Woensdag 29/01/2020

BELEEF DE IDEALE WINTERSPORTVAKANTIE THUIS

GAME MANIA

Actie, avontuur en absurde lol. Als je daar van houdt - en het liefst van alledrie tegelijk - moet je absoluut deze gamespagina's bekijken. We hebben een greep gedaan uit het nieuwste aanbod van Game Boy PC tot PlayStation 2 en er de beste negen games uitgepikt.

The Legend of Zelda Oracle of Seasons / Oracle of Time

Zelda, de mythische held van Nintendo, komt nu ook de duistere krachten verslaan op Game Boy. Zelda ligt in het middeleeuwse fantasy-verlengde van In De Ban Van De Ring, waar goede en kwade krachten met elkaar armworstelen. In tegenstelling tot de grote Zelda op Nintendo 64 stelt het grafisch allemaal niet zoveel voor - waarom de veel sterkere Advance hiervoor niet werd gebruikt, is een raadsel. En ja, soms wordt het geleuter wel eens langdradig, maar het is als spel op zich toch een klein monument. Voor wie graag puzzelt, veel wil speuren en nu en dan zijn zwaard wil trekken, zijn de behoorlijk ingewikkelde queesten goed voor weken spelplezier. Het best vallen deze twee titels - de spelen zelf zijn qua idee nagenoeg identiek - nog te vergelijken met Quest For Camelot, dat eerder op Game Boy verscheen.

Game Boy Colour * verdeler Nintendo * richtprijs 1.499 frank (37,16 euro).

Doom

Een knaller van een klassieker die je naar een basis in outer space brengt. Die is onder de voet gelopen door een collectie van vreemde troepen en de bizarste monsters, die onder andere met vuurbollen en bliksems schieten. Een labyrint van gangen, een doolhof aan verborgen ruimtes waarin medicijnen en extra wapentuigen zitten verborgen die o zo broodnodig zijn om de horde snoodaards de baas te blijven. Doom was het tweede first person shooter-spel ooit maar wel het eerste dat het genre razend populair maakte. Tegen het grafische geweld van de huidige shoot 'm ups op pc kan deze oude knar natuurlijk niet meer op. Maar zoals het een klassieker betaamt, is de sinistere spankracht die het spel behekste gebleven. Leuk: zo'n groot game, in zo'n klein kastje.

Game Boy Advance * verdeler Advance Id Software * Richtprijs 1.699 frank (42,11 euro).

Niks heeft meer absurde lol in huis dan een goeie oude tekenfilm van Roadrunner. Geen wonder dus dat de sterren van Loony Tunes al van in het begin van het gamesoffensief hun dolle avonturen virtueel proberen te herhalen. Dat lukte in het verleden niet altijd even goed, maar deze Sheep, Dog 'n' Wolf is home-entertainment van de bovenste plank. Het verhaal is even simpel als de tekenfilmpjes: de onfortuinlijke coyote gaat op zoek naar zijn lunch. Bij die jacht wordt hij bedreigd door de bizarste calamiteiten. Toch is er hoop: wie dit game doorworstelt, kan de stumper misschien eindelijk ook eens wat in zijn kookpot gunnen. Daar is wat vingervlugheid voor nodig, voldoende doorzicht om de raadsels op te lossen en een grote dosis vooruitziendheid. Sheep &co. is waarlijk uitstekend: het heeft de klank en het beeld van de oorspronkelijke tekenfilms gekoppeld aan een hoogst amusant game. Eentje dat alle leden van de familie - van de starre pa tot de jongste neuspeuteraar - zal bekoren. In alle facetten: net de tekenfilm. Een groot compliment.

PC * verdeler Infogames * richtprijs 1.699 frank (42,11 euro).

