Maandag 24/01/2022

Belg bespaart op verwarming, ontspanning en kleding

Olivier Neirynck, Federatie van Brandstoffenhandelaars:

Negen op de tien Belgen schroeven hun uitgaven terug als reactie op de dalende koopkracht. Vooral op ontspanning, kledij en verwarming wordt beknibbeld. Ook de spaarpot van de Belg wordt minder gespekt dan voor het uitbreken van de financiële crisis.

De Tijd

BRUSSEL l Uit een onderzoek van Citibank blijkt overduidelijk dat de Belgen hun koop- en spaargedrag veranderden als gevolg van de crisis en de dalende koopkracht.

Citibank onderzocht of de Belg last heeft van de financiële crisis en de dalende koopkracht. Het voerde daarom een enquête bij van bij 966 Belgen van 18 jaar en ouder. "Uit de enquête blijkt dat veel Belgen hun koop- en spaargedrag aanpassen", concludeert Vidur Varma, het hoofd vermogensbeheer van Citibank België.

Van de ondervraagde Belgen zegt 29 procent minder te sparen dan voor het begin van de kredietcrisis. 12 procent moet voortaan meer ontlenen om rond te komen. Eveneens 12 procent reageert op de crisis door meer te gaan sparen. Een klein aantal wacht met de aan- of verkoop van een beleggingsproduct. Een kleine helft (44 procent) zegt zijn budgetbeheer niet te hebben gewijzigd als gevolg van de financiële crisis.

Maar liefst 88 procent van de Belgen vermindert zijn uitgaven in een reactie op de dalende koopkracht, het gevolg van de dure voeding en brandstoffen. Er wordt vooral bespaard op ontspanning (43 procent), verwarming (43 procent), kleding (36 procent) en huishoudtoestellen (30 procent). Opvallend is dat ruim een op de vijf Belgen de uitgaven voor voeding terugschroeft. Maar slechts 7 procent beknibbelt op de uitgaven voor gezondheidszorg.

Opvallend is het onderscheid tussen de Nederlands- en Franstaligen. Die laatsten besparen meer op basisvoorzieningen, zoals voeding en verwarming, dan de Nederlandstaligen. De Vlamingen beknibbelen vooral op de uitgaven voor de aankoop van huishoudtoestellen en op het onderhoud en renovatie van de woning. Zij zetten ook iets meer het mes in de transportkosten.

Er is ook een onderscheid tussen jongeren en ouderen. Zestigplussers besparen relatief meer op gezondheidszorg terwijl de min-40-jarigen vooral op kleding besparen. De 40- tot 59-jarigen zetten meer dan de andere leeftijdsgroepen het mes in de uitgaven voor ontspanning, verwarming en de renovatie van de woning.

De conclusies van Citibank België stemmen grotendeels overeen met die van een enquête eerder deze week van de bank ING België in samenwerking met de Universiteit Gent en De Tijd bij 440 Belgen. Daaruit blijkt dat 31 procent vindt dat zijn financiële toestand de voorbije drie maanden is verslechterd wegens de afnemende koopkracht. Amper 16 procent ziet zijn financiële slagkracht de komende drie maanden vergroten.

Luc Ardies van Mode-unie, de koepelorganisatie van de zelfstandige kledinghandel, zegt in een reactie op het onderzoek dat aan de dalende kledingverkoop in mei een einde lijkt te komen. "Als u me vorige maand had gevraagd of mensen sterk besparen op kleding, dan was ik geneigd te zeggen van wel", zegt hij. "Februari was goed, maart was minder en april was een ramp: tot 20 procent minder dan vorig jaar. Maar de indrukken voor mei - cijfers zijn er nog niet - zijn positief. Ik ben dus hoopvol dat de kledingverkoop een deel van april inhaalt. Daaraan merk je dat het weer doorslaggevend is: vorig jaar was april schitterend en lag de verkoop erg hoog, nu is mei veel beter. Zo zijn er altijd verschuivingen, pas eind juni hebben we zicht op het totaalbeeld."

"We merken al een jaar of drie dat de consument anders stookolie aankoopt: minder met 2.000 liter tegelijk, meer tot een vooropgesteld bedrag", zegt Olivier Neirynck, technisch directeur van de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars. "Zeker de voorbije twee winters waren er meer kleine leveringen." De winters van 2006 en 2007 waren ook betrekkelijk mild, merkt hij op. "Dat speelt mee om geen volle tank te bestellen, in de hoop op een prijsdaling." Het stookolieverbruik daalt al jaren, "onder meer omdat steeds meer mensen proberen minder te verbruiken door met een hout- of andere kachel bij te stoken".

Op de vraag of de Belgen minder investeren in het onderhoud of de renovatie van hun woning, antwoordt woordvoerster Anja Larik van de Bouwunie: "Het is te vroeg voor cijfers. Bij de laatste afgeronde rondvraag in december hadden de aannemers en andere vaklui nog veel werk op de plank. Momenteel zijn ze nog bezig met de uitvoering van zulke orders. Voor nieuwbouw is er wel een duidelijke indruk dat het aantal offerteaanvragen aan het afnemen is. Maar renovatie schijnt voorlopig overeind te blijven, zeker alle soorten renovaties en installaties die te maken hebben met energiebesparing."

Zeker de voorbije twee winters waren er meer kleine leveringen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234