Dinsdag 06/06/2023

Advertentie van

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Beleggen, ja, maar in welk soort fondsen?

Je moet met heel wat elementen rekening houden om het ene beleggingsfonds te verkiezen boven een ander. Wij scheppen enige duidelijkheid.

Aangeboden door Record Bank
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De kennismaking met het universum van de beleggingen is voor de beginnende belegger vaak een aaneenschakeling van verrassingen, met als grootste allicht de uitgebreidheid van de keuze. Einde 2015 telde de Wereldbank 43.539 beursgenoteerde bedrijven met een globale kapitalisatie van 61.781 miljard dollar. De obligatiemarkt is zelfs nog rijker gestoffeerd en onoverzichtelijker: elk effect heeft er zijn eigen kenmerken.

Patrimoniumfondsen: de kant-en-klare oplossing
De belegger die zijn heil zoekt bij een beleggingsfonds, vertrouwt de delicate keuze van effecten toe aan een team van professionele beheerders dat voor zijn beslissingen een beroep doet op adviezen van gespecialiseerde analisten. Er hangt vanzelfsprekend een prijskaartje aan deze service. De beheerskosten schommelen meestal tussen 1 % en 2 % per jaar. Hierin inbegrepen zijn de transactiekosten die beperkt blijven dankzij het collectieve beheer.

Het exacte niveau van de beheerskosten hangt af van de specialisatie van het fonds. Een zeer gericht compartiment, actief op het domein van biotechnologieën bijvoorbeeld, is duurder. De beginnende belegger concentreert zich liever op allroundfondsen. Steeds meer instellingen pakken uit met de 'kant-en-klare' oplossing van patrimoniumfondsen. Concreet beleggen deze fondsen in aandelen en obligaties volgens het gekozen profiel (defensief, neutraal, agressief) en worden ze beheerd volgens de marktomstandigheden.

Kapitalisatie? Of een regelmatig inkomen?
De belegger kan - afhankelijk van zijn behoeften - kiezen voor een fonds dat zijn opbrengsten uitkeert in de vorm van regelmatige coupons of dividenden (een distributiefonds), zodat hij over een regelmatig inkomen beschikt. Het alternatief is een kapitalisatiefonds dat zijn opbrengsten meteen herbelegt om het kapitaal te doen groeien.

Merk op dat deze keuze een fiscale impact heeft. In het meest courante geval van een bevek* wordt een roerende voorheffing van 27 % afgehouden van de dividenden. Een kapitalisatiefonds daarentegen wordt bij de verkoop ervan belast met een beurstaks van 1,32 %.

Kiezen voor flexibele fondsen
Zoals vele andere financiële producten kan een fonds vlot aangekocht maar ook weer verkocht worden als dat nodig is. Dat kost echter telkens geld, zodat het de voorkeur verdient om je fondsen vanaf het begin oordeelkundig te kiezen.

Merk op dat vele banken beperkte tarieven aanbieden voor de belegger die binnen eenzelfde gamma wenst over te stappen naar een ander fonds. Zo zou een belegger die zijn pensioenleeftijd ziet naderen bijvoorbeeld een gedeelte van zijn patrimonium kunnen overdragen van een neutraal kapitalisatiefonds naar een voorzichtig distributiecompartiment.

* Beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal: het gaat dus om een beleggingsfonds met een eigen juridische persoonlijkheid.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234