Zaterdag 25/01/2020

Internet

Belangrijkste internetarchief maakt reusachtige back-up in Canada uit angst voor Trump

Brewster Kahle. Beeld BRYAN ANSELM / NYT

Het belangrijkste internetarchief ter wereld is zo bang voor Donald Trump dat het een back-up van het gehele internet aanlegt in Canada. Dat meldt Brewster Kahle (56), oprichter van the Internet Archive. "Kennis moet voor altijd toegankelijk zijn." En dat is voor hem een ware religie.

Reden voor de back-up zijn uitlatingen van Trump. De gekozen president heeft meermaals laten weten censuur niet geheel af te wijzen. Zo zei hij in december: "We moeten gewoon Bill Gates bellen en vragen of hij het internet in sommige gebieden op een bepaalde manier kan dichttimmeren."

Brewster Kahle is een klassieke nerd, afgestudeerd aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in computerwetenschap. Maar zo noemt hij zichzelf niet. Kahle noemt zichzelf het liefst bibliothecaris. Bovenal is de Amerikaan echter een internetidealist en techoptimist. Om zijn idealen te verwezenlijken komen technologie en een bijna maniakale drang om te archiveren samen.

Digitale bibliotheek van Alexandrië

Kahle is ook succesvol internetondernemer. Met de verkoop van zijn bedrijf Alexa aan Amazon is hij in staat zijn grote droom vorm te geven: een groot internetarchief waar alle webpagina's, video's, boeken, audio en software die ooit zijn gemaakt worden opgeslagen. Het hoofdkwartier is gevestigd in San Francisco. In een voormalige kerk staan op de plekken waar vroeger beelden stonden ronkende servers. Het zal geen toeval zijn: archiveren is een religie voor de internetondernemer. Het kerkgebouw is het logo van the Internet Archive.

Universele toegang tot alles, dát is het ideaal van Kahle. "Ik ben een bibliothecaris. Wat ik probeer, is om alle kennis van de wereld bij zo veel mogelijk mensen te brengen. En het idee om daar technologie voor te gebruiken, is perfect." Zo begint Kahle zijn TEDtalk in 2007.

Zijn grote inspiratiebron: de bibliotheek van Alexandrië. Er gaat geen interview voorbij zonder dat hij verwijst naar deze plek, die in de antieke wereld eeuwenlang gold als dé plek van kennis. De plek waar alle boeken moesten worden verzameld.

Die bibliotheek had echter twee problemen. Allereerst moest je, om toegang tot al die prachtige werken van de klassieke schrijvers te krijgen, afreizen naar de Egyptische stad. Maar de grootste les die Kahle van Alexandrië zegt te hebben geleerd: één exemplaar is niet genoeg. De bibliotheek der bibliotheken is mét zijn inhoud vergaan.

Een van grootste prestaties ooit

De symboliek is treffend: Kahle heeft een kopie van het archief in Alexandrië gestald. Een andere kopie zit in Amsterdam. "Universele toegang tot alles ligt binnen handbereik. Het kan: alles wat ooit is gepubliceerd, is nu toegankelijk voor wie dan ook in de wereld", zo zegt Kahne. "Ik denk dat dit een van de grootste menselijke prestaties ooit is. Vergelijkbaar met de landing op de maan, de Gutenberg-bijbel of de bibliotheek van Alexandrië." Daar is hij weer; zijn favoriete bibliotheek.

Deze mythische bibliotheek is echter compleet verdwenen. Niets blijft dus voor eeuwig, concludeert Kahne. De oplossing is simpel: maak back-ups. Zo veel mogelijk. Mensen vertrouwen er volgens hem ten onrechte op dat bedrijven er altijd zullen zijn. Bovendien bepalen deze bedrijven wat wij te zien krijgen en wat niet. Kahle in een interview eerder dit jaar: "Miljoenen video's, allemaal verdwenen. Ook Yahoo had een videoproject: ook weg. Geocities? Verdwenen. Bedrijven komen en gaan, archieven niet."

De idealen van Kahle lijken een anachronisme in een tijd waar er door landen als China, Syrië, Iran en Rusland steeds meer wordt getornd aan het vrije internet. Maar Kahle is naar eigen zeggen uiteindelijk een optimist. "Soms word ik wakker en denk ik: 'We gaan dit winnen! Dat het allemaal open is, dat we doorgaan met delen. Dat de technologie beter wordt in het beschermen van privacy."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234