en aanhouden. Dat een slechte gewoonte wordt aangekweekt en versterkt, wat kan leiden tot afhankelijkheid. “De stress van de coronamaatregelen ligt nog niet achter ons”, zegt Matthys. Daarom doet ze een oproep aan huisartsen en andere eerstelijns-hulpverleners. “Wanneer zij hun patiënten opnieuw zien: vraag alstublieft hoe zij hun gewoontes hebben aangepast. Mensen komen dan vaak zelf tot inzicht. We moeten echt inzetten op preventie.”

De onderzoekers peilden ook naar het gebruik van cannabis. Daar bleef de consumptie min of meer stabiel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234