Zaterdag 25/09/2021

#VooruitMichel

Beleef het voorzittersdebat over 1 jaar Michel zoals het gebeurde: minuut per minuut

null Beeld wouter van vooren
Beeld wouter van vooren

Vanavond brengen De Morgen, UGent en VTM Nieuws exclusief alle partijvoorzitters samen voor een debat over 1 jaar regering-Michel. Is dit de regering van de rijken? Hoe zit het met de kracht van verandering? En viseert Michel de middenklasse? Voor een overzicht van de strafste uitspraken zit u hier goed.

LIVE - Bekijk de livestream van het debat

Het debat is over één jaar Michel is afgelopen. Bedankt om het bij ons te volgen.

Volg De Morgen ook op Twitter en op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuws, duiding en prikkelende opinie.

Een paars duo bij Lisbeth Imbo in de zetel: John Crombez en Gwendolyn Rutten. "Ik ben blij dat het communautaire in de frigo zit", aldus Rutten.

Is Crombez gefrustreerd over het feit dat hij niet meer in de regering zit? "Eerder over de boodschappen van de mensen die we binnenkrijgen. En alles wordt door de regering ontkend. Sommige gezinnen verliezen 1.400 euro."

Klopt niet, zegt Rutten. "U speelt op angst. Wij stellen een heel duidelijk perspectief: lastenverlaging en netto meer overhouden."

Crombez: Als er 100.000 mensen op straat staan, is dat het bewijs dat die mensen de besparingen nu voelen. En de regeringspartijen vermijden dat debat en vervallen altijd in algemeenheden."

null Beeld rv
Beeld rv

In het laatste debat debatteren Bart De Wever en Tom Van Grieken over het communautaire thema.

"Ik heb mijn bekomst van de staatshervorming, omdat we al lang in een land leven waarbij de Vlamingen vragende partij zijn en de Franstaligen niet", zegt De Wever. "Je zal dus eerst daar appetijt moeten opvoeren. Veel andere strategie heb je niet dan met de twee gemeenschappen democratisch te hervormen. Al de rest klinkt goed, maar daar is geen enkel resultaat mee te behalen. Ik ben daar wel optimistisch over, maar de termijn is moeilijker in te schatten."

Tom Van Grieken verlangt naar eigen zeggen echter "naar de De Wever die met een vrachtwagen vol transfers naar de scheepslicht van Strepy rijdt."

"U mist de kans de Artur Mas (de Catalaanse nationalistisch premier, TT) van Vlaanderen te worden. Organiseer een referendum en we gaan samen de boer op", zegt Van Grieken.

"Daar zal veel van komen", zucht De Wever: "De dag dat er een miljoen Vlamingen voor onafhankelijkheid gaan betogen, doe ik mee. De waarheid is dat er in de verste verte geen meerderheid is voor uw revolutionaire ideeen. Wij zullen een andere strategie moeten voeren, stap voor stap. Dat is de strategie van de Zweedse regering: de macht van het getal gebruiken om te bereiken wat de meerderheid van de Vlaamse kiezers willen."

Quote

'Organiseer een referendum en we gaan samen de boer op'

Tom Van Grieken (Vlaams Belang)
Quote

'De dag dat er een miljoen Vlamingen voor onafhankelijkheid gaan betogen, doe ik mee. Maar er is in de verste verte geen meerderheid is voor uw revolutionaire ideeen'

Bart De Wever (N-VA)

"Als je alle kapitaalbelastingen optelt in dit land, zitten we in de top drie van Europa", countert De Wever. "En waarom zijn de salariswagens er gekomen? Omdat we de hoogste loonlasten ter wereld hebben. En die keuze: ja, dat was dom beleid van de vorige regeringen. Dat kun je niet veranderen zonder eerst de loonlasten af te bouwen."

Almaci: "Een van de grootste verhalen die niet kloppen, is de kaaimantaks verkopen als een vermogensoefening. De kaaimantaks gaat over fraude. En wat krijgen we van Van Overtveldt? Een vierde ronde fiscale amnestie. En in uw programma, mijnheer Beke, stond: 'Nooit meer.' En dat komt er dan als compensatie voor de kaaimantaks? Waar zijn we dan in godsnaam mee bezig?"

