Vrijdag 18/10/2019

Arco

Belfius: "Waarde Arco-aandelen is onbepaalbaar"

Beeld BELGA

Klanten met Arco-aandelen kregen van Belfius te horen dat die aandelen "onbepaalbaar" zijn. "We gaan de waarde op onbepaald zetten", aldus de woordvoerder. De aanpassing gebeurt eind april. Belangenorganisatie Deminor gaat niet akkoord en vindt dat de waarde op nul moet staan.

Tot nu toe stonden de aandelen nog aan hun volledige waarde in het beleggingsoverzicht van de klanten. Maar door nieuwe Europese regels en de recente evolutie in het dossier voert Belfius dus de wijziging door. De bank zal deze op 30 april doorvoeren in het beleggingsoverzicht. "Voortaan zal er apart worden gerapporteerd over uw Arco-positie", stelt de bank tegen haar klanten. "Naast de laatste, door de Arco-vennootschappen bepaalde waarde van uw Arco-aandelen per 30 juni 2013, zal de huidige waarde op 'onbepaalbaar' worden geplaatst."

Belfius verwijst naar de beslissing van de Raad van State. Die vernietigde begin maart de Arco-waarborgregeling. Dat was het einde van een lange juridische weg via het Grondwettelijk Hof en het Europees Hof voor Justitie, die eind 2011 reeds opgestart was. "Deze waarborgregeling is hierdoor definitief niet van toepassing op uw Arco-aandelen", klinkt het.

Volgens Belfius zijn een aantal elementen die de waarde van de Arco-aandelen kunnen beïnvloeden "onzeker". Belfius verwijst hierbij naar het tijdstip en het resultaat van de sluiting van de vereffening van de Arco-vennootschappen en "de mogelijkheid van een alternatieve regeling zoals vermeld in het regeerakkoord".

Nul

Deminor zei eerder dat de waarde op nul moet komen. "Het is een stap van Belfius, maar niet wat wij verwachten. De waarde moet vandaag op nul staan", zegt Erik Bomans van het juridisch advieskantoor. "De aandelen kunnen immers niet meer verkocht worden en "het staat vast dat na de vereffening niets meer overblijft voor de aandeelhouders."

"Als de waarde onbepaalbaar is, dan moet je de moed hebben om het op nul te zetten. Dat is de enige juiste beslissing." Belfius neemt die belissing niet omdat ze dan volgens Bomans "kleur bekent". In het verleden verzekerde de bank dat er geen risico's verbonden waren aan de Arco aandelen, aldus Bomans.

Deminor heeft namens meer dan 2.000 coöperanten een juridische procedure lopen tegen Belfius, de Arco-vennootschappen, voormalig topvrouw en vereffenaar Francine Swiggers en de staat. Deminor pleit al lang voor een schadevergoeding om de gedupeerde coöperanten te vergoeden.

Klare wijn

Ook advocaat Geert Lenssens kan de wijziging die Belfius doorvoert niet smaken. De raadsman van de actiegroepen "Geld Terug van Arco" en "Arcoparia's" wil dat Belfius "dringend klare wijn schenkt". De Arcospaarders worden nog steeds "koest gehouden door valse hoop te wekken". "Het voornemen van de bank om de waarde als 'onbepaalbaar' te kwalificeren is veel te vaag, te hoopgevend en onterecht."

Geert Lenssens. Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten

De federale regering beloofde in het regeerakkoord een oplossing voor de coöperanten. Het dossier is gekoppeld aan de beursgang van Belfius. De Belgische bank werd eind 2011 genationaliseerd toen het Belgisch-Franse Dexia kapseisde. Toen Dexia viel, ging ook aandeelhouder Arco overkop. Arco was de financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging (voorheen ACW, nu beweging.net). 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234