Zondag 20/10/2019

Belediging te veel voor zuidelijke eurolanden

De Nederlander Jeroen Dijsselbloem wordt door zijn eigen fractie gevraagd op te stappen aan het hoofd van de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën. Een sneer naar zuidelijke landen maakt zijn positie wankel. 'Wij zullen niet treuren om zijn ontslag', zegt Kathleen Van Brempt (sp.a).

"Als sociaaldemocraat vind ik solidariteit heel belangrijk. Maar wie ze vraagt, heeft ook plichten. Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden. Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak." Kost deze sneer naar zuidelijke landen de Nederlander Jeroen Dijsselbloem de kop als voorzitter van de eurogroep, de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden? Die kans wordt groter, nu zijn eigen sociaaldemocraten hem laten vallen als een baksteen na de uitspraak in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De kat werd de bel aangebonden door Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economische Zaken die aast op Dijsselbloems positie. Hij wees de Spaanse pers maandagavond op de uitspraak. Toch duurde het tot gisteren voor de bal aan het rollen ging. Toen zegde de centrumlinkse Portugese premier, Antonio Costa, hem de wacht aan. "Dijsselbloem is racistisch, xenofoob en seksistisch en moet opstappen als eurogroep-voorzitter", klonk het scherp. In de namiddag verloor Dijsselbloem ook het vertrouwen van de meerderheid van de fractie van zijn Europese sociaaldemocraten (S&D) in het Europees Parlement.

Belgisch europarlementslid Kathleen Van Brempt, vicevoorzitter van de S&D-fractie: "Zijn beledigende verklaringen zijn onaanvaardbaar, de druppel die voor ons de emmer heeft doen overlopen. De neerbuigende toon herinnert aan de manier waarop steeds vaker gesproken wordt over mensen, regio's of landen die het moeilijk hebben. Ze worden daarbij steeds zelf verantwoordelijk geacht voor de problemen waarin ze zijn terechtgekomen. Bovendien dragen dergelijke uitspraken niet bij tot de Europese eenheid. De S&D verzet zich sterk tegen elk discours dat de EU-desintegratie in de hand werkt."

Al jaren problemen

Van Brempt erkent dat de S&D het al jaren moeilijk heeft met de standpunten van Dijsselbloem over het Europese besparingsbeleid en de impact op zuidelijke landen, vooral Griekenland. "Wij zullen niet treuren om zijn ontslag en gaan ervan uit dat hij de eer aan zichzelf houdt en opstapt als voorzitter van de eurogroep."

Dijsselbloem reageerde gisteren niet. Dinsdag nog weigerde hij in de parlementscommissie voor Economische en Monetaire Zaken zijn woorden in te slikken. Hij nuanceerde wel dat hij gewoon duidelijk wilde maken "dat solidariteit voor hem als sociaaldemocraat betekent dat er rechten én plichten zijn".

Uitstel tot na verkiezingen?

Toch is de vraag of hij het zonder rugdekking van de sociaaldemocraten nog lang kan volhouden. De controverse valt voor hem op het slechtst denkbare ogenblik. Hij zal binnenkort niet meer voldoen aan de vereiste dat de voorzitter van de eurogroep een minister van Financiën is, een portefeuille die hij in Nederland verliest na het dramatische verkiezingsresultaat van zijn PvdA vorige week.

Zijn collega-ministers moeten nu beslissen of hij, zoals hij zelf hoopt, tot half januari volgend jaar mag aanblijven. Dijsselbloems enige respijt is dat ze de beslissing over zijn opvolging het liefst voor zich uit schuiven, tot er na de Franse en Duitse verkiezingen meer duidelijkheid is over de Europese machtsverhoudingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234