Quote

'Waarom zijn de salariswagens er gekomen? Omdat we de hoogste loonlasten ter wereld hebben. En die keuze: ja, dat was dom beleid van de vorige regeringen'

Bart De Wever (N-VA)

Beke pareert fel de kritiek van sp.a: "U hebt de kaaimantaks er nooit doorgekregen. Nu ligt ze op tafel en wordt ze uitgevoerd. Als u zegt dat er wordt ingekort op de pensioenen. Een alleenstaande gepensioneerde krijgt door de welvaartsenveloppe op jaarbasis 300 euro erbij. U moet enige gelofowaardigheid hebben als u kritiek geeft."

Ook De Wever dient Crombez van antwoord: "Iedereen die werkt is er in koopkracht op vooruit gegaan. En het Planbureau voorspelt dat het beschikbaar inkomen er op vooruit zal gaan. En de laagste lonen krijgen meer. Het is de eerste keer ooit in dit land dat de laagste lonen meer stijgen dan de hoge."

Almaci beeindigt het dovemansgesprek tussen De Wever en Crombez: "De realiteit is dat de 5 euro die werkenden krijgen, opnieuw wordt afgenomen door de facturen die erbij zijn gekomen. Er was een moment in dit land waar alle burgers een eerlijkere fiscaliteit hebben gevraagd. En wat hebben ze gekregen? Meer facturen en meer belastingen."

"Proportioneel gezien zijn we in OESO-landen de slechtsten op het vlak van bijdragen van de grootste vermogens", aldus Almaci nog. "Dan kan je heel veel praten over een stukje van het verhaal, maar er was geen visie, geen lef en heel veel taboes. Neem de bedrijfswagens. Ik ben niet tegen bedrijfswagen voor wie het nodig heeft, wel tegen salariswagens, zeker als je ziet hoe veel er bespaard wordt op de NMBS. En dat zeggen alle internationale instellingen."

null Beeld wouter van vooren
Beeld wouter van vooren
Quote

'Iedereen die werkt is er in koopkracht op vooruit gegaan. En het Planbureau voorspelt dat het beschikbaar inkomen er op vooruit zal gaan'

Bart De Wever (N-VA)
Meyrem Almaci (Groen) Beeld rv
Meyrem Almaci (Groen)Beeld rv
Quote

'De 5 euro die werkenden krijgen wordt opnieuw afgenomen door de facturen die erbij zijn gekomen'

Meyrem Almaci (Groen)
null Beeld wouter van vooren
Beeld wouter van vooren

Het derde debat gaat over de tax shift en gaat tussen Bart De Wever, Wouter Beke, John Crombez en Meyrem Almaci.

Aan Wouter Beke de vraag of de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen, nu er opnieuw bijna een miljard euro voor de begroting zal moeten worden gevonden. "We gaan hier in Gent de begroting niet op orde zetten", antwoordt de CD&V-voorzitter.

Crombez: "Het is begonnen met het verhaal dat iedereen een inspanning moet doen. Dan zijn alle besparingen op lonen, kindergeld, bus, enzovoort bijgekomen. Maar ondertussen geeft Johan Van Overtveldt kortingen aan de grote bedrijven. Doe ermee wat u wil, maar waarom zeg je dan dat er geen geld is en dat iedereen een inspanning moet doen?"

null Beeld wouter van vooren
Beeld wouter van vooren

In de zetel bij Lisbeth Imbo relativeert N-VA-voorzitter De Wever het beeld van schaduwpremier. Is dat goed of vervelend? "Dat is vooral vervelend, want mensen die dat zeggen, doen dat meestal met slechte bedoelingen."

"Je zit met vier in de regering en je moet met vier akkoord gaan", vindt hij nog. "Ik ben wel partijvoorzitter en partijvoorzitters geven altijd hun mening. Ik speel toch geen andere rol dan Wouter Beke of Gwendolyn Rutten?"

Ook De Wever vindt dat er een verschil moet zijn tussen zware beroepen en zware taken. "Gwendolyn Rutten is er net voor uitgejouwd, maar we gaan niet anders kunnen dan dat inzien."

Over het vluchtelingendossier: Of we zijn een open sociale zekerheid met gesloten grenzen, of we zijn een gesloten sociale zekerheid met open grenzen. Maar vandaag zijn we een open sociale zekerheid met open grenzen."

null Beeld wouter van vooren
Beeld wouter van vooren
Quote

'Vandaag zijn we een open sociale zekerheid met open grenzen'

Bart De Wever (N-VA)

"Het probleem is dat veel mensen in hun loopbaan een marathon moeten lopen in het tempo van een sprint", oppert Groen-voorzitter Almaci. "We zitten aan 64 procent mensen die bij Securex aangeeft met chronische stress te zitten. We zitten met 15 tot 20 procent mensen met een burn-out. Dat heeft een gigantische impact. Laat ons langer werken draaglijk maken. En ondertussen dalen de budgetten."

