Zaterdag 15/05/2021

Sparen

Belg blijft trouw aan zijn eigen bank, zelfs als er elders meer opbrengst te rapen valt

Slechts 13,5% van de Belgen heeft spaarrekeningen bij minstens drie verschillende banken. Beeld Shutterstock
Slechts 13,5% van de Belgen heeft spaarrekeningen bij minstens drie verschillende banken.Beeld Shutterstock

Belgen zijn bijzonder trouwe beestjes, ook als die trouw in hun eigen nadeel werkt. Uit een enquête in opdracht van Spaargids.be en Santander Consumer Bank blijkt dat we amper lessen getrokken hebben uit de financiële crisis en dat we uit pure laksheid heel wat gemakkelijk te verdienen interesten laten liggen.

Sparen op automatische piloot

Bijna de helft van de Belgen (47,5%) met een spaarrekening spaart maar bij één bank. Bij 39% wordt het spaartegoed gespreid over twee banken. De overige 13,5% heeft spaarrekeningen bij minstens drie banken. Die cijfers blijken uit een iVox enquête (september 2017) in opdracht van Spaargids.be en Santander Consumer Bank. Tien jaar na het uitbreken van de financiële crisis, die nochtans heel wat banken en hun spaarders nekte, blijkt het spreiden van geld (en dus risico) nog altijd amper ingeburgerd. De Belg spaart nog steeds op automatische piloot, zonder goed te weten wat zijn spaargeld nu precies opbrengt. Bovendien laten we door onze onwetendheid en laksheid veel gemakkelijk te verdienen interesten gewoon liggen.

Spaarmentaliteit

De klassieke spaarrekening blijft populair. 76% van de Belgen maakt gebruik van de basis spaarformule van de eigen bank. 50% doet wel degelijk inspanningen om het tegoed om de spaarrekening maandelijks te laten groeien. 61% doet dat omdat ze over een ‘pechreserve’ willen beschikken, 38% wil vooral een mooi kapitaal opzij zetten voor het pensioen. Daarnaast sparen we ook voor vakanties (27%) of voor de kroost (23%).

Opbrengst? Who cares?

Maar vreemd genoeg liggen we dus niet wakker van wat ons spaargeld opbrengt. 37% heeft geen flauw benul wat de exacte rente op de spaarrekening is en 44% ‘denkt het te weten’. Amper 19% weet het effectief zeker.

Bovendien overschatten we de huidige rentevoeten en dus opbrengsten op spaarrekeningen. 27% meent dat ze 0,75% interest krijgen, terwijl het gros van de spaarrekeningen niet meer opbrengt dan het wettelijk vastgelegde minimum van 0,11% - en dat dan nog louter op voorwaarde dat het geld een jaar lang onaangeroerd blijft staan. Tekenend is ook dat 17% van de ondervraagden zijn neus ophaalt mocht een bank hen een rente van 0,8% voorschotelen. Twee Belgen op drie geven tenslotte aan dat de stand van de rente hun spaargedrag hoegenaamd niet beïnvloedt – ze blijven exact evenveel sparen.

Verloren geld

Veranderen van bank om zo het spaargeld meer te laten renderen; het klinkt de meeste Belgen niet als muziek in de oren. Een kleine 36% zou het overwegen bij een renteverschil van 0,20%, voor 64% rechtvaardigt dat geen geldtransfer. Ze zijn al jaren trouw aan dezelfde bank en blijven er liever hangen. De beweegreden is meestal dat ze tevreden zijn over de dienstverlening.

Het spijtige daaraan is dat mensen daardoor heel wat betere aanbiedingen simpelweg links laten liggen, zeker als u het over meerdere jaren gaat bekijken. Laat vijf jaar lang 10.000 euro op een spaarrekening van 0,11% staan, en u hebt een kapitaal van 10.055,12 euro. Doe hetzelfde op een spaarrekening waar de rente op 0,50% staat, en u wint al direct 200 euro.

De automatische reflex van veel mensen is dat van bank veranderen ‘te veel gedoe’ is. Dat klopt nochtans niet: u kan tegenwoordig van thuis uit met een paar klikken een spaarrekening openen. En ook in de kantoren duurt het vaak niet langer dan een paar minuten.

Veel geld, weinig kennis over geld

Onze onverschilligheid blijkt verder uit onze gebrekkige kennis van de fiscale vrijstelling op de spaarrekening. Slechts 15% van de Belgen is daar goed mee vertrouwd.

Op de vraag waarom de huidige rentestanden zo laag zijn, kan slechts 10% van de Belgen correct antwoorden. Vaak wordt verwezen naar ‘de schuld van de banken’. Spoiler: de Centrale Bank houdt de rente bewust laag, en dat doen ze o.a. om de koopkracht gezond te houden.

Conclusie: de Belg mag een grote spaarder zijn, zijn matige financiële kennis speelt ook financieel in zijn nadeel. Net daar probeert Spaargids.be iets aan te doen, door rond diverse onderwerpen praktische informatie mee te geven en door de mogelijkheid te bieden om de tarieven van diverse banken simpel met elkaar te vergelijken. Zo wordt het maar een kleintje om u goed te informeren en uw rendement te verdubbelen of – in sommige gevallen – te verdrievoudigen.

Lees ook:

Fiscale vrijstelling op spaarboekje halveert

Sparende Belgen leggen 346 euro per maand opzij

Boete voor wie effectentaks niet betaalt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234