Woensdag 31/05/2023

NieuwsMobiliteit

Belg doet kleine afstanden het minst vaak te voet van alle Europeanen

 Op Spanje na zijn voetgangers nergens in Europa zo bang om aangereden te worden wanneer ze oversteken aan een zebrapad als in België, wijst onderzoek uit. Beeld Tessa Kraan
Op Spanje na zijn voetgangers nergens in Europa zo bang om aangereden te worden wanneer ze oversteken aan een zebrapad als in België, wijst onderzoek uit.Beeld Tessa Kraan

Te voet pistolets halen? Dat doen Belgen niet graag. Meer nog: van alle Europeanen doen wij korte afstanden het minst vaak te voet. Dat blijkt uit een grootschalige Europese bevraging.

Brecht Neven

U gaat liever met de fiets naar de bakker? U stapt in de auto om naar familie om de hoek te rijden? Dan bent u lang niet alleen. Uit de VINCI-barometer, die 12.400 mensen in elf Europese landen bevroeg, blijkt dat de Belg het minst vaak korte afstanden te voet doet. Met 51 procent scoren we ruim onder het Europese gemiddelde van 66 procent.

“Ook eerder onderzoek toonde al aan dat de Belg te vaak de wagen neemt voor kleine verplaatsingen”, zegt woordvoerder Stef Willems van Vias, het centrum voor verkeersveiligheid. “Of hij heeft net geïnvesteerd in een elektrische auto en zonnepanelen en denkt: ‘Ach, we brengen de kinderen wel met de auto naar school, ook al is het maar 800 meter’.”

Veilig op de fiets

In Nederland nemen mensen van alle Europeanen het vaakst de fiets voor kleine afstanden. Zij scoren 60 procent. Bij ons gaat het slechts om 26 procent. Maar als we fietsen, doen we dat veilig en gaan we meestal goed verlicht de baan op.

“Er wordt vaak gevloekt op onverlichte fietsers. Maar in ons land gaat ‘slechts’ 21 procent van de fietsers soms de weg op zonder lampjes of reflectors, het minst van alle bevraagde landen”, zegt Willems. De Britten scoren het slechtst: daar fietst liefst 60 procent zonder verlichting. Daarmee zijn ze Europees kampioen.

Behalve goed verlicht zijn we ook relatief beschaafd. Negenendertig procent van de fietsers beledigt wel eens een andere weggebruiker, daarmee liggen we slechts 2 procent boven het Europees gemiddelde. Automobilisten zijn dan weer heel wat minder hoffelijk. “Eenentwintig procent van de bestuurders parkeert af en toe op het fietspad. Zo brengen ze kwetsbare weggebruikers in gevaar. Dat is behoorlijk asociaal.”

Bange voetgangers

Naast goedverlichte fietsers zijn Belgen bange voetgangers. Op Spanjaarden na zijn voetgangers nergens in Europa zo bang om aangereden te worden wanneer ze oversteken aan een zebrapad. “Toch scoort onze infrastructuur best goed als we Europees vergelijken”, zegt Willems. “Natuurlijk zijn niet alle zebrapaden even veilig en zijn er nog moordstrookjes, maar een deel is ook perceptie.”

Ook de angst voor fietsers en steppers zit er stevig in bij de voetgangers. Liefst 79 procent zegt bang te zijn om aangereden te worden door een fiets of step. Alleen in Griekenland is die angst nog groter. “Dat is voor een deel terecht, want we zien steeds meer ongevallen met elektrische steps. Sinds 1 juli is het wel verboden om met een elektrische step op het voetpad te rijden, we hopen dat dit helpt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234