Rutten pareert: "Wij denken nog in een hele twintigste eeuwse mentaliteit." Daar zit volgens haar ook een deel van de oplossing. Maar het gaat niet op dat de rekeningen niet kloppen. "Als je mensen een fatsoenlijk pensioen wil geven, dan moeten we allemaal lange werken."

Beke is het daarmee eens: "Mensen kunnen vervroegd op pensioen blijven gaan. We hebben nog altijd respect voor de zware beroepen. Ook in de hervormingen die we doen hebben we aandacht voor de zware beroepen en het vervroegd pensioen. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid in het werkbaar maken van werk."

"Waarom maken we bijvoorbeeld geen systeem waarbij mensen de keuze hebben hun eindejaarspremie op te nemen in de vorm van vakantiegeld", geeft Beke een voorbeeld. "Geef mensen de flexibiliteit. En de werkgevers willen dat wel degelijk, stelt hij: "De meeste werkgevers willen gemotiveerde werknemers."

Er klinkt boegeroep vanuit de zaal wanneer Gwendolyn Rutten zegt dat er geen zware beroepen zijn, "maar wel zwaar werk". "We zouden veel beter de discussie voeren over welke aspecten van een beroep zwaar werk zijn."

Almaci blijt terug: "De realiteit is dat de budgetten voor de 65 procent van de werknemers met stress verminderd worden door Kris Peeters. De realiteit is dat uw cijfers tegenspreken wat u zegt. De budgetten van Kris Peeters zijn achteruit gegaan, duidelijker kan het niet."

Quote

'Het probleem is dat veel mensen in hun loopbaan een marathon moeten lopen in het tempo van een sprint'

Meyrem Almaci (Groen)
Quote

Er klinkt boegeroep vanuit de zaal wanneer Gwendolyn Rutten zegt dat er geen zware beroepen zijn, "maar wel zwaar werk"

"Hoe houden we werk werkbaar?", is de eerste vraag van moderator Carl Devos. Gwendolyn Rutten erkent dat de druk te hoog is tussen ons 35ste en 45ste levensjaar. Daarom kan langer werken enkel met meer vrijheid om je loopbaan zelf in te vullen, aldus de liberale voorzitter.

Wouter Beke is het daarmee eens: "Langer werken is een gigantisch vraagstuk. Ik ben geboren in 1974. Toen gingen de mensen gemiddeld op 64 jaar op pensioen. In 1990 was dat 58 jaar. Vandaag is dat opnieuw 61 tot 62 jaar. En we moeten dat terugkrijgen tot 65 jaar. En dat zal tegen 2030 67 jaar zijn. Maar in 1974 kon men 15 jaar genieten van hun pensioen, vandaag 22 jaar."

In de tweede debatronde gaan we in op het thema langer werken en de tax shift. Dimitri Verhulst vraagt in naam van Vooruit: "Wat is er met ons pensioengeld gebeurd?"

En wat met de torenhoge werkdruk? "Is het realistisch de leegte in de pensioenkas te verhullen door mensen willens nillens te laten werken?"

Schrijver Dimitri Verhulst. Beeld rv
Schrijver Dimitri Verhulst.Beeld rv

Het vluchtelingendebat is ten einde, tijd voor het eerste gesprek met Wouter Beke bij Lisbeth Imbo.

Vindt Beke nog altijd dat De Wever het publieke debat vergiftigd? "Ik heb dat inderdaad gezegd, toen Theo Francken mij deze zomer opbelde om te vragen of ik hem kon helpen bij de zoektocht naar opvanglocaties, onder andere in Leopoldsburg. Dat is geen gemakkelijk verhaal, als je ineens moet zeggen dat er een asielcentrum van 500 mensen in een centrum van 5.000 mensen als Leopoldsburg."

"Nuance in het debat is aan de orde", vindt hij. "Er is veel te lang alleen gesproken over de gevolgen van het conflict in Syrie. Maar tot voor september sprak niemand over de grond van het conflict: regimes in het Midden-Oosten die in oorlog liggen en moorddadigheden begaan."

