Vrijdag 26/04/2019

Reclame

Belfius gebruikt Maggie De Block ongevraagd in reclame: minister not amused

Opvallend op Twitter vorige week: Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) die openlijk reclame maakt voor de bank Belfius. De minister wist niet af van het opgedoken promotiefilmpje en eist dat haar gezicht van die reclame gehaald wordt.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) Beeld BELGA

Smart Belgium, een project van Belfius, publiceerde vorige week een filmpje van minister De Block die een quote voorleest waarin ze pleit voor een toegankelijke en betaalbare zorgverlening. Op het filmpje is het logo van Belfius goed zichtbaar. De vraag rijst of de minister nu reclame maakt voor een bank. Ook op Twitter komen heel wat reacties. Jago Kosolosky, hoofdredacteur van Knack, vraagt zich af of "ministers tegenwoordig al sponsordeals hebben". ICT-jurist Matthias Dobbelaere vindt het "erg onkies". 

Beeld Twitter

Delicaat

"Minister De Block verwijst niet expliciet naar de bank", zegt professor Constitutioneel Recht Christian Behrendt (KU Leuven). "Maar het logo van Belfius prijkt op een derde van het beeld, dat is overduidelijk en kan je niet ontkennen." Volgens Behrendt treedt een minister buiten haar ministriële bevoegdheid wanneer ze doelbewust reclame zou maken voor een bank. "Dit gaat niet om reclame voor een OCMW bijvoorbeeld, een federale instelling, maar het gaat om een bank met winstoogmerk. Dat is een pak delicater."

Maar maakte de minister wel doelbewust reclame? "Nee, helemaal niet", zegt Els Cleemput, woordvoerster van De Block. "Sterker nog, wij wisten niet af van het promotiefilmpje van vorige week." 

Wel was er een interview met de minister afgenomen in november van vorig jaar. "De kranten De Tijd/L'Echo interviewden toen een twintigtal kopstukken uit de politieke, academische en zakenwereld in het kader van Smart Belgium", aldus Cleemput. De interviews, die ook op beeld stonden, werden vervolgens gepubliceerd in een bijlage van beide kranten. 

Filmpje online zonder overeenkomst

"Daarmee waren wij het eens. Maar niet met het feit dat een stuk van zo'n interview hergebruikt zou worden voor een promotiefilmpje", klinkt het. Het kabinet van De Block bracht vandaag Belfius op de hoogte van het misverstand. "In onderling overleg is besloten om de video meteen offline te halen." 

Belfius erkent het misverstand. "Wij hebben inderdaad zonder overeenkomst dat filmpje opnieuw gepubliceerd", klinkt het bij de staatsbank. "Wij begrijpen ook volledig de reacties die hierop gekomen zijn. We zullen dit correct afhandelen, en dit in de toekomst ook zeker nooit meer doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.