Dinsdag 05/07/2022

Belastingaangifte

Belastingaangifte nog niet ingediend? Financiën roept zo’n 75.000 Belgen naar belastingkantoor

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Morgen is het de laatste dag waarop de belastingaangifte via Tax-on-web kan worden ingediend. Financiën vreest dat tot 200.000 landgenoten dat door gebrek aan een helpende hulp van een belastingambtenaar – corona, weet u wel – niet of te laat zullen doen. Een deel daarvan - naar schatting zo’n 75.000 - zal in het najaar uitzonderlijk naar het belastingkantoor worden geroepen, voor een allerlaatste kans.

Sven Ponsaerts

De belastingbrief invullen: jaarlijks moeten 7,11 miljoen landgenoten zich van die verplichte, maar veelal onprettige, taak kwijten. Het is dan ook niet simpel. Handig dus om even voor hulp langs het belastingkantoor of een van de meer dan 1.000 gemeentelijke zitdagen te kunnen passeren. Maar door corona dit jaar nergens een hulpvaardige ambtenaar van de Federale overheidsdienst (FOD) Financiën de klus in hooguit een kwartiertje klaart. Het enige alternatief: een telefonische hulplijn.

“Op die manier hebben we zo’n 280.000 belastingplichtigen kunnen helpen, omdat zij ons belden, of wij hen”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. Maar dat zijn er minder dan de helft van de 620.000 belastingplichtigen die vorig jaar nog de hulp van Financiën inriepen. “De telefonische hulp bleek voor sommigen onvoldoende. Van 340.000 belastingplichtigen die ons vorig jaar bezochten, hoorden we niks. 143.000 onder hen ontvingen dit jaar wel voor het eerst een ‘vereenvoudigde aangifte’, waarbij al de reeds bij ons bekende gegevens al zijn ingevuld. Wie niet reageert, is automatisch akkoord.”

Blijven er nog maximaal 197.000 anderen met ‘gewoon aanslagbiljet’ over. Financiën vreest dat een deel daarvan dit jaar weleens bovenop de jaarlijks 300.000 niet-aangevers zou kunnen belanden. “Om dat te vermijden gaan we hen, en alléén zij – de gegevens van wie vorig jaar bij ons op kantoor of tijdens een gemeentelijke zitdag aanklopte zijn bekend – uitzonderlijk een ultieme mogelijkheid bieden om alsnog met onze hulp een geldige aangifte in te dienen.” Betrokkenen die geen aangifte doen - volgens een recente schatting van Financiën op basis van de reeds ingediende aangiften gaat het nog om zo’n 75.000 belastingplichtigen -, zullen vanaf augustus of september worden opgeroepen om op een welbepaald vast tijdstip naar het belastingkantoor te komen. “Het is geen vrijblijvende vraag, maar een verplichting. Boetes zijn tot dan nog niet aan de orde – het zijn uitzonderlijke omstandigheden. Maar niet reageren staat gelijk aan het laattijdig of niet-indienen van de aangifte.”

Wie nalaat zijn aangifteplicht (tijdig) te vervullen, riskeert een gepeperde rekening. De boete varieert van 50 tot 1.250 euro, eventueel verhoogd met 10 tot 200 procent van het niet-aangegeven deel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234