Soms is het moeilijk toe te geven, maar de hype van het jaar is ook het spel van het jaar. Al maanden wordt er geëmmerd om de nieuwe Wolfenstein. En het was meer dan terecht. Met Return To Castle Wolfenstein keert de gameswereld terug naar de bron van de shoot 'em up. Jaren geleden leek het een belachelijk spelconcept. Het zicht op de virtuele wereld werd gemarkeerd door de loop van een geweer, het speelveld was een labyrint van gangen en deuren, het ultieme doel: al nazi's afknallend je uit de voeten maken. Uit de as van Wolfenstein zou later Doom verrijzen en dan de Quake-trilogie en ondertussen tal van heel, heel goede - denk maar aan het fantastische Half Life, de Unreal-saga of het beklemmende Red Faction - maar ook mislukte adaptaties van het genre. Wolfenstein werd uiteindelijk - wat onverwacht - een absolute revolutie. Heel veel jaren later is het nazi-kasteel er terug. Deze keer in 3D herbouwd met de huidige technische mogelijkheden. Het bezorgt de speler een verbluffende belevenis. Dankzij de Quake III-engine is dit spel grafisch ronduit fantastisch en de gameplay zalig, de actie en het scenario zijn overdonderend zodra je uit je cel ontsnapt. De setting met de donderpreken van de Führer, de kille omgevingen van Wolfenstein, de achtergrondmuziek, die afwisselend dreigend wagneriaans en dan weer als een volbloed oorlogsfilm klinkt, en de satanische geheimen die de kopstukken van de nazi's verborgen houden, maken van dit game een macaber avontuur dat zijn gelijke niet vindt in dit genre. Als je dacht dat de nazi's zelf al moeilijke klanten waren, wacht dan maar eens op wat hun geheime dienst die zich met bovennatuurlijke krachten bezighoudt op het kerkhof van de zwarte ridder als absolute wapen heeft opgegraven. Adrenaline en angst zullen je deel zijn. Hoe goed Red Faction dit jaar in het genre mocht zijn: heil Wolfenstein!

PS: uit doorgaans goed ingelichte bron vernemen we dat deze Wolfenstein een pak training vergt in single player alvorens de multiplayer op internet aan te durven.

PC * verdeler Id Software * Richtprijs 1.999 frank (49,55 euro).

Party Games: zit het rond de console vol, is het lol. Steeds vaker duiken er van die absurde spelpakketjes op waarin het niet meer of minder de bedoeling is om in een goedlachse bui elkaar de duivel aan te doen. Wat op elkaar knallen, of racen, elkaar virtueel bekogelen: het maakt niet uit. Rayman M is daar de spetter van het eindejaar van. Je kunt het alleen spelen maar dan is het een sof. Schaar wat vrienden rond de console en het wordt bereleuk. Rennen, klappen uitdelen en vooral maar hopen dat je de eerste of enige overlevende bent. Heel wat van dit soort games blijven steken in goede bedoelingen, maar Rayman M heeft zijn mosterd bij de grote broers gehaald. Wat het schietwerk betreft, komt dit qua vinnigheid bijvoorbeeld dicht bij Quake Arena, maar dan in een jolige bui. Een hallucinante hilarische belevenis dankzij de knotsgekke figuren die door de bijgeleverde 3D-bril zo uit de tv lijken te springen.

Playstation 2 * verdeler Ubi Soft * richtprijs 2.699 frank (66,91 euro).

Wie dacht dat Gran Tourismo 3 - wat het racewerk betreft - dit jaar zonder de minste concurrentie met de bloemen zou gaan lopen, heeft het toch nog mis. Net uit de bocht gevlogen en op de markt gekatapulteerd: Burnout, een spel dat in een flits voorbijrijdt. Burnout is een nakomeling van al die arcade-racegames die vroeger in de lunaparken stonden en het ene na het andere twintigfrankstuk opslokten. De bekendste telgen voor de consoles en pc werd uiteindelijk Ridge Racer en Need For Speed, verslavend stuurwerk maar uiteindelijk wat braafjes. Burnout stopt nu wat turbo in het genre en stuurt de speler volgepakte straten en highways op. In absoluut overdreven snelheid wordt het een slalom tussen tankwagens, bussen, taxi's en krassende personenwagens. Elke klap kost je tijd, en centen en gaat ten koste van je turbomogelijkheden. Het racen zelf is pure adrenaline, de grafische uitwerking van het spel is een turbo die moeiteloos naast GT 3 kan staan. En wat het helemaal te gek maakt, zijn de crashes, die netjes in slowmotion worden weergegeven met rondtollende wagens, slipsporen, verbrijzelde ruiten en weggeslagen flanken. Het enige dat er niet echt aan is, is dat je de klap telkens overleeft.

