Woensdag 28/09/2022

Bekroond Overleven neemt genetisch gemanipuleerd voedsel onder de loep

Frankensteinvoedsel of wetenschappelijk wonder?

Vrijdag werd bekend dat het wetenschappelijk magazine OverLeven de prestigieuze Descartesprijs krijgt van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Reden te meer om eens te kijken. Vanavond snijdt het programma een delicaat onderwerp aan: genetisch gewijzigd voedsel. Is onze angst voor het 'Frankensteinvoedsel' terecht, of zijn ggo's integendeel onze hoop voor de toekomst?

Brussel

Van onze medewerkster

Sarah Theerlynck

Iedere week komen er tonnen genetisch gewijzigde soja binnen in Vlaanderen. De koeien eten ervan en wij drinken de melk. Is genetisch gewijzigd voedsel gevaarlijk of niet? De helft van de Belgen denkt alvast van wel. Dat wijst een rondvraag van de Europese Commissie uit. En dan te bedenken dat de genetische wijziging van planten een Vlaamse uitvinding is. "Die angst is compleet onterecht", vindt professor Marc Van Montagu, een van de grondleggers. "De angst voor genetisch gewijzigde gewassen is irrationeel", zegt hij. "Als een Engelse krant het over "Frankensteinvoedsel" heeft, dan is dat vanuit de buik geschreven, maar niet op basis van de feiten. Puur wetenschappelijk bestaan er geen argumenten tegen ggo's."

Maar er bestaan wel niet-wetenschappelijke tegenargumenten. "Men zegt dat ggo's een aanslag plegen op onze landbouw omdat zij vooral een Amerikaans product zijn", legt Van Montagu uit. "Dat klopt, maar dat is een politiek argument, geen wetenschappelijk. Ggo's zouden ook leiden tot een verstoring van de biodiversiteit. Dat is inderdaad een moeilijk punt, maar het is nog niet bewezen. Ten slotte is er ook het democratisch argument: de meeste mensen zijn ertegen, dus kun je het hen ook niet opdringen. Ook dat is nog maar de vraag. Bovendien is niemand tegen gentechnologie als het over geneeskunde gaat. De eiwitten die nodig zijn om vaccins te maken, kunnen nu in planten gemaakt worden. Dat maakt die vaccins een stuk goedkoper. Dan hoor je de criticasters opeens niet meer."

Niemand lijkt precies te weten hoe het nu zit. Kun je genetisch gemanipuleerd voedsel kopen in onze warenhuizen en zo ja, kun je dat herkennen? Is er enige vorm van controle? En hoe gebeurt dat precies: genen wijzigen? Op zoek naar een antwoord trok OverLeven naar de landbouwfaculteit van Wageningen in Nederland. Daar doen ze proeven met ratten. De beestjes eten genetisch gewijzigde maïs. Harry Kuiper, voorzitter van het Europees Voedselagentschap, zoekt naar mogelijke nadelige effecten. Die blijven voorlopig uit.

l OverLeven

Canvas 21.05

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234