Wouter Beke geeft zijn visie op het 'kibbelkabinet': "Charles Michel doet het goed en heeft in Kris Peeters een loyale bondgenoot", vindt hij. "Een regering is geen homogene club van vier partijen die hun eigen partijvisie vergeten als ze in de regering stappen."

Een zichtbaar gepikeerde Gwendolyn Rutten oogst groot applaus door Tom Van Grieken te confronteren met de vraag wat hij zou doen met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. "Moeten we ze dan laten verdrinken? Het zijn mensen."

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken vraagt zich af hoe we de vluchtelingencrisis gaan betalen. "Een asielzoeker kost per maand 1290 euro. Bijna evenveel als het pensioen van mijn bomma. Hoe ga je dat betalen?" De oplossing, volgens Rutten? Hen werk laten vinden. "Dan zullen ze het pensioen van 'uw bomma' betalen."

De arbeidsparticipatie van vluchtelingen is wel degelijk laag, erkent De Wever. "En dan moet je wel begrijpen dat de bevolking van de grote steden in Noord-West-Europa, wel even slikt. De naïviteit waarmee dat met marsepein wordt omgeven..." "Wie doet dat?", vraagt Crombez. "Niemand toch?"

Rutten gaat in debat met Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken. Beeld rv
Rutten gaat in debat met Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken.Beeld rv
Quote

'Laat vluchtelingen. Dan zullen ze het pensioen van 'uw bomma' betalen'

Gwendolyn Rutten tegen Tom Van Grieken
null Beeld rv
Beeld rv

Crombez: "De organisatie nu is niet goed. Er zijn heel veel vragen geweest over de spreiding over de gemeenten. Er worden centra geopend, maar er wordt geen dreigingsanalyse gemaakt van die centra in die omgeving en wijken. En dan nog de grenscontroles: enkel tijdens de kantooruren." "Zever", volgens De Wever.

Volgens Van Grieken is er echter een hemelsbreed verschil tussen wat De Wever zegt, en wat zijn staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken beslist. "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden."

De Wever beantwoordt John Crombez: "In 2010 was het asielcrisis in Brussel. Toen sliepen de mensen op straat. En vandaag, ondanks het feit dat de crisis veel heviger is, zit er niemand op straat en is er preopvang."

John Crombez (sp.a) en Bart De Wever (N-VA). Beeld rv
John Crombez (sp.a) en Bart De Wever (N-VA).Beeld rv

In een eerste filmpje vraagt actrice Marijke Pinoy zich over de vluchtelingencrisis af: "Wat is er van ons mens-zijn geworden?"

Bart De Wever beseft dat het normaal is dat veel mensen naar ons land willen komen. "Maar massale en ongecontroleerde migratie naar Europa, dat is geen goede zaak. Dat hebben we uit het verleden geleerd, en de oplossingen voor dat verleden hebben we nog altijd niet gevonden. Dit werpt in eerste instantie een grote last op onze samenleving. Maar je moet er wel mee aan de slag. Wij voorzien dan bijvoorbeeld ook opvang."

Gwendolyn Rutten wijst erop dat we van nieuwkomers "een succesverhaal moeten maken." "Het is onze plicht ervoor te zorgen dat dat kan, via bijvoorbeeld een integratiecontract vanaf de eerste dag, in te zetten op taal en op werk, en dat gebeurt nu nog te weinig." "Ik verbaas u misschien", zegt ze tegen Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken. "Maar we gaan die mensen nodig hebben de komende jaren."

Vinden die maatregelen ook genoeg steun? "Ja, dat integratiecontract is afgesproken in het regeerakkoord." De Wever voegt daar nog andere maatregelen aan toe. "Standpunten zullen ook nog wel wijzigen. Standpunten waar vandaag nog over geroepen worden, zullen snel mainstream worden."

Bart De Wever. Beeld rv
Bart De Wever.Beeld rv

De oppositie schiet niet verrassend meteen met scherp op één jaar Michel. John Crombez, sp.a-voorzitter, liep gisteren mee in die nationale betoging. "Het omgekeerde wat hier gezegd wordt, is waar. De mensen zitten met facturen die verhoogd zijn en een inkomen dat niet gestegen is. En dat is onrechtvaardig beleid, en daartegen betoog ik graag mee."

Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft naar eigen zeggen twee woorden zien opduiken: "Kibbelkabinet en vergroening. Dat tweede staat wel in Van Dale, maar niet in het regeerakkoord."