PS 2 verdeler Acclaim * richtprijs 2.699 frank (66,91 euro).

Geef de jongste tieners ook eens wat onschuldig spelplezier. Klonoa is terug en heeft zich in een bijzonder flashy kleedje gestoken. De springende en tollende held werkt zich een weg door een fantasierijk tekenfilmdecor, met allerlei naar Pokémon en Digimon knipogende vijanden. Het is springen, rennen, schuiven en ondertussen allerlei dingen meepikkend om de volgende ronde te kunnen halen. Klonoa is niet meer of minder dan een grafisch beeldige variant op het enkele jaren geleden immens populaire Pandemonium. De enige smet op het blazoen is dat het misschien een tikje te makkelijk is.

PS 2 * verdeler Sony * richtprijs 2.599 frank (66,43 euro).

Het is weer de tijd van het jaar dat we met volle busladingen jodelend de Alpen intrekken om te pre-skiën en te après-skiën. Persoonlijk ontgaat mij de kick een beetje om op een bergtop te kruipen en vervolgens weer neer beneden te suizen op een piste die even volgepakt zit als het strand van Benidorm in juli. Dan maar liever de freewheelers van de sneeuw: de snowboarders. En aangezien we daar al veel te houterig, te lui en te oud voor zijn, zijn we vooral geboeid door de virtuele vorm. En kijk: Electronic Arts zorgt voor een kleine 66 euro de ideale wintersportvakantie. SSX Tricky combineert namelijk optimaal razendsnel gemonteerde beelden, adembenemende tricks, kleurige personages, moordende snelheidsraces, in een duizelingwekkende vaart voorbijschuivende winterlandschappen, tot de sneeuw uit de tv spat. Een lawine van een spel dat feilloos spel en beeld combineert, waardoor het op een briljante manier de concurrentie de skibroek afsteekt. En dan vergeten we nog even het absolute voordeel: voor de schnaps hoef je niet te wachten tot je van de berg bent gedonderd - je drinkt er hem gewoon zó bij.

PS 2 * verdeler EA * richtprijs 2.699 frank (66,91 euro).

Niet voor niets zijn hier de beste gamestitels opgesomd die momenteel onder de kerstboom worden gegooid. Om het rijtje compleet te maken, mocht er één absoluut niet ontbreken: Jak and Daxter, een 3D-platformspel van de makers van Crash Bandicoot. Het kan dan misschien allemaal verrekt positief klinken - we kunnen het ook niet helpen dat het waanzinnig goede games sneeuwt - ook deze is een hele, hele straffe. Jak and Daxter borduren verder op de knotsgekke wereld van Crash maar krijgen wel de bewegingsvrijheid die Mario op Nintendo 64 had. Ongebreideld zoeken en ronddolen, in verschillende werelden allerlei objecten bij elkaar sprokkelen, vechten tegen vreemde creaturen, rennen en springen - kortom, alle ingrediënten die een goed platformgame moet hebben. En wat extra's zoals de vliegende tuigen die je kunt gebruiken of de verschillende soorten energie die je moet aanboren om uit een impasse te raken.

Jak and Daxter steekt mijlen boven een gewoon platformspel uit, niet alleen omdat er een aardig scenario is gebreid en de figuren bewegen alsof ze opgetrokken zijn uit latex, maar ook omdat het beeldig oogt en boordevol actie zit, en vooral, dat op geen enkel vlak, hoe lang je ook zoekt, er een fout opduikt die je als speler na een tijd uit je vel kan doen springen. Een vlekkeloos, beeldig en ongelooflijk leuk spel vol met fraaie fondsen, voor spelers van 7 tot 77.

PS 2 * verdeler Sony * richtprijs 2.699 frank (66,91 euro).

Peter Mijlemans Illustraties RV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234