Donderdag 22/04/2021

Belaagde Sarkozy zet hoog in

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In een rechtstreeks interview dat een uur duurde en op liefst zes tv-zenders te zien was, kondigde de Franse president Nicolas Sarkozy een verhoging van de btw en een reeks andere crisismaatregelen aan. Maar voor alles wou 'Sarko', die de slechte peilingen maar niet omgebogen krijgt.

TF1, France 2, BFM TV, iTélé, het parlementaire zendkanaal en het betaalkanaal LCI: aan tv-zenders geen gebrek om president Nicolas Sarkozy gisterenavond aan het woord te zien. Vier journalisten, onder wie de coryfeeën Claire Chazal en Laurent Delahousse, legden het staatshoofd ruim een uur lang het vuur aan de schenen. Kijkers in het verre buitenland konden via France 24 en TV 5 meekijken.

Zoals aangekondigd ging het vraaggesprek in de eerste plaats over de sociaal-economische thema's, crise oblige. Een vechtlustige maar duidelijk ook vermoeide en bijwijlen zelfs zenuwachtige Sarkozy zette zijn antwoorden in met het schetsen van de toestand in Frankijk: het gaat slecht met het land, gaf hij toe, maar niet zo slecht als in buurlanden als Groot-Brittannië, Spanje en Italië. In elk van die landen zijn echter regeringen aan de macht die een gedurfde hervormingskoers volgen, een koers waar ook Frankrijk moet voor kiezen wil het zijn geliefde socialezekerheidsstelsel niet verliezen. Sarkozy haalde ook nadrukkelijk gidsland Duitsland aan: "De hervormingen zijn bij hen geslaagd, waarom zou het ons dan niet lukken?"

Btw gaat omhoog
Volgens de president komt het er in de eerste plaats op aan de Franse concurrentiepositie te versterken door de productie, en daarmee ook loonkost aan te pakken. In ruil voor een verlichting van de sociale lasten voor patroons wil Sarkozy de btw optrekken met 1,6 procent, tot 21,2 procent, een record voor Frankrijk "maar een Europees gemiddelde".

Met die maatregel hoopt de president het ondernemingsleven 13 miljard euro aan te leveren, geld waarmee vooral jongeren aan het werk moeten worden geholpen. Nog in dat verband wil Sarkozy korte metten maken met de 35-urenweek. "We slaan de bladzijde van de (destijds door de socialistische regering-Jospin ingevoerde, ld) 35-urenweek om. Niet één land ter wereld heeft ons daarin gevolgd."

Andere aangekondigde maatregelen gingen over een extra belasting op financiële producten of een versoepeling van de Franse woningmarkt en -reglementering, "want Frankrijk is het enige land in Europa waar ondanks de crisis de vastgoed- en huurprijzen blijven stijgen."

Gerhard Schröder
Met zijn door ettelijke miljoenen kijkers gevolgde televisieoptreden wilde de president in de eerste plaats bewijzen dat hij niet uitgeteld is, zeker niet nu velen - ook binnen zijn eigen centrumrechtse meerderheid - niet langer in hem geloven. Alleszins komt het interview er na een week waarin de media-aandacht voor het volle pond naar zijn socialistische rivaal François Hollande ging. Hollande, die al maanden lang de peilingen aanvoert, hield toen een opgemerkte campagnetoespraak en klopte in een televisieduel ook Sarko's minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé.

Door terug te slaan en zich daarbij expliciet te spiegelen aan de "dappere" koers van de voormalige Duitse bondskanselier en hervormer Gerhard Schröder, wil de president ook sociaaldemocratische kiezers voor zich winnen. Dat deel van links Frankrijk dat het hardst twijfelt aan de onliberale koers van Hollande, of dat voor de centristische kandidaat François Bayrou dreigt te stemmen.

Sarkozy speelt hoog spel, klonken de commentaren gisteren, maar wie weet kan de factor courage hem nog redden. Alleszins toonde hij zich temperamentvol, een karaktertrek die de Fransen in 2007 al wisten te waarderen en waar de veel saaiere Hollande een puntje aan kan zuigen.

Want ook dat is een feit: naar Sarkozy kijken is iets wat de Fransen, voor of tegen, altijd al graag gedaan hebben. Journaliste Carole Barjon van het centrumlinkse weekblad Le Nouvel Observateur meent dan ook dat de president ervan overtuigd is dat "hij de Fransen nog altijd interesseert". Meer nog, "uit de meerderheid van de peilingen na afloop blijkt steeds weer dat de media-optredens van de president gunstig beoordeeld worden." Alleen: gevraagd of dat gunstige oordeel ook een invloed heeft op hun stemgedrag, antwoorden de kijkers doorgaans neen.

Televisiemonopolie
Sowieso hebben, getuige de animositeit op websites en sociale media, veel Fransen kritiek op Sarkozy's wel erg nadrukkelijke televisiemonopolie van gisterenavond. Hoewel het vraaggesprek het evenwicht enigszins herstelde na de optredens van Hollande, vroeg PS-parlementslid Didier Matthus de Hoge Audiovisuele Raad ('CSA') om de legaliteit van Sarkozy's media-offensief onder de loep te nemen. Nochtans: zolang de president zich niet officieel kandidaat stelt, geldt zijn aanwezigheid op radio en tv niet als electorale zendtijd. Die wordt door het CSA met de chronometer afgewogen.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234