Zaterdag 17/04/2021

Belg bij laatste drie voor topfunctie Internationaal Strafhof

De baas van het federale parket in Brussel is geselecteerd als kandidaat voor de post van adjunct-procureur bij het Internationale Strafhof in Den Haag, net als een magistraat uit Oekraïne en een uit Gambia. De Gambiaan lijkt met zijn staat van dienst de meeste kans te maken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Het Internationaal Strafhof zal zich bezighouden met de bestraffing van oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Voor de topfunctie stelden zich 130 magistraten uit 47 landen kandidaat. De baas van het Hof, procureur Luis Moreno Ocampo, weerhield er drie: Serge Brammertz (België), Hassan Jallow (Gambia) en Vladimir Tochilovsky (Oekraïne). Hun kandidatuur zal begin september tijdens de algemene vergadering van de VN in New York worden voorgelegd aan de lidstaten die het statuut van het International Criminal Court (ICC) ondertekenden. Via stemming zullen die de adjunct-procureur kiezen. Daarna kan het Hof beginnen werken.

Brammertz leidt momenteel het federale parket in Brussel. In die hoedanigheid houdt hij zich bezig met de coördinatie van Belgische en buitenlandse onderzoeken op het vlak van de georganiseerde misdaad, terrorisme en inbreuken op het internationale humanitair recht. Volgens de toelichting bij zijn selectie speelt hij daarnaast een leidende rol bij de gerechtelijke samenwerking tussen België en andere landen, bij internationale tribunalen en instellingen, en werkte hij mee aan de oprichting van een netwerk van Europese parketmagistraten, beter bekend als Eurojust. De 39- of 40-jarige Brammertz werkte voor hij in 2002 federale procureur werd als nationaal magistraat. Hij begon zijn bliksemcarrière in 1989 als substituut bij het parket van Eupen. Hij behaalde na zijn rechtenstudie, in het Frans, een doctorstitel aan de universiteit van Freiburg in Duitsland over grensoverschrijdende politiesamenwerking.

Hassan Jallow werkt momenteel bij het administratieve tribunaal van het Britse Gemenebest. Hij heeft volgens de toelichting bij zijn selectie een lange carrière achter de rug als openbaar aanklager en rechter in Gambia. Hij was er gedurende tien jaar procureur-generaal en minister van Justitie. Ook zetelde hij er vier jaar als rechter in het Hooggerechtshof. Daarnaast zat hij in een groep deskundigen die op verzoek van de VN het Joegoslavië- en het Rwanda-Tribunaal evalueerde en maatregelen voorstelde om beide internationale rechtbanken effectiever te maken. Internationale erkenning kreeg Jallow volgens de toelichting door zijn benoeming tot rechter in de beroepskamer van het Speciale Hof voor Sierra Leone. Hij behaalde een licentiaat rechten (LL.M) aan University College in Londen.

Vladimir Tochilovsky werkt momenteel als openbaar aanklager voor rechtszaken bij het Joegoslavië-Tribunaal. Daarvoor hield hij zich negen jaar lang bezig met zowel de vervolging als onderzoeken in het kantoor van de procureur van dat tribunaal. Als vertegenwoordiger van datzelfde tribunaal werkte de Oekraïner mee aan de voorbereiding van het Internationale Strafhof. Daarnaast was hij vijftien jaar procureur en regionaal adjunct-procureur in zijn vaderland. Tochilovsky behaalde in Kiev een doctorstitel op het vlak van de vervolging en strafprocedure.

De federale overheidsdiensten Justitie en Buitenlandse Zaken maakten het nieuws gisteren bekend. De perfect drietalige Brammertz is momenteel in Washington voor een congres over de bestrijding van terrorisme. Bij het federale parket werd verrast gereageerd. "We wisten dat hij ambitieus was maar dat hij nu al wordt geselecteerd voor zo'n hoge post is toch wel even schrikken."

Als Brammertz adjunct-procureur bij het ICC zou worden, is hij de tweede Belgische magistraat in dat wereldje. De Antwerpse hoogleraar strafrecht Chris Van den Wyngaert begint in september bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Ze werkte in die stad al als ad-hocrechter bij het Internationaal Gerechtshof.

Serge Brammertz is momenteel federaal procureur in Brussel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234