Quote

'Kibbelkabinet en vergroening. Dat tweede staat wel in Van Dale, maar niet in het regeerakkoord'

Meyrem Almaci (Groen)

Gwendolyn Rutten van Open Vld reageert als eerste op de voor haar partij niet zo goede peiling van VTM vanavond. "Wij laten ons daar niet door afleiden." Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken is van mening dat de kiezer zijn partij beloont voor de consequente houding in het asieldebat.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is "de peilingen meer dan beu". "Ik wil wel commentaar geven, maar het zijn wel wat veel pelingen om dat serieus te nemen. Maar ik ben wel zeer te spreken over deze regering, omdat ze resultaten boekt."

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke verdedigt het regeringsbeleid tegenover de 80.000 betogers gisteren in Brussel: "Er is niets socialer dan jobcreatie. Je moet eerst verdienen vooraleer er verdeeld kan worden."

null Beeld rv
Beeld rv
null Beeld rv
Beeld rv

Het grote voorzittersdebat gaat van start met De Morgen-hoofdredacteur Lisbeth Imbo, die het verloop uitlegt.

Er wordt vanavond over vier thema's gedebatteerd:
- de vluchtelingencrisis
- langer werken,
- de tax shift,
- 'Wat met België'?

Tussen de debatten is er ruimte voor een rustmoment, waarbij de partijvoorzitters uitgenodigd worden voor een gesprek.

Lisbeth Imbo. Beeld tt
Lisbeth Imbo.Beeld tt

Vanavond verscheen een nieuwe peiling van VTM en Het Laatste Nieuws, waaruit blijkt dat premier Charles Michel over Bart De Wever wipt naar de tweede plaats in de populariteitspoll.

Maggie De Block blijft met een score van 65 procent de populairste politica van het land, maar met 61 procent komt Michel snel dichterbij. De eerste minister won zes procent sinds de vorige bevraging eind april. Voorts blijkt dat vooral Vlaams Belang profiteert van het verlies van de regeringspartijen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

We beginnen zometeen aan het grote voorzittersdebat van De Morgen, VTM Nieuws en de UGent, naar aanleiding van 1 jaar regering-Michel. Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld), Wouter Beke (CD&V), John Crombez (sp.a), Meyrem Almaci (Groen) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) debatteren in verschillende rondes over de vluchtelingencrisis, de tax shift en uw pensioen.

Het debat wordt geleid door Carl Devos (Ugent) en Jan Demeulemeester (VTM Nieuws). Tussen de debatrondes door mogen de partijvoorzitters ook aanschuiven voor een gesprek met De Morgen-hoofdredacteur Lisbeth Imbo.

null Beeld TT
Beeld TT

In Vooruit in Gent zullen Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld), Wouter Beke (CD&V), John Crombez (sp.a), Meyrem Almaci (Groen) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) debatteren over de vluchtelingencrisis, de tax shift en uw pensioen. Het debat wordt geleid door Carl Devos (Ugent) en Jan Demeulemeester (VTM Nieuws).

Een jaar geleden legde de regering-Michel de eed af op het koninklijk paleis. Beeld BELGA
Een jaar geleden legde de regering-Michel de eed af op het koninklijk paleis.Beeld BELGA

De Morgen-abonnees die het debat in Vooruit bijwonen, kunnen er vanaf 19 uur al terecht voor een voorbeschouwing over Michel I. In dat debat gaan Mieke Van Hecke (oud-topvrouw katholiek onderwijs), Jean-Marie Dedecker (LDD), Caroline Copers (ABVV) en Fikry El Azzouzi (auteur en theatermaker) met elkaar in gesprek. Het debat wordt gemodereerd door Jonas Muylaert (Chef Politiek van De Morgen).

In Vooruit in Gent zullen de voorzitters debatteren over de vluchtelingencrisis, de tax shift en uw pensioen. Het debat wordt geleid door Carl Devos (Ugent) en Jan Demeulemeester (VTM Nieuws).

Naast de snedige debatten is er ook tijd voor een persoonlijk gesprek met de voorzitters bij Lisbeth Imbo (hoofdredacteur De Morgen). Wat is er fout gelopen in deze natuurlijke coalitie? En waarom kon de oppositie zo moeilijk een vuist maken?

Het debat zelf is uitverkocht. Maar u kan alles op de voet volgen via de livestream en in deze liveblog. Debatteer ook mee of stel uw vragen aan de voorzitters op Twitter via #VooruitMichel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234