Woensdag 23/10/2019

Belg betaalt gemiddeld 16 dagen te laat

Vooral kmo's lijden onder late betalingen

De Belgische debiteuren, zowel bedrijven als particulieren, betalen hun rekeningen gemiddeld met 16,3 dagen vertraging en brengen daardoor steeds meer bedrijven in moeilijkheden. Dat blijkt uit een enquête van kredietbeheerder Intrum Justitia bij 2.000 ondernemingen op de Belgische markt.

Op het einde van de contractueel overeengekomen betalingstermijn is slechts een op de twee vorderingen betaald. Voor vorderingen met een afgesproken betaaltermijn van 35 dagen is 10,5 procent niet betaald na 90 dagen, en 5,3 procent nog steeds niet na 180 dagen. Gemiddeld wordt zowat 3 procent van de rekeningen nooit betaald.

De slechte betalingsmoraal in België heeft verstrekkende gevolgen voor de ondernemingen. Door de onvermijdelijk hogere kredietfinanciering wordt bijna de helft van de ondernemingen geconfronteerd met hogere rentekosten. Drie op de vijf ondervraagde ondernemingen kampen met cashflowtekorten en meer dan 9 procent van de respondenten ziet het voortbestaan van zijn bedrijf in gevaar.

Vooral kmo's met minder dan vijftig werknemers kampen door het slechte betalingsgedrag vaak met cashflowtekorten (ongeveer 75 procent) en continuïteitsproblemen (12,5 procent).

Als oorzaak van late betalingen wijst 75 procent van de ondernemingen naar financiële problemen bij de debiteur en het opzettelijk vertraagd betalen van rekeningen. Slechts bij een op de vier vorderingen zou een betwisting van de geleverde goederen of diensten een verklaring kunnen zijn. Opvallend is dat vier op de vijf ondernemers geloven dat een verbetering van de huidige conjunctuur niet zal leiden tot een beter betaalgedrag.

Ongeveer de helft van de ondervraagde ondernemingen (50,6 procent) verklaarde een korting aan te bieden om tijdige betaling aan te moedigen. Zowat 16 procent van de klanten gaat daarop in. (EV)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234