Zondag 22/05/2022

Beleggingsfondsen goed voor 8 procent van de beurs

De beleggingsfondsen of ICB's staan nu al voor 8,3 procent van de marktkapitalisatie in België tegenover 3,7 procent in 1990, zo blijkt uit het jaarverslag van de Belgische Vereniging van Instellingen voor Collectieve Belegging (BVICB). In de VS vertegenwoordigen de ICB's ruim 12 procent van de beurskapitalisatie.

De BEL 20-aandelen zijn goed voor bijna 69 procent van de totale Brusselse beurskapitalisatie, maar zijn slechts goed voor 66 pct. in de Belgische aandelen-ICB's. Dat heeft te maken met beleggingen in een aantal kleinere beloftevolle niet-BEL 20-ondernemingen, maar is ook het gevolg van de zogeheten diversificatieregel die een ICB verplicht is te volgen (max. 5 pct. in één aandeel als algemene regel).

Op basis daarvan is het voor ICB's onmogelijk om helemaal de index te volgen. Dat deed BVICB-voorzitter Freddy Van den Spiegel opmerken "dat een aanpassing van de regelgeving zich opdringt om de beheerder de kans te geven de realiteit van de beursstructuur te volgen".

In totaal, zo blijkt uit het jaarverslag, belopen de beleggingen van ICB's in aandelen die deel uitmaken van de BEL 20 (eind 1997) 242 miljard frank. Daarvan werd meer dan 80 miljard aangehouden in Electrabel, Fortis-AG, Petrofina en UCB.

De ICB's zijn gemiddeld goed voor 6,9 pct. van de kapitalisatie van de BEL 20-waarden. Dat is meer dan 10 pct. bij aandelen als Barco, UCB, Union Minière en Colruyt, en minder dan 5 pct. bij Electrabel, Generale Maatschappij en GBL.

Zowat 76 pct. van de Belgische ICB's is belegd in aandelen. Ten aanzien van de totale markt van ICB's ligt dat percentage op ongeveer 50 procent. Verleden jaar steeg het bedrag van de netto-inschrijvingen in de beleggingsfondsen (beveks, bevaks, fondsen enzovoort) tot 225,5 miljard, waarvan de helft te danken was aan een netto-inbreng.

Er kwamen 19 ICB's naar Belgisch recht (Belgische beveks, bevaks en beleggingsfondsen) bij, zodat er nu 108 zijn. Gezien de talrijke compartimenten (plus 41 pct.) waren er eind '97 455 actieve portefeuilles. Eind maart '98 waren er dat trouwens al 520.

Het totaal beheerde vermogen steeg met 41 pct. tot 1.367 miljard eind 1997. Die klim zet zich door, want eind maart '98 was dat al 1.669 miljard. Het aandeel van de Belgische ICB's in het totaalpakket dat in België wordt verdeeld, blijft stijgen: van 40 pct. eind 1996 tot 46 pct. eind 1997.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234