Zaterdag 22/01/2022

Beleggingsfondsen groeiden met 7 procent

'Abonnementsheffing' van 0,18 procent zou overheid op papier 1 miljard euro extra opleveren

In het tweede kwartaal van 2003 groeide het vermogen van de Belgische beleggingsfondsen met 6,9 procent tot 129,39 miljard euro. Het gaat hier zowel om Belgische fondsen als om buitenlandse fondsen die in België publiek mogen aangeboden worden. Dat blijkt uit een mededeling van de overkoepelende vereniging van de Belgische fondsenuitgevers, de Belgische Vereniging van de Instellingen voor Collectieve Belegging (BVICB). Het grootste stuk van de stijging komt van fondsen die minstens gedeeltelijk in aandelen beleggen. Die stegen met 8,2 procent in waarde. Ze vertegenwoordigen nu 69,8 procent van de markt. Drie maanden eerder was dat 69 procent van de markt.

Die aangroei van beheerd vermogen kan zowel van 'interne groei' afkomstig zijn als van vers beleggingsgeld. De 38 nieuwe fondsen of compartimenten van fondsen die in het tweede kwartaal gelanceerd werden, waren goed voor 3,27 miljard euro vers geld. Daarvan ging 2,14 miljard naar fondsen met kapitaalbescherming. De sterkst aangegroeide categorie was die van fondsen in euro met een vaste looptijd. Die groeide met 24,18 procent tot 1,9 miljard euro. Die aangroei moet wel vooral van vers geld komen. De tweede groeier waren de fondsen in Belgische aandelen. Die groeiden aan met 20,42 procent tot 1,71 miljard euro. De Bel20 groeide in dezelfde tijdspanne met 18,62 procent. Er werden intussen ook wel coupons geïnd en de Bel20 is uitsluitend op de koers gebaseerd. De indruk is dat de meeste fondsbeleggers tamelijk passief bleven tijdens de nasleep van de Irak-crisis en dat ze de koersen gewoon ondergingen.

Bij de grote categorieën waren de aandelenfondsen de grootste groeier. Hun vermogen nam in drie maanden met 14,7 procent toe. Nu zit 18,68 procent van het fondsenvermogen in zuivere aandelenfondsen. Drie maanden eerder was dat 17,42 procent. Fondsen die in vastrentende waarden beleggen, zagen hun marktaandeel licht teruglopen van 31 tot 30,2 procent. Maar in absolute cijfers nam het nettoactief van de fondsen wel toe in alle grote categorieën. Bij pensioenspaarfondsen ging het om 14,2 procent, bij privaks, de durfkapitaalfondsen met speciaal statuut, steeg het actief met 9,5 procent en bij vastgoedfondsen met 6,4 procent. Gemengde fondsen stegen met 5,2 procent en fondsen met kapitaalbescherming met 5,1 procent.

De BVICB wijst ook nog eens op de groei van ethische fondsen. In drie maanden groeide hun vermogen met 15,15 procent tot 1,14 miljard euro.

De fondsen naar Belgisch recht vertegenwoordigen thans 63,2 procent van de markt. Dat komt neer op 81,81 miljard euro. Momenteel wordt in België een 'abonnementsheffing' van 0,06 procent geheven over de activa van de fondsen. De programmawet voorziet een stijging tot 0,18 procent. Dat lokte een hevige polemiek uit. Op papier wil de overheid dus 491 miljoen euro belastingen optrekken tot 1,47 miljard euro, gesteld dat het beleggingsgedrag door die ingreep niet verandert.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234