Maandag 20/03/2023

Bel20 zet stapje terug

Het aandeel van D'Ieteren steeg 1,77 procent tot 33,05 euro. Beeld PHOTO_NEWS
Het aandeel van D'Ieteren steeg 1,77 procent tot 33,05 euro.Beeld PHOTO_NEWS

Na vier opeenvolgende winstdagen zet de Brusselse beurs een stapje terug. De Bel20-index, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste aandelen weerspiegelt, eindigt 0,45 procent lager op 3.744,10 punten. Van de twintig aandelen in de graadmeter sluiten twaalf in het rood.

redactie

Het grootste dagverlies bij de elitewaarden was voor Befimmo. De vastgoedonderneming zakte 2,84 procent tot 56,20 euro, nadat ze was overgegaan tot het plaatsen van meer dan 500.000 nieuwe aandelen bij institutionele beleggers tegen 55,50 euro per stuk. De opbrengst diende om de balans van het bedrijf te versterken.

Delta Lloyd deed het evenmin goed. De Nederlandse verzekeraar zakte bijkomend 2,33 procent om uit te komen op 6,66 euro. Gisteren was de titel al 10 procent lager geëindigd, nadat het concern had bekendgemaakt dat het via de uitgifte van nieuwe aandelen voor 1 miljard euro vers geld gaat ophalen om zijn solvabiliteit te versterken.

Op de tweede rij ging Fagron verder de dieperik in. De specialist in magistrale bereidingen voor apothekers speelde 13,09 procent extra kwijt om af te vlaggen op 8,70 euro. Gisteren was het bedrijf al meer dan een derde van zijn waarde kwijtgespeeld nadat het had moeten toegeven dat de gesprekken met kandidaat-overnemers bijzonder moeilijk verlopen, waardoor het risico bestaat dat het zelf moet zorgen voor bijkomende financieringen. Een kapitaalverhoging wordt daarbij niet uitgesloten.

Deceuninck gleed 3,24 procent weg tot 2,36 euro. Ondervoorzitter Francis Van Eeckhout kocht via zijn bedrijf Gramo recentelijk nog meer dan 350.000 aandelen van de producent van pvc-profielen bij.

Celyad zakte 2,85 procent tot 43,70 euro. Het biotechbedrijf heeft de eerste van een tweede onderzoeksgroep patiënten met kanker in het bloed of beenmerg behandeld via stamceltherapie.

Winnaars
Bij de winnaars wordt D'Ieteren stilaan een vaste waarde. De invoerder van VW en Audi verdapperde 1,77 procent tot 33,05 euro. Het was al de zesde opeenvolgende winstdag voor het bedrijf, dat intussen weer zijn volledige gamma verkoopt in ons land.

Engie klom 0,36 procent tot 16,55 euro. Het Belgische dochterbedrijf Electrabel bereikte een overeenkomst met de regering-Michel over een verlenging van de levensduur van de nucleaire centrales Doel 1 en 2 met tien jaar. De afspraken bevatten ook bepalingen over de heffingen die het bedrijf moet betalen. De zogenaamde nucleaire rente zal meer dan de helft lager liggen dan aanvankelijk gepland.

Brede markt
Op de brede markt steeg het aandeel van Eckert-Ziegler 3,75 procent tot 1,00 euro. De kankerspecialist verkoopt zijn Amerikaanse activiteiten in brachytherapie aan Theragenics. Het transactiebedrag werd niet bekendgemaakt. De Belgische onderneming had de activiteiten in 2013 overgenomen van Biocamatibles, maar slaagde er niet in om ze rendabel te krijgen.

Biocartis eindigde 2,07 procent hoger op 12,35 euro. De biotechonderneming lanceerde op de Europese markt een test om griep te detecteren die werd ontwikkeld door Janssen Diagnostics.

Euronav dikte 0,41 procent aan tot 12,15 euro. De maritieme transporteur van olie verkocht zijn schip Cap Laurent voor 22,25 miljoen dollar. Het boekte er een meerwaarde van zowat 11,1 miljoen euro op.

Ascencio werd nog 0,32 procent meer waard bij een slotkoers van 59,78 euro. De vastgoedonderneming kon haar huurinkomsten in het boekjaar 2014-2015 met 10 procent optrekken tot 36,0 miljoen euro. De toename was vooral het gevolg van de investeringen van de voorbije jaren. Het voorgestelde brutodividend stijgt tot 3,05 euro per aandeel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234