Zondag 11/04/2021

Belfius Bank verkoopt deel van kunstcollectie

Belfius Bank wil een deel van zijn kunstcollectie verkopen. Het zou gaan om werken van vóór 1830. Belfius bezit meer dan 4.500 kunstwerken, van Rubens tot Tuymans, en heeft daarmee de grootste particuliere kunstcollectie van ons land.

In het kader van de besparingen die we bij Belfius Bank doorvoeren, willen we inderdaad ook een deel van onze kunstcollectie verkopen", zegt Monique Delvou, woordvoerster van Belfius. "Er is geen druk van binnen- of buitenaf geweest. De geesten zijn gerijpt en de beslissing is intern genomen. We denken al langer na over de mogelijke verkoop van kunstwerken en hebben al vaker gezegd dat er geen taboes zijn."

Over welke werken het precies gaat, wil Delvou niet zeggen. "Het gaat om kunst van voor 1830. Maar op dit moment kan ik u niet zeggen over hoeveel werken het gaat, welke het precies zijn, en evenmin iets over hun mogelijke waarde en hoe we ze zouden verkopen."

De oude meesters, die voor verkoop in aanmerking komen, zijn niet de minsten. De belangrijkste stukken zijn ongetwijfeld twee grote olieverfschetsen van Peter Paul Rubens uit 1639, De roof van de Sabijnse Maagden en De verzoening van de Sabijnen en de Romeinen, die de barokmeester maakte in opdracht van de Spaanse koning. De definitieve schilderijen gingen in 1734 in vlammen op, zodat nu alleen nog de twee voorstudies overblijven. De twee Rubensen bevinden zich in het historische huis Osterrieth op de Meir in Antwerpen, eigendom van Belfius Bank, waar behalve prachtige wandtapijten en een schitterend kunstkabinet ook werken van Jordaens, Van Dyck, Snijders, Pieter Pourbus en Jan Brueghel te bewonderen zijn.

Het was de toenmalige Bank van Parijs en de Nederlanden die in 1969 de twee Rubensschetsen bij het Londense veilinghuis Sotheby's kocht. De Belgische tak van Paribas Bank was na de Tweede Wereldoorlog begonnen met het verzamelen van nationaal erfgoed om te vermijden dat waardevolle werken naar het buitenland zouden verdwijnen.

Paribas was een van de drie banken die fuseerde tot het voormalige Dexia, waarvan de bankactiviteiten sinds februari 2012 onder de naam Belfius worden voortgezet. De tweede bank, Gemeentekrediet, legde vanaf zijn ontstaan in 1860 het accent op het verwerven van Belgische kunst, terwijl de derde 'poot', Bacob (opgericht in 1980), zich vooral toelegde op internationale hedendaagse kunst. Het resultaat is de Belfiuscollectie van 4.500 à 5.000 kunstwerken (schilderijen, sculpturen en grafiek), de grootste particuliere kunstcollectie van ons land.

'De grens is 1830'

Door kunstwerken van voor 1830 af te stoten, focust Belfius Bank meer op haar kerntaak, namelijk het verzamelen van Belgische kunst sinds de onafhankelijkheid tot nu. Uit de periode na 1830 bezit Belfius Bank ook een benijdenswaardig aantal topstukken, waaronder werk van Rik Wouters, René Magritte, Jan Fabre, Berlinde De Bruyckere en Hans Op de Beeck, plus vijf werken van Luc Tuymans en zeven schilderijen van James Ensor. Naar de totale waarde van de collectie kan alleen maar gegist worden, de bank heeft daar nooit mededelingen over willen doen. Op de vraag of er ook werk van hedendaagse kunstenaars voor verkoop in aanmerking komt, antwoordt Delvou: "In principe doen we dat niet. De grens is voor ons 1830."

Door de financiële crisis die in 2008 losbarstte, heeft Belfius de voorbije jaren geen nieuw werk van hedendaagse kunstenaars aangekocht. Maar Monique Delvou wil niet gezegd hebben dat de aankoop van nieuw, hedendaags werk definitief wordt stopgezet. "Daarover is nog niets beslist."

Lopende expo's

Een timing over de verkoop van de kunstwerken wil Delvou niet geven. Belfius blijft in elk geval zijn kunstcollectie ter beschikking stellen van tentoonstellingen, zoals momenteel in Mu.ZEE Oostende, waar in Passie #2de museumcollectie en de Collectie Belfius elkaar ontmoeten rond het thema van licht en ritme. Belfius toont er werk van Jef Verheyen, Emile Claus, René Guiette, Luc Tuymans en James Ensor (tot 3 maart). Voorts is de Belfius Collectie zelf één zaterdag per maand toegankelijk. Op dit moment loopt in de Belfiushoofdzetel aan de Pachecolaan 44 in Brussel de tentoonstelling Brisure, waarin 22 jongere kunstenaars die niet in de Belfiuscollectie vertegenwoordigd zijn, geconfronteerd worden met een kunstwerk uit de vaste collectie. Met Viriginie Bailly, Tinus Vermeersch, Philip Aguirre en Marthe Wéry. Tot 16 maart.

www.belfius-collection.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234