Woensdag 16/06/2021

Belangrijkste klant wil contract

Productiecapaciteit voor Cogema moet in 2004 mogelijk naar beneden

met Belgonucleaire herzien

De Franse nucleaire groep Cogema, die een groot deel van de productie van het in Dessel gevestigde Belgonucleaire heeft opgekocht, is van plan zijn bestelde productiecapaciteit tegen eind volgend jaar te herzien. De wijziging zou gevolgen kunnen hebben voor de werkgelegenheid binnen Belgonucleaire, en zelfs voor het voortbestaan van het bedrijf zelf.

Belgonucleaire heeft een lopend contract met Cogema voor de verwerking van nucleaire materialen in de splijtstof MOX (de afkorting staat voor 'Mixed OXide'), een recyclagemateriaal bestaande uit nucleair afval, dat in staat is om 20 procent van de energietoevoer in kernreactoren te verzorgen.

MOX-productie is een Amerikaanse uitvinding, en dient vooral om verarmd uraniumoxide en plutoniumoxide uit ontmantelde kernwapens te verwerken. Cogema is de belangrijkste leverancier ter wereld van de brandstof in kwestie, met contracten bij verscheidene Europese en Japanse kernreactoren. Sinds 1996 levert Belgonucleaire, dat eigendom is van de Belgische overheid en energiegroep Tractebel en al zo'n 25 jaar gespecialiseerd is in de productie van splijtstoffen, vooral MOX aan Duitse reactoren.

Normaal gezien produceert Belgonucleaire ongeveer 40 ton MOX-stof per jaar voor Cogema. Vanaf begin 2004 zou de Franse groep die capaciteit echter willen afbouwen.

Plaatselijke vakbondsmedewerkers, waarvan er gisteren geen enkele bereid was voor een gesprek over het onderwerp, maken zich zorgen over het feit dat die wijziging in de productiecapaciteit ook wel eens sociale gevolgen zou kunnen hebben voor de ongeveer driehonderdzestig arbeiders en bedienden in het bedrijf.

Er zijn inmiddels al besprekingen aan de gang tussen het Belgische bedrijf en zijn Franse klant, maar bij Belgonucleaire luidt het dat daar vooralsnog geen concrete beslissingen uitgekomen zijn. Ook bij de Kempische vakbondscentrales luidt het dat de gesprekken nog in een te vroeg stadium zitten om al te wijzen op een bedreiging voor de werkgelegenheid bij Belgonucleaire.

"Het huidige contract met Cogema, dat we in 1995 hebben aangegaan, loopt nog tot 2006", zegt woordvoerster Myriam Poncelet van Belgonucleaire. "Maar een clausule in het contract zegt dat de huidige productiecapaciteit zal worden aangehouden tot begin 2004. De besprekingen gaan dan ook over de vraag of Cogema de huidige productiecapaciteit ook voor de laatste twee jaar wil aanhouden."

Poncelet kon gisteren niet verklappen in welke mate Cogema van plan is om zijn verhouding met Belgonucleaire te herzien, maar het is volgens haar duidelijk dat het bedrijf zijn bestelde capaciteit een stuk naar beneden wil halen. "We nemen de huidige gesprekken met Cogema bijzonder ernstig", zegt Poncelet. "Het contract dat we met het bedrijf hebben, is belangrijk genoeg om het voortbestaan van Belgonucleaire te bedreigen."

(RMe)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234