Zaterdag 06/03/2021

Bel20-index viert 25ste verjaardag

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De Bel20, de index die de evolutie van de korf met de belangrijkste aandelen op de beurs van Brussel weerspiegelt, viert de 25ste verjaardag van zijn notering. Wie al die tijd trouw in de aandelen van de graadmeter zou belegd hebben, kijkt nu aan tegen een respectabel jaarlijks rendement van 8,7 procent, dividenden inbegrepen.

De Bel20 ging van start op 18 maart 1991, al gaat de berekening ervan terug tot 31 december 1990. De waarde van de korf met de belangrijkste aandelen werd toen gelijkgesteld aan 1.000 punten. Op zijn eerste noteringsdag kon de graadmeter daardoor al afklokken op 1.185 punten.

De kaap van de 2.000 punten - een verdubbeling van de waarde tegenover eind 1990 dus - werd gerond op 15 januari 1997. De grens van 3.000 punten sneuvelde al in maart 1998. En eind 1999 stond de index op 3.713 punten. Nadien spatte de internetbubbel op de aandelenmarkten uiteen, wat ook gevolgen had voor de graadmeter van de Brusselse beurs. Tijdens zijn eerste grote crisis viel hij terug tot 1.426 punten in maart 2003. Daarna volgde een wederopstanding.

Op 23 mei 2007 bereikte de index zijn absoluut record van 4.756,82 punten. Nadien zorgde de financiële crisis met dramatische terugvallen voor Fortis en Dexia en in mindere mate KBC voor een aderlating. In minder dan twee jaar zakte de graadmeter 68 procent. In maart 2009 keerde het tij weer en begon de index aan een geleidelijk herstel. Donderdagavond sloot de index af op 3.405,30 punten. Er is dus nog een hele weg af te leggen.

Belangrijk daarbij is dat de Bel20 een koersindex is. Hij houdt alleen rekening met de koersen en niet met de uitgekeerde dividenden. Wie dat wel wil doen, kijkt best naar de returnindex. Die telt de impact van de geherinvesteerde dividenden wel mee.

Voorts is de samenstelling van de graadmeter al behoorlijk gewijzigd. De twintig aandelen die bij de start van de berekening in 1991 werden opgenomen in het mandje met elitewaarden waren - in alfabetische volgorde - AG, Barco, Bank Brussel Lambert, Bekaert, Delhaize, Electrabel, Groep Brussel Lambert, Gechem (nu Recticel), Generale Bank, Gevaert (nu opgegaan in KBC), GIB, PetroFina, Royale Belge, Generale Maatschappij van België, Sofina, Solvay, Tessenderlo, Tractebel, UCB en Umicore.

Van de oorspronkelijke groep blijven er vandaag nog slechts zeven over: Bekaert, Delhaize (dat nu voor een fusie met het Nederlandse Ahold staat), Groep Brussel Lambert, Solvay, UCB en Umicore zijn het meest herkenbaar. De zevende is Ageas, dat na zware turbulentie de opvolger werd van Fortis, zelf het resultaat van een fusie met onder meer Generale Bank en AG. En dan is er nog Engie. De Franse nutsgroep kreeg een notering aan de Brusselse beurs na de overname van oorspronkelijke Bel20-leden Electrabel, Tractebel en Generale Maatschappij van België.

De andere twaalf die vandaag mee de dienst uitmaken, zijn AB InBev, Ackermans & van Haaren, Befimmo, bpost, Cofinimmo, Colruyt, Delta Lloyd, D'Ieteren, Elia, KBC, Proximus en Telenet.

Eenmaal per jaar kan de samenstelling van de index worden aangepast. Daarvoor wordt gekeken naar een reeks criteria waaronder de totale beurswaarde van het bedrijf, het aantal aandelen dat vrij verhandelbaar is, de omzet van de voorbije periode en de eventuele vrije plaatsen in de index. De voorwaarden om in de graadmeter te worden opgenomen, zijn daarbij strenger dan de criteria om de index te moeten verlaten.

Om te vermijden dat de index door één aandeel zou worden gedomineerd, mag een titel niet meer dan 12 procent doorwegen in de berekening. Valt een korflid in de loop van het jaar weg, dan wordt het vervangen door een reservelid.

De index is overigens geen verzameling van de grootste twintig Belgische aandelen meer. Met Delta Lloyd telt de graadmeter nu een Nederlandse titel, met Engie ook een Frans concern. De voorwaarde is dat de betrokken groepen minimaal 15 procent van hun personeel in België moeten hebben.

Bovendien is de groep van twintig een maximum. Van 2005 tot 2008 telde de index maar negentien aandelen.

In de loop van de 25 jaar werden in totaal een vijftigtal bedrijven opgenomen in de Bel20. De volgende aanpassing volgt maandag. Dan verlaten D'Ieteren, Delta Lloyd en Befimmo de graadmeter. Galapagos, ING en Ontex treden toe.

De voorbije jaren is de index door het ineenstorten van Fortis en Dexia een stuk minder financieel geworden.

Veel bedrijven staan graag in de Bel20-index. De opname in de elitegroep geeft hen meer gewicht en visibiliteit. Bovendien kopen een aantal investeerders mandjes met aandelen uit de index.

De Bel20 is niet de enige index op de Brusselse beurs. De Bel Mid geeft de koersevolutie van de korf met de belangrijkste middelgrote ondernemingen weer, terwijl de Bel Small de graadmeter van de korf met de kleinere aandelen is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234